Aira Samulin
Aira Samulinin Pirjo-tytär on kuollut. Kuva vuodelta 2012.
Julkkikset

Näin Aira Samulin kuvaili Pirjo-tyttärensä merkitystä Seurassa: ”Kun Pirjo joutui laitoshoitoon, minulle selkeni, että tällä on jokin tarkoitus”

Tanssilegenda Aira Samulin, 91, on kuvaillut Pirjo-tyttärensä olleen ”suloinen ja ymmärtäväinen lapsi”. Nyt skitsofreniaa pitkään sairastanut Pirjo, 71, on kuollut.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

91-vuotiaan tanssilegenda Aira Samulinin Pirjo-tytär on kuollut keuhkokuumeeseen 1. syyskuuta, 71-vuotiaana, kertoo Iltalehti. Aira kertoo Ilta-Sanomille, että Pirjon kuolema tuli yllätyksenä, ja Me Naisille, että hautajaisten järjestely on kesken.

Airalla ja Pirjolla oli hyvin kiinteä suhde

Airan kummatkin lapset Pirjo ja Jari ovat kärsineet mielenterveysongelmista. Aira on puhunut medialle avoimesti kuitenkin vain tyttärensä mielenterveysongelmista, sillä Pirjo antoi äidilleen siihen luvan. Pirjo sairastui skitsofreniaan teini-iässä.

”Hän oli hyvin suloinen ja ymmärtäväinen lapsi ja siksi skitsofreniakin varmasti sai hänestä niin valtavan otteen”, Aira kertoi Nykypostin haastattelussa vuonna 2003.

Ennen menehtymistään Pirjo ehti olla laitoshoidossa skitsofrenian takia yli 50 vuotta. Aira kävi katsomassa häntä usein. Äidin ja tyttären välit olivat lämpimät. Pienenä Pirjo oli Airan elämän valo vaikeuksien keskellä.

”Pirjo oli ollut ainokaiseni yhdeksän vuotta ennen kuin Jari syntyi. Meillä oli hyvin kiinteä suhde. Pirjon vuoksi jaksoin elää vaikeassa ja väkivaltaisessa avioliitossani. Pirjon vuoksi en katunut suhdetta hänen isäänsä, sillä ilman tätä minulla ei olisi ollut niin kaunista ja ihanaa tytärtä”, Aira kertoi Nykypostin toisessa, vuonna 2003 julkaistussa, haastattelussa.

Pirjo vaikutti merkittävästi Airan tanssikoulun syntyyn

Pirjo vaikutti merkittävästi Airan tanssiuraan ja hänen tekemäänsä mielenterveystyöhön.

”Kun tyttäreni Pirjo sairastui skitsofreniaan, hän ei uskaltanut liikkua missään, koska hänellä oli pelkoja ja harhoja. Halusin, että hän olisi muiden nuorten kanssa ja siksi aloin järjestää tilaisuuksia, joihin tuli nuorisoa. Aloin järjestää muotinäytöksiä, joihin sai hakea ilmaislippuja siitä muotitavaratalosta, jossa työskentelin. Pop-tanssiaisissa esiintyivät sen ajan uudet kitarabändit, ja opetin siellä muotitansseja, juttelin nuorten kanssa ja järjestin tanssikilpailuja. Siihen aikaan minulta kysyttiin, mitä se pop oikein tarkoittaa, Aira kertoi Seuran haastattelussa vuonna 2007.

Samassa Seura-lehdessä Aira kertoi järjestäneensä kyseisiä tilaisuuksia ennen kaikkea tyttärensä Pirjon vuoksi, vaikka saikin myös muut nuoret innostumaan tanssista.

”Kitarabändit nimesivät tilaisuudet Suomen suosituimmaksi keikkapaikaksi. Tanssi teki hyvää Pirjolle, mutta ei se kuitenkaan auttanut tarpeeksi. Ehkä jotain lievempää sairautta olisi auttanut. Monta kertaa näin oppilaistani, että tanssi auttoi heitä. Tanssi on kuin huume ilman haitallisia vaikutuksia.”

Aira kuvaili haastattelussa myös tyttärensä vaikutusta omaan työhönsä.

”Kun Pirjo joutui laitoshoitoon, minulle selkeni, että tällä on jokin tarkoitus. Pirjo tekee mielenterveystyötä ja minä olen hänen työrukkasensa. Niin aloin tehdä nuorisotyötä tanssin avulla. En koskaan perustanut tanssikoulua, se vain syntyi muotinäytösten myötä.”

Pirjon kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Me Naiset.

X