Nanna Mikkonen
Julkkikset

Nanna Mikkonen keskenmenosta: ”Ilman perhettä ja lasta tunsin itseni epäkelvoksi”

Nanna Mikkonen, 46, sai lapsettomuushoitojen jälkeen keskenmenon puolessa välissä raskautta. – Oivalsin, että minä määritän sen, millainen nainen olen – ei yhteiskunta, Nanna sanoo nyt.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Pekka Mustonen/Otavamedia

Olet viettänyt kuusi edellistä vuotta New Delhissä Intiassa. Mikä siellä yllätti?

– Muutto sinne oli kuin muutto toiselle planeetalle. Intiassa on järjetön määrä ihmisiä ja valtavat ruuhkat. Vietin 2–5 tuntia vuorokaudesta autossa. Lisäksi puhdasta vettä ei ole ja vihannekset pitää desinfioida ennen käyttöä. Ensimmäiset puoli vuotta olin sokissa ihmisten eriarvoisuuden ja köyhyyden vuoksi. Oman firmani Nannasanin kautta pystyin vaikuttamaan asioihin ja auttamaan työntekijöitäni ja heidän perheitään. Maksoin muun muassa keskimääräistä parempaa palkkaa, tarjosin perjantailounaan sekä huolehdin perheiden terveydenhoidosta.

Olet kirjoittanut kirjan Vapaudu, jossa käyt läpi elämäsi käännekohtia vakavasta sairastumisesta lapsettomuuteen. Millaisia oivalluksia olet saanut?

– Kovalevyni uudelleen ohjelmointi alkoi vuonna 1992 kehoni oireillessa voimakkaasti. Vuonna 1995 sain diagnoosin kehittymässä olevasta suolistosyövästä. Oivalsin, että minä päätän, jäänkö siihen vellomaan vai yritänkö mennä eteenpäin. Lisäksi opin, että mielen ja kehon yhteys on kaiken A ja O. Toinen käännekohta oli musiikkibisnes. Työssäni brand managerina tein töitä artistien kanssa. Heillä oli vahva sisäinen maailma, ja minä autoin heitä ilmentämään sitä ulkoisesti. Kolmas käänne olivat lapsettomuushoidot, raskaus ja keskenmeno puolessa välissä raskautta. Ilman perhettä ja lasta tunsin itseni kaikin puolin epäkelvoksi. Tuossa elämänvaiheessa oivalsin, että minä määritän sen, millainen nainen olen – ei yhteiskunta.

Intiassa sait avun kroonisiin kipuihisi ayurvedasta. Se on perinteinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä. Etkö luota länsimaiseen lääketieteeseen?

– Luotan sataprosenttisesti! Jos tarvitsen antibioottia, otan sen mielelläni. Hyvinvointi koostuu kuitenkin monenlaisista elementeistä, sillä olemme psykofyysisiä kokonaisuuksia, ja siten meitä pitäisi hoitaakin.

Mikä elämässäsi on parasta juuri nyt?

– Arjen pienet rutiinit. Muistan, miten ennen inhosin rutiineja. Nyt nautin rauhallisista aamuista. Aamujoogasta, ensimmäisestä kahvikupista, porkkanamehusta ja itsetehdystä leivästä.

Nanna Mikkonen

Nanna Mikkonen, 46, on vaatealan yrityksen Nannasanin perustaja. Isolle osalle suomalaisista hän tuli tutuksi ensimmäisen kauden Idolsista, jossa hän oli yksi tuomareista. Nannan ensimmäinen kirja Vapaudu ilmestyi 16.3.

Lue myös:

Tuomas Juntunen joutui hyvästelemään pienen tyttärensä lopullisesti: ”Älä pelkää, isi on tässä”

Laura Honkasalon kolumni: Tyhjyyttään koliseva kohtu

Lapsettomuus huolestuttaa? Näin selvität, onko lapsen hankkimista syytä kiirehtiä

Miika Nousiainen: ”38 vuotta oli hyvä ikä tulla isäksi”

X