Näyttelijä Minka Kuustonen
Minka Kuustonen muistuttaa, että 68 prosenttia Suomen hiilijalanjäljestä syntyy yksityistalouksista.
Julkkikset

Nämä 25 asiaa näyttelijä Minka Kuustonen tekee arjessa ilmaston hyväksi

Näyttelijä Minka Kuustonen sai ensimmäisen ilmastoherätyksen työroolissaan, toisen tultuaan äidiksi. Nyt ilmastoajattelu on hänelle elämäntapa. – Jokaisen henkilökohtaisilla valinnoilla ja teoilla on merkitystä, Minka sanoo.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Mirva Kakko

Näyttelijä Minka Kuustonen plärää kännykällä noutoruokapalvelun nettisivuja.

– Mikä olisi tässä lähellä? Tilataanko salaatit tästä ravintolasta, joka kertoo jokaisen raaka-aineensa alkuperän?

Kysymykset kertovat Minkalle jo rutiiniin kuuluvista arjen arvopohdinnoista. Päätös syntyy nopeasti: Minka tilaa vastuullista ruokaa lähellä olevasta ravintolasta firmalta, joka on sitoutunut kompensoimaan annosten kuljetuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen.

Hetkeä aiemmin radiossa soi sattumalta Minkan isän Mikko Kuustosen lähes 30 vuotta vanha kappale Taivas varjele, jossa teemana on vastuu maailmasta ja muista ihmisistä.

– Sama vastuullisuus näkyi myös kotikasvatuksessamme. Isä teki kehitysmaadokkareita, ja kotona oli läsnä se ajatus, että kehitysyhteistyö ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä asioita.

Nyt Minka kasvattaa jo omaa jälkikasvuaan, seuraavaa sukupolvea. Minkan ja näyttelijä Aku Sipolan poika täyttää pian kaksi vuotta.

– Äitiys on mullistanut elämän, Minka sanoo ja näyttää kännykältään kuvaa suloisesta nappisilmäisestä naperosta.

– On mielettömän hieno lahja, että saa seurata pienen tyypin kasvamista, hämmästellä yhä uusia asioita ja nähdä, kuinka hänen personaansa tulee esiin. Ensimmäisiä sanojaan poikamme alkoi tapailla alle vuoden vanhana. Nyt hän papattaa jo ihan kunnolla, ja joulun aikaan hän oppi laskemaan kuuteen, Minka kertoo.

Äitiys on tuonut Minkan elämään paitsi onnea ja iloa myös huolta maapallon tulevaisuudesta.

– Jo raskaaksi tulo herätti minut uudella tavalla huomaamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ne näkyvät jo kaikkialla, ja seuraavat sukupolvet kärsivät niistä vielä enemmän. Huoleni on kasvanut poikamme syntymän jälkeen, ja olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus häntä odottaa.

Poika oli alle vuoden ikäinen osallistuessaan ensimmäiselle ilmastomarssilleen.

– Tuntui hurjalta, että se pieni ihminen joutuisi tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myrskynsilmään. Lapsi konkretisoi tarpeeni kantaa vastuuta, tehdä oma osani ja olla mukana vaikuttamassa siihen, että asiat muuttuvat. Haluan pystyä sanomaan hänelle, että tein parhaani.

 Ilmastoajattelusta elämäntapa

Ensimmäisen ympäristöherätyksen Minka sai jo vuosia sitten töidensä kautta. Vuonna 2014 televisiossa nähdyssä Tellus-sarjassa hän näytteli radikaalia ympäristöaktivistia, joka oli valmis jopa terrorismiin maailman pelastamiseksi.

– Paneuduin rooliini hakemalla tietoa. Mitä enemmän sitä sain, sitä enemmän se alkoi vaikuttaa omaan elämääni. Aloin katsoa, mitä söin, ja elämäntapani alkoi muuttua.

Minka kävi Telluksen ohjaajan J.P. Siilin kanssa kertomassa sarjasta Myrskyvaroitus ry:n kokouksessa. Yhdistys keskittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan, jakaa siitä tietoa ja hakee siihen ratkaisuja. Yhdistys oli tuolloin perustettu muutamaa vuotta aiemmin.

Minkasta tuli Myrskyvaroituksen aktiivi, ja viime keväänä häntä pyydettiin mukaan yhdistyksen hallitukseen. Siinä on muitakin tunnettuja nimiä muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirrasta emeritusprofessori Esko Valtaojaan.

