Julkkikset

Muusikko Jussi Chydenius jälleen isäksi: ”Olen nyt paljon rennompi tämän pikkuisen kanssa”

Muusikko Jussi Chydenius ei nolostu, vaikka vauva alkaa itkeä kaupassa. Kuopus syntyi keväällä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Om-Arkisto

Jussi Chydenius laulaa lapsilleen samoja lauluja, joita hänen äitinsä lauloi hänelle.

Muusikko Jussi Chydenius ei nolostu, vaikka vauva alkaa itkeä kaupassa. Kuopus syntyi keväällä.

Laulat bassoa lauluyhtye Rajattomissa. Osaatko matkia lintujen ääntä?

Hyvä idea. En ole koskaan kokeillut, mutta voisin yrittää opetella.

Mitä tekisit, jos et olisi muusikko?

Kun pyrin Sibelius-lukioon, minulla oli toisena vaihtoehtona kokkikoulu. Voisin siis olla silläkin alalla. Minulla on kolme poikaa, ja olen tehnyt paljon arkiruokaa. Osaan tehdä oikein hyvän bolognesetyyppisen pastan eikä kanapastanikaan ole hullumpi.

Oletko laulanut lapsillesi tuutulauluja?

Olen. Laulan samoja lauluja, joita äitini (teatteriohjaaja-näyttelijä-laulaja-dramaturgi Kaisa Korhonen) lauloi minulle. Toinen on Piupali, paupali nuoret pojat (Suutarin emännän kehtolaulu) ja toinen on nykyisinä tupakoinnin rajoitusaikoina tosi eksoottinen Tuu tuu tupakkirulla. Nuorin lapseni on vasta kolme kuukautta vanha, joten ehkä ehdin vielä laajentamaan repertuaaria.

Oletko erilainen isä nyt kuin olit vanhemmille pojillesi?

Luulisin olevani. Kahdella nuorimmalla lapsellani on ikäeroa yli 15 vuotta. Huomaan olevani tämän pikkuisen kanssa paljon rennompi. En hermostu yöheräämisiin tai vaipparumbaan enkä nolostu, että ’apua ihmiset katsoo’, jos vauva itkee kaupassa. Tiedän, että vauva-aika menee nopeasti ohi.

Milloin viimeksi soitit rumpuja?

Toissa päivänä. Don Huonot -yhtyeellä on juhlavuosi, ja meillä on ollut tänä kesänä kuusi festarikeikkaa. Varsinaiset 20-vuotisjuhlaesitykset ovat lokakuussa Tavastialla.

Voiko laulamalla muuttaa maailmaa?

Uskon, että se on mahdollista. Olen tosin aina ollut vähän varovainen yhdistämään politiikkaa ja laulua. Jos kuitenkin saan ihmiset huomaamaan epäkohdan, niin se on jo jotain. Rajaton-yhtyeemme teki pari vuotta sitten Kuusiston veljesten (muusikot Jaakko ja Pekka Kuusisto) kanssa ilmastonmuutos-teoksen Kaksi astetta. Myös oma lauluni, lasten eriarvoisuudesta kertova Viaton on melko kantaa ottava.

Koetko ympäristöahdistusta?

Pienen lapsen isänä on vaikea väistää huolta siitä, millaiseen maailmaan vauva kasvaa. Olisi helppo jopa vaipua synkkyyteen, mutta yritän säilyttää positiivisen asenteen ja tehdä tekoja, joiden ansiosta maailma olisi parempi.

Kenelle sanoit viimeksi ’Minä rakastan sinua’?

Puolisolleni tai jollekin lapsistani. Käytän noita sanoja aika usein ja pidän myös fyysisestä tunteiden osoittamisesta. Vanhin poikani asuu jo omillaan, mutta halaamme aina kun näemme.

X