samuli laiho annassa puhuu äidin alkoholismista
– Oli jännää heittäytyä omaan menneisyyteen ja alkaa tutkia sitä, Samuli Laiho sanoo.
Julkkikset

Muusikko Samuli Laiho kirjoitti kirjan lapsuudestaan ja äidin alkoholismista: ”Osaan arvostaa perhettäni, koska tiedän, mitä on, jos sellaista ei ole”

Muusikko Samuli Laiho koki lapsuudessaan äidin alkoholismin ja varhaisen kuoleman. Omaelämäkerrallisen kirjan kirjoittaminen auttoi Samulia ymmärtämään äitiään, hyväksymään omat kipuilut ja löytämään rauhan.
Teksti: Tiina Suomalainen Kuvat: Jonne Räsänen

Kylpyvaahto oli hattaranpehmeää ja vesi lempeää kuin linnunmaito. Kuusivuotiasta Samuli Laihoa hymyilytti. Hän rakasti näitä yhteisiä kylpyhetkiä äidin kanssa. Äiti oli leikkisällä tuulella ja laittoi kasettimankasta soimaan hassun laulun: Tule kanssani kylpyyn, tahdon samaan ammeeseen…

Oli muitakin hyviä hetkiä. Se, miten äiti pörrötti hänen tukkaansa, otti syliin ja lohdutti, silitti herkänkarheilla käsillään.

Mutta oli myös äidin horjuva askel, sumea katse ja sammaltava puhe. Isän ja äidin raivoisat riidat ja hyytävä hiljaisuus.

Kun vanhemmat erosivat Samulin ollessa 12-vuotias, Samuli muutti äitinsä Eevan kanssa pieneen hämärään kaksioon Helsingin Kontulaan. Isä, näyttelijä Pekka Laiho, katosi heidän elämästään. Alkoholismi kiristi otetta Samulin äidistä. Noilta vuosilta on yksi muisto ylitse muiden:

Äiti istuu keittiönpöydän ääressä. Pöytää peittää vahakangas, ikkunassa roikkuvat haaleankeltaiset verhot. Äidillä on edessään kahvikuppi, jossa on olutta, ja Barclay-aski. Hän juo ja tupakoi hiljaa. Hänen olemuksensa on lannistunut ja iloton.

Samulista tuntui kuin äidin ja kodin synkkyys olisi vetänyt häntä mukanaan. Hän päätti, että tämän laivan mukana hän ei uppoa.

Samuli Laiho: ”En halunnut enää uhriutua”

Äiti oli kuollessaan 43-vuotias, Samuli oli silloin 21. Parin viime vuoden ajan Samuli Laiho on palannut tiuhaan lapsuus- ja nuoruusmuistoihinsa. Matkalle menneisyyteen hänet on vienyt kirjoittaminen. Omaelämäkerrallinen romaani julkaistaan huhtikuussa.

Samuli oli käsitellyt traumaattista nuoruuttaan jo aiemmin jonkin verran. Viidenkympin rajapyykin lähestyessä ja omien lasten kasvaessa hänestä alkoi tuntua, että oli vihdoin aika tutkia menneisyys perin pohjin. Selvittää omien tyhjyyden ja irrallisuuden tunteiden, riittämättömyyden ja itseinhon taustat.

Myös Samulin hyvä ystävä, näyttelijä Ville Virtanen kannusti häntä kirjoittamaan omaelämäkerrallisen selviytymistarinan.

Samulia kuitenkin arvelutti.

– Kustantajien postilaatikot ovat jo pullollaan knausgårdeja. Minä en halunnut enää uhriutua.

Lopulta hän kuitenkin rohkaistui.

– Oli jännää heittäytyä omaan menneisyyteensä ja alkaa tutkia sitä.

Sitoutuminen Mariaan tuntui luontevalta

Nyt Samuli on perheenisä. Marian ja Samulin välillä oli alusta asti vahvaa vetovoimaa. Samuli rakastui Marian rehellisyyteen ja suurisydämisyyteen. Heitä yhdisti musiikki, myös Maria on muusikko.

– Kun Maria ja minä aloimme seurustella, minulla oli jo pyrkimys kohtuullisempaan elämään. Meditoin ja joogasin. Muutimme pian­ yhdessä maalle. Se oli ihan pähkähullua, mutta se onnistui, Samuli Laiho sanoo.

Lapset syntyivät vuosina 2007 ja 2009. Vuonna 2011 Maria ja Samuli menivät naimisiin. Sitoutuminen ei pelottanut Samulia, vaan tuntui luontevalta.

– Siunaus oli se, että olin jo käynyt läpi suurimmat kipuiluni, kun lapsemme syntyivät. Olin liki nelikymppinen tullessani isäksi. Siinä vaiheessa tapahtui kasvaminen omasta itsestä huolehtivasta miehestä muiden elämästä huolehtivaksi isäksi. Se kasvu on väistämätöntä – tai sitten sitä pakenee. Meilläkin on ollut haasteemme, mutta luojan kiitos perheeni on säilynyt eheänä.

Perhe on Samulin joustinpatja, joka auttaa ponnistamaan ja pehmentää iskut.

– Rikkinäisessä perheessä kasvaneelle ihmiselle on suunnattoman tärkeää, että on saanut eheän perheen. Osaan arvostaa tätä, koska tiedän, mitä se on, jos sellaista ei ole. Viihdyn valtavan hyvin kotona perheen kanssa.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Tiina Suomalainen. Jutussa Samuli Laiho kertoo muun muassa omasta alkoholikäytöstään ja siitä, kuinka hän löysi kadonneen sukulaisensa. Lue koko juttu Annasta 13/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X