Julkkikset

Muistatko vielä upean Angelina Jolien mustan menneisyyden? Huumeita, itsetuhoa ja suhdesotkuja

Millaista tulevaisuutta ennustaisit villikolle, joka kärsii masennuksesta ja kokeilee kaikkia mahdollisia huumeita ennen kuin täyttää 20? Tuskin veikkaisit hänestä tulevan maailman ihailluin filmitähti. Angelina Jolie-Pittistä, 41, tuli.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Bulls Press

Elegantti Angelina keräsi kaikkien katseet elokuva-alan Critics Choice -palkintogaalassa tammikuussa 2015.

Millaista tulevaisuutta ennustaisit villikolle, joka kärsii masennuksesta ja kokeilee kaikkia mahdollisia huumeita ennen kuin täyttää 20? Tuskin veikkaisit hänestä tulevan maailman ihailluin filmitähti. Angelina Jolie-Pittistä, 41, tuli.

Teini-ikäinen Angelina oli hyvin erilainen kuin se Angelina Jolie-Pitt, 41, jonka me tunnemme.

Angelina sai lahjakkuutensa verenperintönä. Hänen isänsä, näyttelijä Jon Voight, tähditti lukuisia aikansa menestyselokuvia aina kulttidraama Keskiyön cowboysta (1969) lähtien. Angelina aloittikin näyttelijänuransa jo seitsenvuotiaana isänsä rinnalla elokuvassa Puhalla rahat ja juokse (1982). Myös Angelinan äiti Marcheline Bertrand oli lahjakas näyttelijä. Hän kuitenkin siirsi urahaaveensa syrjään keskittyäkseen hoitamaan Angelinaa ja tämän kaksi vuotta vanhempaa veljeä James Havenia, joka työskentelee nykyään näyttelijänä hänkin.

Angelinan vanhemmat erosivat vain vuosi tyttärensä syntymän jälkeen. Äiti muutti uuden kumppaninsa, dokumentaristi Bill Dayn, kanssa New Yorkin osavaltioon, jossa Angelina aloitti koulutiensä. Perhe palasi Los Angelesiin, kun Angelina oli esiteini-iässä.

Angelinalle osoitettiin koulupaikka Beverly Hillsin hienostoalueella. Marcheline-äidin tulot olivat vaatimattomat, eikä hän voinut kilpavarustaa tytärtään merkkivaatteilla. Rillipäinen, hammasrautoja käyttänyt tulokas päätyi koulukiusaajien silmätikuksi. Lopulta Angelina siirtyi äidin päätöksestä Morenon vaihtoehtokouluun, mutta teini näki tulevaisuutensa synkkänä.

Hän kärsi niin syömishäiriöistä kuin unettomuudestakin. 14-vuotiaan Angelinan ensimmäinen poikaystävä souti yhtä synkissä mielen vesissä. Mustiin pukeutuneet nuoret viiltelivät yhdessä itseään.

Huumeita ja ylilyöntejä

Masennuksestaan huolimatta lahjakas nuori nainen alkoi rakentaa uraansa eikä joutunut odottamaan menestystään kauan. Tositapahtumiin perustuneessa televisioelokuvassa Gia – kauneuden kirous (1998) Angelina vangitsi koskettavasti huumeisiin sortuneen, aidsiin kuolleen huippumalli Gia Carangin tarinan.

Valitettavasti lahjakkuus ei suojellut vaikeuksilta, ja nuoren näyttelijättären oli helppo samastua rooliinsa.

− Täyttäessäni 20 vuotta olin kokeillut kaikkia mahdollisia huumeita, Angelina muisteli synkkää menneisyyttään Andrew Mortonin kirjoittamassa, vuonna 2010 julkaistussa elämäkerrassa Angelina: An Unauthorized Biography.

Myös hänen rakkauselämänsä oli kuluttavaa. Angelina kohtasi Hakkerit-elokuvan (1995) kuvauksissa brittinäyttelijä Jonny Lee Millerin ja marssi pian vihille mustissa kumihousuissa ja valkoisessa T-paidassa, johon hän oli omalla verellään kirjoittanut sulhasen nimen.

Miller näytteli huumehelvettielokuvassa Trainspotting (1996), ja ollakseen lähellä miestään myös Angelina oleskeli kuvausten aikana paljon Skotlannissa. Avioliitto kesti paperilla kolmisen vuotta, mutta todellisuudessa Angelina jätti miehensä puolentoista vuoden yhteiselon jälkeen.

Angelina ei syyttele ex-miestään mistään.

− Hän oli paras mahdollinen aviomies, jota tyttö voi toivoa. Me vain olimme liian nuoria, Angelina alleviivasi B Magazinen haastattelussa viime vuoden tammikuussa.

Rakkauden etsintää

Seuraavaksi Angelina hullaantui näyttelijätär Jenny Shimizusta mutta suhteen kariuduttua palasi miehiin.

Avioliitto Angelinaa kaksi vuosikymmentä vanhemman näyttelijä-muusikon Billy Bob Thorntonin kanssa loppui niin ikään kuin kananlento. Angelinan Riskirajoilla-toimintakomedian (1999) kuvauksissa kohtaama Billy oli ollut naimisissa jo neljästi ennen Angelinaa. Vihkisormusten sijaan pari kantoi kauloissaan ketjuja, joita koristi toisen verellä täytetty lasisäiliö. Idea oli Angelinan. He ottivat myös sittemmin laserilla poistetut nimitatuoinnit.

Angelinalle suhteet olivat lähinnä pyrkimys paikata sisältä kumpuavaa tyhjyyttä. Samaa olivat sadomasokistiset seksikokeilut.

Hän oli kaikkea muuta kuin onnellinen, ja masennus ajoi hänet yrittämään itsemurhaa. Angelina myös fantasioi maksavansa palkkamurhaajalle homman hoitamisesta tehokkaasti ja siististi. Kun Angelina oli 24, tilanne oli jo niin paha, että hän hakeutui oma-aloitteisesti psykiatriseen sairaalahoitoon. Siitä alkoi tie kohti valoa.

Äiti ja isoveli eivät kääntäneet Angelinalle selkäänsä vaikeimpinakaan aikoina. Toisin teki isä Jon, joka kauhisteli tv-haastattelussa tyttärensä mielenterveyden tilaa. Tämä katkaisi paitsi Angelinan myös isoveljen Jamesin suhteen Joniin vuosiksi. Kumpikaan sisaruksista ei edelleenkään halua käyttää isänsä sukunimeä, eikä Jon ole tavannut Angelinan lapsia.

Kun Angelina onnistui katkaisemaan huumeiden käytön ja pääsi parempaan tasapainoon itsensä kanssa, myös hänen uransa pinkoi korkeampaan kukoistukseen kuin koskaan.

Artikkeli on katkelma Annassa 31/2016 ilmestyneestä jutusta.

Lue myös:

J.K. Rowlingin ex-mies käytti huumeita ja oli väkivaltainen – Harry Potter pelasti Rowlingin

Huumeet jättänyt ja rakkauden valinnut Jukka Orma: ”Olen vaimolleni elämäni velkaa”

Suostui ryhmäseksiin, kesti uskottomuuden ja alistamisen –Tällaisia olivat Jane Fondan onnettomat miessuhteet

X