Michelle Obama
Michelle Obaman puheenvuoroja kuunnellaan ja kunnioitetaan.
Julkkikset

Näin Michelle Obama haluaa muuttaa maailmaa: maailman ihailluin nainen ei kaihda puhetta vaihdevuosista eikä masennuksesta

Michelle Obama, 56, ei halua linnoittautua elämään etuoikeutettua elämää kultaiseen häkkiin. Siihen hän on vielä aivan liian nuori, vahva ja aktiivinen. Politiikkaan hän ei tahdo. Se ei kuitenkaan estä häntä etsimästä uusia vaikuttamisen kanavia.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Getty Images

Miten päin wc-paperirulla pyörii Michelle ja Barack Obaman vessassa?

Tällä tiedolla ei luulisi olevan kenellekään mitään merkitystä, mutta on sillä. Se on murunen kaikesta siitä yksityisestä, josta Michelle Obama on valmis tekemään yleistä rakentaessaan siltaa itsensä ja meidän muiden välille.

Michelle tietää, että hänen on pakko rakentaa siltaa, tai muuten häntä ei osata enää kuunnella. Kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, elämä Yhdysvaltain legendaarisen presidentti Barack Obaman rinnalla, maailmanlaajuinen kuuluisuus ja avioparin toistaiseksi noin 40 miljoonan dollarin omaisuus, jonka arvioidaan tulevina vuosina kasvavan ainakin kuusinkertaiseksi lähes 250 miljoonaan dollariin, ovat uhkaava kultainen häkki. Se etäännyttää hänet helposti muista kuolevaisista, ja hänestä aletaan ajatella kuin Englannin kuningattaresta, jonka tuskin uskotaan käyvän vessassa.

Ja niinpä viime heinäkuussa Spotifyssä julkaistussa podcastissa Michelle Obama juttelee lapsuudestaan äitinsä Marianin sekä isoveljensä Craig Robinsonin kanssa ja kertoo asettavansa vessapaperirullan telineeseen aina niin, että paperi repäistään rullan yläpuolelta. Tapa tulee perheeseen todennäköisesti Barack Obaman puolelta, sillä Robinsoneilla rulla on ollut aina toisin päin. Siis myös Barack Obama käy vessassa!

Luottamusta, masennusta ja podcasteja

Toistaiseksi Michelle Obama on tullut kuulluksi ja nähdyksi. Kansainvälisen verkko­yhteisön Yougovin mukaan hänet on jo parina vuonna äänestetty maailman ihailluimmaksi naiseksi. Hän on kilpaillut ykkössijasta humanitaarista työtä tekevän näyttelijä Angelina Jolien kanssa. Kolmanneksi listalla sijoittuu Englannin kuningatar Elisabet II.

Michelleen luotetaan, ja hän on ottanut näkyvän roolin myös parhaillaan käytävässä Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistossa. Viimeiseen asti Michelle on aktivoinut ihmisiä äänestämään ja käyttänyt painavia puheenvuoroja demokraattiehdokas Joe Bidenin puolesta. Istuvaa presidenttiä Donald Trumpia hän sen sijaan on rusikoinut poikkeuksellisen lujaa toteamalla muun muassa, että presidentti ei ole tehtäviensä tasalla.

Maailmalle levisi myös uutinen Michellen lievästä masennuksesta. Sen osasyyksi hän itse sanoo Trumpin hallinnon aikana puhjenneet rotumellakat ja yleisen epävakauden Yhdysvalloissa.

Obamat käyttävät vaikutusvaltaansa taiten. Pari vuotta sitten Obamat perustivat Higher Ground Productions -tuotantoyrityksen. Yritys on solminut Netflixin kanssa monivuotisen sopimuksen tv- ja elokuvatuotannoista. Valmiina katsottavaksi on jo muun muassa Michellen Minun tarinani -elämäkertateoksen lanseerauskiertueelta tehty tv-dokumentti Becoming.

Kesäkuussa viime vuonna myös Spotify uutisoi tehneensä Higher Groundin kanssa sopimuksen sisällöistä, ja tämän vuoden heinäkuussa se julkaisi kahdeksan Michelle Obaman emännöimää The Michelle Obama Podcast -keskustelua. Ne voi kuunnella ilmaiseksi.

Podcastissaan Michelle todella alleviivaa sitä, että hän on yksi meistä nostaessaan puheenaiheeksi masennuksen, kuukautiskivut, vaihdevuodet ja avioliiton arjen. Ensimmäisen podcast-sarjan punaisena lankana kulkee se, että jaksojen vieraat ovat Michellelle hyvin läheisiä ihmisiä. Sillä hän haluaa kertoa, miten tärkeitä juuri lähisuhteemme meille ovat.

Näin Michelle ääni kuullaan ympäri maailmaa – ja häntä kuunnellaan.

Luit juuri lyhennelmän Annan 44/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Artikkelissa kerrotaan, millä tavoin Michelle Obama käyttää nyt vaikutusvaltaansa ja mistä syistä häntä ihaillaan ympäri maailman. Mitä Michelle Obama kertoo vaihdevuosiensa ja kuukautisiensa alkamisesta – ja miksi? Millaista aikaa koronaeristys on ollut Obamien perheessä? Millainen on Michelle Obaman lapsuudenkodin merkitys?  Lue koko artikkeli numerosta 44/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

Lähteet: Michelle Obama, Minun tarinani; Netflix, Becoming; Huffington Post; Vulture.com; theguardian.com;Michelle Obaman puhe, Democratic National Convention; Instagram @michelleobama

X