Julkkikset

Naistuttavaansa rakastunut kirjailija Tittamari Marttinen: ”Ajattelin, että tämä on oudon intensiivistä ollakseen vain ystävyyttä”

Perheenäiti ja kirjailija Tittamari Marttinen oli jo pitkään haaveillut elämänmuutoksesta. Silti hän ei olisi osannut edes kuvitella rakastuvansa naiseen. Niin lopulta kuitenkin kävi.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Arto Wiikari/Otavamedia

Tittamari Marttinen

Perheenäiti ja kirjailija Tittamari Marttinen oli jo pitkään haaveillut elämänmuutoksesta. Silti hän ei olisi osannut edes kuvitella rakastuvansa naiseen. Niin lopulta kuitenkin kävi.

Tammikuussa 2015 Tittamari Marttinen lähti Rovaniemelle ystävänsä kanssa kyläilemään tämän ystäväpariskunnan luo. He olivat molemmat naisia. Nopeasti Tittamari huomasi, että toisen heistä, Ulla Pakisjärven, kanssa jutut osuivat yksiin harvinaisen hyvin. Ullaakin kiinnosti kulttuuri, Ullakin rakasti matkustamista.

Reissun jälkeen tiivis yhteydenpito jatkui meilitse.

– Jossain vaiheessa ajattelin, että tämä on oudon intensiivistä ollakseen vain ystävyyttä.

”Ullan kanssa jarruttelin”

Lukioikäisenä Tittamari oli pannut merkille ihastuvansa yhtä lailla tyttöihin kuin poikiinkin.

– Ullan kanssa jarruttelin, koska en halunnut mennä kahden ihmisen väliin. Alussa olikin monenlaista tunnekuohua, myös mustasukkaisuutta.

Ulla taisi olla se, joka ensimmäisenä sanoi asian ääneen. Että kyse on rakastumisesta. Sen jälkeen myös Tittamari uskalsi tunnustaa tunteensa. Mutta vain itselleen ja Ullalle.

– Paisuttelin asiaa mielessäni. Pelkäsin, että kaikki hylkäävät minut. Oli tavattoman raskasta pimittää ja peitellä jotakin näin olennaista itsessään.

Sähköpostia läheisille

Lopulta tilanne oli pakko ratkaista. Tittamari päätti aloittaa lähettämällä meilin vanhimmalle tyttärelleen ja vanhemmilleen. Molemmilta tuli lämmin vastaus.

– Kaksikymppiselle tyttärelle asia ei ollut mikään ongelma. Hänen ikätovereissaan on paljon sellaisia, jotka määrittelevät itsensä panseksuaaleiksi eli ihmisiksi, joiden kiinnostusta toiseen sukupuoli ei rajoita.

Myös Tittamarin kolme muuta lasta hyväksyivät hänen ratkaisunsa.

– Luulen, että lapsille oli jopa helpompaa se, että uusi kumppanini on nainen. Hän ei ole suora kilpailija heidän isälleen. Ex-miehenikin on niin fiksu, että välimme ovat säilyneet hyvinä.

– Isä ja äiti puolestaan totesivat jo uumoilleensa jotakin tällaista. Ehkä siksi, että olin juuri julkaissut sateenkaariperheistä kertovan lastenkirjan.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Tittamari kertoo avioerostaan, elämänmuutoksestaan ja uudesta rakkaudestaan. Millaista oli luopua suurperheen arjesta, muuttaa etelästä pohjoiseen ja rakastua naiseen? Millaista arkea Tittamari ja Ulla elävät Rovaniemellä? Lue juttu Annasta 49/2017. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X