Eränkävijät-ohjelman Teemu Hostikka, Aki Huhtanen ja Äijä-koira.
Eränkävijät-ohjelman Teemu Hostikka, Aki Huhtanen ja Äijä-koira.
Julkkikset

Näin pikkuruinen oli Eränkävijöiden Äijä-pentu ensimmäisellä kalareissullaan – kurkkaa liian suloinen saaliskuva

Eräopas Aki Huhtanen ja hänen Äijä-koiransa nauttivat kiireettömistä aamuista ja tulevat levottomiksi kaupungin vilinässä.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: OM-arkisto ja Aki Huhtasen kotialbumi

”Kuvassa olen kalastusreissulla tunturijärvellä Käsivarren Lapissa syksyllä 2014. Lehdet olivat tippuneet puista, ja elettiin viimeisiä hetkiä ennen jäiden tuloa. Päivä oli kuitenkin lämmin, joten päätin lähteä reilun parin kuukauden ikäisen Äijä-koirani kanssa tunturiin ensimmäiselle yhteiselle kalaretkelle.

Äijä-koira oli juuri muuttanut Aki Huhtasen luo Kilpisjärvelle, kun se pääsi ensimmäiselle kalareissulleen.

Äijä-koira oli juuri muuttanut Aki Huhtasen luo Kilpisjärvelle, kun se pääsi ensimmäiselle kalareissulleen.

Retki oli onnistunut, sillä saimme hyvän saaliin harjuksia ja siikoja. Äijä oli ihmeissään, kun näki kalan ensimmäistä kertaa elämässään. Ensin se haukkui ja yritti hyökätä kalaa kohti. Tutustuttuaan saaliiseen rauhassa se ryhtyi nakertamaan kalan pyrstöä. Sittemmin yhteisiä kalareissuja on kertynyt liki tuhat.

Tuolloin en olisi voinut arvata, mitä kaikkea meillä olisi edessä.

Talvella sain puhelinsoiton ja minua pyydettiin uuden eräohjelman koekuvauksiin. Ajoin kuvaus­paikalle moottorikelkalla, ja koira istui kelkan takapenkillä. Taisimme tehdä vaikutuksen, sillä pian kävi ilmi, että meidät oli valittu mukaan Eränkävijät-ohjelmaan. Sen jälkeen vilskettä on riittänyt ja olemme osallistuneet hauskoille kuvausreissuille.

Tämä kuva on kuva elämäni koirasta. Kuvanottohetkellä minulla oli mahtava fiilis, sillä olin löytänyt rinnalleni oikean kalakaverin. Parempaa kaveria saa hakea. Äijä ei koskaan valita ja on aina valmiina uusiin seikkailuihin. Hän on viisas, kiltti ja tottelevainen ja ymmärtää oikeasti puhetta. Häneen voi luottaa 110-prosenttisesti.

Olemme luonteiltamme samanlaiset: tykkäämme rauhallisista aamuista, otamme elämän rennosti, emme hötkyile.

Työskentelen kalastus- ja eräoppaana, ja Äijä kulkee mukanani työreissuilla. Piipahdamme etelässä pari kertaa vuodessa tapaamassa vanhoja kavereitani, Oulussa asuvia sisaruksiani ja äitimuoriani­. Äijä on aina ihmeissään kaupungin hajuista. Emme viihdy kaupungissa pitkään vaan alamme pian kaivata pohjoisen rauhaa.

Kuvaamme parhaillaan Eränkävijöiden kahdeksatta kautta. Emme olleet mukana seitsemännellä kaudella, koska perheeseemme syntyi pieni perhokalastajan alku ja pidimme välivuoden ohjelmasta. Äijä on tullut hyvin toimeen taaperon kanssa.”

Aki Huhtanen, 45, kuvaa Eränkävijät-sarjan kahdeksatta kautta.

X