Julkkikset

Näin kyläkauppias Sampo Kaulanen kuvailee elämänmuutostaan: ”Pystyn jo rauhoittumaan ennen kuin asioista tulee pakkomielteisiä”

Kyläkauppias Sampo Kaulanen haluaa saada elämänsä taas hallintaan. Tarkkaavaisuushäiriödiagnoosi ja ADHD-lääkitys ovat osa elämänmuutosta.
28.9.2018 Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Tommi Tuomi / Otavamedia

Tarkkaavaisuushäiriö-diagnoosin saanut kyläkauppias Sampo Kaulanen ja hänen vaimonsa Michele Murphy-Kaulanen, kotoisammin Minttu, opettelevat parhaillaan uudenlaista elämää Sampon ADHD-lääkityksen kanssa.

Motivaatio elämänmuutokseen sai lopullisen sysäyksensä pari kuukautta sitten, kun Sampo otti unilääkkeitä ja alkoholia sekaisin, menetti muistinsa ja joutui lepositeissä sairaalaan.

– ADHD-lääkitys on muuttanut olemustani aika paljon. Aiemmin innostuin samaan aikaan monista asioista, ja niiden tavoittelu meni helposti maniaan asti. Tein kaikkeni, että sain tahtoni läpi. Nykyään pystyn jo rauhoittumaan ennen kuin asioista tulee pakkomielteisiä. En viitsi leijua, että homma olisi hanskassa saman tien, mutta suunta on ainakin oikea, Sampo kertoo.

Sampon mielialanvaihtelut vaikuttivat aiemmin negatiivisesti myös parisuhteeseen. Pariskunta toivookin, että Sampo oppii käyttämään lääkkeitä ennaltaehkäisevästi pahimpien tunnepiikkien tullessa.

”Haluan pitää taas huolta itsestäni”

Elämänmuutoksen ja uuden lääkityksen myötä Sampo on myös päättänyt vähentää alkoholin kulutustaan.

– Tällä hetkellä kiinnostaa eniten se, että saisin elämäni hallintaan. Jos minun tekee mieli juoda, en ota lääkkeitä. Mutta nyt oloni ei ole sellainen, että haluaisin alkaa alkoholin kanssa kikkailla, Sampo kertoo.

Ennen hoidon aloittamista Sampo kärsi unettomuudesta. Vaikka lääke ei suoranaisesti autakaan häntä nukahtamaan, levollisempi mieli on taannut miehelle paremmat yöunet.

Normaalisti minulla on ollut 15 juttua samaan aikaan päässäni. Olen murehtinut tulevaisuutta ja miettinyt menneitä.

– Normaalisti minulla on ollut 15 juttua samaan aikaan päässäni. Olen murehtinut tulevaisuutta ja miettinyt menneitä. Nyt yläkerrassa on ollut paljon hiljaisempaa, mikä on helpottanut suuresti unensaantia ja ylipäätään kaikkea olemista. Lääkkeen myötä myös verenpaine ja syke ovat laskeneet, Sampo sanoo.

Myös vanha intohimo – liikunta – on sekin palannut takaisin kyläkauppiaan elämään.

– Urheilu on alkanut maistua ihan eri lailla. Haluan pitää taas huolta itsestäni ja käyn kolmesta viiteen kertaan viikossa salilla, Sampo kertoo.

Suosittelemme