– Työ Myrskyvaroituksessa on ollut mielenkiintoista mutta myös ahdistavaa. Voiko poikani sukupolvi enää edes haaveilla tekevänsä omia lapsia tähän maailmaan? Haluan kuitenkin uskoa, että meillä on vielä toivoa ja mahdollisuuksia kääntää kehityksen suuntaa. Vastuuta ei voi kuitenkaan enää kiertää, vaan toiminnan aika on nyt.

Työtä kurssin muuttamiseksi riittää. Vaikka kierrätyspisteet ovat yleistyneet ja moni jo pyrkii kuluttamaan maltillisemmin, suomalaisten kokonaisjätemäärä kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen. Kun 2010-luvulla yhdyskuntajätettä syntyi Suomessa 500 kiloa per asukas, viime vuonna se oli jo 550 kiloa. Etenkin sekajätteen osuus on noussut merkittävästi.

Minka muistuttaa, että 68 prosenttia Suomen hiilijalanjäljestä syntyy yksityistalouksista.

– Se tarkoittaa, että jokaisen henkilökohtaisilla valinnoilla ja teoilla on merkitystä.

Minka on sitoutunut Myrskyvaroituksen ideoimaan ilmastolupaukseen: hän pyrkii puolittamaan oman hiilijalanjälkensä 10 vuodessa. Hän maksaa Compensate-säätiölle säännöllistä kuukausimaksua, jolla hän kompensoi eli hyvittää nykyisiä päästöjään. Säätiö ohjaa kompensointimaksut WWF:n sertifioimiin päästövähennyshankkeisiin, esimerkiksi metsän istutukseen.

– Ilmastoajattelusta on tullut minulle elämäntapa, enkä osaisi enää toimia toisin, Minka sanoo.

Lue myös: Minka Kuustonen: ”Lapsi on opettanut minut huomaamaan läsnäolon merkityksen”

Ilmastotyö on helppo aloittaa kotoa

Ilmastovastuullisuus näkyy Minkan arjessa monin tavoin. Hän ei syö lihaa eikä liiku autolla vaan kävelee tai käyttää julkista liikennettä. Hän kierrättää kotitalousjätteensä: lasin, muovin, kartongin, biojätteen, patterit, kaiken minkä vain voi.

Kotitalousjätteen kierrätys onkin Minkasta helppo tapa aloittaa oma ilmastotyö.

– Kun huomaa, kuinka suuren osan omista roskistaan voi kierrättää, tajuaa että yhdenkin ihmisen panos on tärkeä. Se on hyvin palkitsevaa ja koukuttavaa.

Minkalle on selvää, ettei lamppuja jätetä turhaan palamaan eikä suihkuun jäädä oleilemaan. Sähkö on ekosähköä, ja ruokahävikki pidetään minimaalisena.

– Olemme myös miettineet kodin lämpötilan laskemista, mutta se on pienen lapsen takia vielä vähän haasteellista. Vaatekerroksia lisäämällä sekin olisi mahdollista.

Minka välttää tilaamasta tavaroita kaukaa: ostamalla esimerkiksi kiinalaisia tuotteita me ulkoistamme ongelmia ja pidämme saastuttavat kiinalaistehtaat pyörimässä.

Kotimaassakin Minka kyselee jatkuvasti, missä ja miten tavara tai palvelu on tuotettu.

– On tärkeää ottaa selvää tuotteen alkuperästä ja hiilijalanjäljestä. En halua natsittaa, mutta kuluttajien kysymykset viestivät yrityksille, että tuotteiden ilmastovaikutuksella on vaikutusta ostopäätöksiin.

Minka iloitsee siitä, että yhä useampi yritys on lähtenyt mukaan kompensoimaan hiilijalanjälkeään. Hän pitää kompensointia merkittävänä keinona hillitä ilmastonmuutosta.

– Vihreys on nyt kilpailuvaltti, jolla voi myös markkinoida yritystä. Mitä isompi yritys, sitä isompi merkitys on sillä, että se muuttaa toimintaansa ilmastoystävälliseksi.

Minka kuuluu Myrskyvaroitus-yhdistyksen hallitukseen. – Sen kautta voin olla aktiivinen, käydä keskustelua ja vaikuttaa poliitikkoihin niin, että he tekevät ilmaston kannalta oikeita päätöksiä.

Minka kuuluu Myrskyvaroitus-yhdistyksen hallitukseen. – Sen kautta voin olla aktiivinen, käydä keskustelua ja vaikuttaa poliitikkoihin niin, että he tekevät ilmaston kannalta oikeita päätöksiä, Minka Kuustonen kertoo.

