Julkkikset

Maryan Abdulkarim muistuttaa, että feministit eivät vihaa miehiä: ”Tasa-arvo palvelee kaikkia sukupuolia”

Feministit eivät vihaa miehiä. Sen Maryan Abdulkarim, 35, haluaa tehdä selväksi. Hänelle feminismi merkitsee vapautta toteuttaa itseään sukupuolesta tai etnisestä taustasta riippumatta.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia, Lk

- Islam ei sorra naisia vaan patriarkaatti, Maryan Abdulkarim sanoo. -Minulle hengellisyys on aina ollut tärkeätä. Se juurruttaa minut osaksi historiaani. Ajattelen, että voi olla skarppi feministi ja silti uskoa Jumalaan.

Feministit eivät vihaa miehiä. Sen Maryan Abdulkarim, 35, haluaa tehdä selväksi. Hänelle feminismi merkitsee vapautta toteuttaa itseään sukupuolesta tai etnisestä taustasta riippumatta.

Se tapahtui taas, juuri äsken. Maryan Abdulkarim pysäytti autonsa suojatien eteen. Sen päässä seisoi keski-ikäinen valkoinen mies, joka vilkaisi kuljettajaa ja viittilöi kärsimättömästi ”mene”. Maryan painoi kaasua. Vasta hetkeä myöhemmin hän tajusi odotelleensa toisesta suunnasta tulevia autoja, liikennesääntöjen mukaisesti. Mutta kun mies käski, Maryan toimi. Reaktio tuli selkäytimestä.

– Kuvittelen olevani jo aika valmis feministi, ja sitten käy näin, hän naurahtaa.

Ilmassa leijuu mausteisen teen vahva aromi. Istumme Helsingin Sörnäisissä etiopialaisessa Addis-ravintolassa, jossa Maryan käy usein tapaamassa tuttuja.

Kohtaus suojatiellä liittyy ikuisuuskeskusteluun oven avaamisesta. Kuuluuko miehen avata ovi naiselle? Voiko nainen tehdä niin miehelle? On yhä miehiä, jotka eivät suostu kävelemään ovesta, jota pitelee nainen. Tai menemään ensin, jos nainen antaa tietä. Se ikään kuin vähentää heidän maskuliinisuuttaan.

– Ongelma ei nähdäkseni ole se, kuka oven avaa, vaan mitä symboliikkaa siihen liittyy. Oven avaaminen voi olla ystävällinen ele tai vallankäyttöä.

Keskustelun ohjaaminen ovienavailun kaltaisiin epäolennaisuuksiin taas on Maryanin mukaan kätevä tapa viedä huomio pois oikeasti tärkeitä asioista. Ja saada feminismi kuulostamaan naurettavalta.

Maryan ja kirjoittajakollega Eveliina Talvitie kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Feministin ei tarvitse olla valkoinen, keskiluokkainen ihminen

Feminismi syntyi 1800-luvulla, ja jo tuolloin feministien tavoitteena oli murtaa myyttejä. Maryan on kirjoittanut yhdessä Eveliina Talvitien kanssa kirjan Noin kymmenen myyttiä feminismistä, joka julkaistiin Minna Canthin päivänä. Naisasianaisena tunnettu Canth on molempien kirjoittajien suuri esikuva.

Maryan on toiminut tasa-arvon puolesta nuoresta asti, mutta feministiksi hän tunnustautui vasta aikuisiällä. Aiemmin hän ajatteli, että feministit ovat valkoisia, keskiluokkaisia ihmisiä, jotka näkivät mustat naiset pelastusta tarvitsevina uhreina.

Somaliassa syntynyt Maryan muutti Suomeen 7-vuotiaana ja kasvoi Tampereella. Perheessä ei jaoteltu miesten ja naisten töitä: Maryanin kaksi veljeä tekivät samoja kotiaskareita kuin hänen viisi siskoaan. Epätasa-arvoon hän törmäsi koulussa.

– Opettajilla oli sellainen käsitys, että somalitytöt ovat kilttejä ja nöyriä. He ihmettelivät, kun en istunutkaan hiljaa.

Maryan ei usko ideologiaan, jota ajaa viha

Parikymppisenä Maryan tutustui intersektionaaliseen feminismiin. Sen johtoajatus on, että samat mekanismit sortavat naisten lisäksi muun muassa vammaisia, maahanmuuttajia ja transihmisiä.

– Haluan olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa ketään ei rajoiteta sen perusteella, millaiseen kehoon, sosiaaliluokkaan tai uskontokuntaan hän on sattunut syntymään.

Niin, uskonto. Mediassa Maryaniin liitetään usein määritelmä muslimifeministi. Hän ei ymmärrä, miksi. Eihän kukaan nimitä Eveliinaakaan kristittyfeministiksi. Maryan ei itse tuo uskontoaan esille, mutta se on luettavissa hänen vaatetuksestaan. Toisin sanoen pään peittävästä huivista.

– Ei ei, pliis ei lähdetä huivikeskusteluun! Eikö se taistelu ole jo käyty, että naiset saavat pukeutua juuri niin kuin haluavat? hän sanoo kyllästyneenä.

Maryanin mielestä huivia – samoin kuin minihametta – pitää voida käyttää ilman, että ne herättävät vihaa tai väkivaltaa tai uhkaavat koskemattomuutta.

– Se, että saan peittää kehoani juuri niin paljon kuin huvittaa yhteiskunnassa, joka rohkaisee riisumaan, on minulle feministinen kannanotto, jos mikä.

Murretaan vielä näytteeksi myytti ”feministit ovat miesvihaajia”. Maryan ei usko ideologiaan, jota ajaa viha.

– Tasa-arvo palvelee kaikkia sukupuolia ja sukupuolettomia sekä parantaa yhteiskunnassa kaikkien asemaa.

Feministi ei ole ilonpilaaja

Feministejä on vähätelty aatteen alusta asti, ja jotkut yhä liittävät naisasianaisiin mielikuvan tosikoista ilonpilaajista.

– Onko se ilonpilaamista, jos juhlissa mainitsee jonkun vaatteen olevan tulessa? Tai pysäyttää jonkun oksennuslammikkoon astuneen ennen kuin hän ehtii levittää eritettä pitkin salia? Tunnelmahan siinä menee, mutta jos asiasta jättäisi mainitsematta, vahinko saattaisi olla suurempi.

X