Kierrätysvaate kelpaa myös edustamiseen

Vaatteensa – myös edustusvaatteensa – Minka pyrkii ostamaan kirpputoreilta ja second hand- kaupoista tai kotimaisilta, vastuullisilta valmistajilta. Hän myös kierrättää omat vaatteensa eteenpäin.

– Monille kirppari tuo mieleen tunkkaisen hajun ja kulahtaneet vaatekasat. Siksi on tärkeää, että kierrätyskaupoissakin shoppailusta tehdään kiva elämys. Että niissä tuoksuu hyvältä ja tunnelma on muutenkin freesi.

Minkan suosikkipaikkoihin Helsingissä kuuluvat Relove-kirpparit kahviloineen.

– Käyn myös Kallion pienissä kierrätysliikkeissä, esimerkiksi Hoochie Mama Janessa ja Frida Marinassa. Paikkoja on paljon, ja moniin voi viedä jonkin yksittäisenkin vaatteen myyntiin.

Tavara vaihtuu myös netin kaupunginosakirppiksillä.

– Eilenkin laitoin Kallion Facebook-kirppikselle muutamia vaatteita myyntiin, ja ne menivät saman tien. Nautin siitä, kun vaatteeni saavat uusia koteja ja kaapeissani on väljempää.

Osan vaatteista Minka lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille, Fidaan, Hopeen tai Konttiin.

– Ja ne, joilla ei ole enää lainkaan käyttöarvoa, vien suurten vaateketjujen keräyksiin. Esimerkiksi Lindex, Kappahl, Hennes & Mauritz ja Ginatricot ottavat vanhaa vaatetta vastaan ja käyttävät niitä uusioraaka-aineena. Joillakin ketjuilla on myös mallistoja, jotka on tehty kierrätyskuidusta.

Kerran vuodessa Minka pitää kotikirppiksen, jonne hän kutsuu 50–60 tuttavaansa.

– Ne ovat vähän kuin vanhan ajan Tupperware-kutsut, mukava sosiaalinen tapahtuma. Keitän kahvia, ja muut voivat penkoa rekit läpi.

Minka osallistuu myös kampanjoihin. Pikamuotiajattelun kyseenalaistaneen Lempivaatteeni-kampanjan hän bongasi toimittaja Maria Veitolan postauksesta.

– Heräsin miettimään sitä, mitä vaatteitani käytän. Itse asiassa aika harvoja – mitä siis oikeasti tarvitsen? Kierrättäminen ei kuitenkaan yksin ratkaise vaatteiden ylituotannon ongelmaa.

Lue myös: Kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja – ota talteen lista parhaista nettikirpputoreista

”Kivoista asioista luopuminen ei ole koskaan helppoa”

Vaikeinta ilmastolupauksen ohjaamassa elämäntavassa on ollut päättää, millaiset periaatteet ohjaavat perheen matkustamista. Minka itse pääsi lapsuudessaan tutustumaan moniin eri maihin ja nautti siitä suuresti.

– Kivoista asioista luopuminen ei ole koskaan helppoa, mutta mikä on niin tärkeää, että sen vuoksi kannattaa tuntea huonoa omaatuntoa?

Minka ja Aku päätyivät kompromissiin. Ulkomaille matkustaminen on nyt heille entistä harvinaisempaa herkkua.

– Vähän aikaa sitten otimme pienen irtioton Haikon kartanossa sen sijaan, että olisimme singahtaneet lentokoneella jonnekin Eurooppaan. Kesällä pysyimme Suomessa, tutustuimme Helsingin saariin ja matkustimme junalla mummolaan Pohjois-Pohjanmaalle. Välillä matkustamme kauemmaksikin, mutta paljon harvemmin kuin ennen.

Suomessa lentomatkustaminen on jatkanut kasvuaan, mutta Ruotsissa kotimaan lennot ovat jo vähentyneet.

– Asenneilmasto on meilläkin muuttunut. Jos joku koko ajan postailee kuvia ulkomailta, siihen on alettu jo suhtautumaan negatiivisesti.

Minka ostaa vaatteensa pääasiassa second hand -kaupoista ja kirppareilta. – Jos ilmastoasiat ahdistavat, ota käyttöön vaikka yksi hiilijalanjälkeäsi pienentävä teko viikossa ja pidä siitä kiinni.

Minka ostaa vaatteensa pääasiassa second hand -kaupoista ja kirppareilta. – Jos ilmastoasiat ahdistavat, ota käyttöön vaikka yksi hiilijalanjälkeäsi pienentävä teko viikossa ja pidä siitä kiinni, Minka Kuustonen sanoo.

Ei mikään pyhimys

Taiteilijat kautta aikojen ovat nostaneet esiin ja puhuneet tärkeinä pitämistään asioista. Myös Minka kokee, että hänellä on siihen velvollisuus.

– Se on myös ihmisen vastuuta. Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tarvitaan esikuvia ja lisää tietoa; siksi pidän asiaa esillä ja jaan saamaani tietoa eteenpäin. Olen kuitenkin inhimillinen, en mikään pyhimys. Lipsun joskus periaatteistani ja joskus teen tietoisesti väärän valinnan helpottaakseni elämääni.

Esimerkki helpommasta valinnasta oli päätös lentää erään elokuvan kuvauksiin Vilnaan sen sijaan, että olisi tehnyt matkan laivalla, junalla ja bussilla.

– Töitäni minun on tietysti tehtävä. Mutta kun lennän, kompensoin matkan hiilijalanjäljen Ilmastoapu-nettisivuston kautta. Periaatteeni on, että teen itse sen, minkä voin. Asiat, joita en voi omassa hiilijalanjäljessäni pienentää, kompensoin.

Jos vaikuttaminen kiehtoo, eikö politiikka olisi paras keino muuttaa maailmaa?

– Telluksen aikaan haaveilin siitäkin, mutta ainakaan vielä perinteinen politiikka ei tunnu omalta jutultani. Myös kansalaisrintama on voimistunut, ja sillä on merkitystä, että ihmiset osoittavat mieltä, marssivat ilmaston puolesta ja jakavat tietoa somessa. Myrskyvaroituksen kautta voin olla aktiivinen ja vaikuttaa poliitikkoihin niin, että he tekevät oikeita päätöksiä.

Minka tietää, että poliitikot lopulta tekevät kauaskantoisimmat ja suurimmat ratkaisut ilmastoakin ajatellen.

– Siksi kannattaa äänestää tyyppejä, jotka tekevät maapallon kannalta kestäviä ja hyviä ratkaisuja.

Mitä Minka vastaa niille, joiden mukaan paras ilmastoteko on olla tekemättä lapsia?

– Näin ehkä on, mutta en ollut valmis luopumaan lapsesta sen takia. Kannan vastuuni muuten. On myös tärkeää tehdä maailmaan uusia vastuunkantajia.

Täynnä virtaa

Minka jäi aikoinaan äitiyslomalle kovassa nosteessa, kun suosittu Putous-ohjelma oli juuri tehnyt hänestä tutun koko kansalle. Hän ei kuitenkaan halunnut kiirehtiä takaisin töihin.

– Lapsen syntymää seuranneen vuoden ajan identiteettini oli olla äiti, minua ei kiinnostanut mikään muu. Mutta kun poikamme täytti vuoden, tajusin taas rakastavani työtäni.

Seuraavaksi Minka nähdään tv-sarjoissa Hotel Swan Helsinki ja Modernit miehet 2. Syksyllä ensi-iltansa saavassa Risto Räppääjä ja väärä Vincent-elokuvassa Minka esittää Riston tätiä Rauha Räppääjää.

– Töitä on ollut, mutta saisi niitä tulla lisääkin. Minulla on kova kihinä päästä takaisin tottumaani tahtiin, ja toivon, että saan tehdä kiinnostavia, monipuolisia rooleja vielä pitkään. Olen taas täynnä virtaa.

Äidiksi tulonsa jälkeen Minka on tuntenut olonsa entistä itsevarmemmaksi.

– Ensimmäisiin töihini äitiysloman jälkeen kuului paluu Kaikki mieheni -näytelmään, jossa olin näytellyt jo raskaana ollessani. Tunsin ihan konkreettisesti ja selvästi, että sain yleisöön paremman kontaktin ja uskalsin olla näyttämöllä aiempaa paljaampana ja rennompana.

Äitiys täydensi paletin, joka muodostuu Minkan elämänkokemuksista – hyvistä ja ihanista asioista mutta myös kipukohdista ja haasteista.

– Nyt olen kokonainen, balanssissa ja ehjä. Olen onnellinen siitä, että saan olla tässä pisteessä juuri nyt.

Haluatko tietää oman hiilijalanjälkesi? Tee Sitran testi osoitteessa elamantapatesti.sitra.fi

Juttu on julkaistu Annassa 4/2020.

Lue myös:

Äitiysvapaasta nauttiva Minka Kuustonen: ”Minun ja Iinan lapsista tulee kavereita vaikka pakottamalla”

Kihlattunsa Aku Sipolan kanssa vauvaa odottava Minka Kuustonen: ”En halunnut kävellä unelmani ohi”

X