Jukka Puotila Annassa
– Kun sairastuin, Anneli seisoi vahvana rinnallani. Hän oli tärkein keskustelukumppanini kivuliaiden hoitojen aikana.
Julkkikset

Näyttelijä Jukka Puotilan pitkän avioliiton salaisuus: ”Rakastun vaimooni monta kertaa vuodessa”

Näyttelijä Jukka Puotilan rinnalla on jo 37 vuotta seissyt vaimo Anneli. Näin oli myös vakavan sairauden ja kaikkien hektisten työvuosien ajan. – Ikä ei vaikuta kutkuttavaan tunteeseen.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Arto/Wiikari/Otavamedia

Ikä ei todellakaan ole vain numeroita. Tätä mieltä on 62-vuotias Jukka Puotila. Vanheneminen tuo mukanaan erilaisia kremppoja. Jukan polvi ei kestä enää juoksemista, ja olkapää alkaa vihoitella soutulaitteessa. Liikuntaharrastukset on valittava niin, etteivät ne rasita ruumista.

– Nykyään, eliniän kasvaessa, ajatellaan, että 70 on uusi 50. On kuitenkin edelleen niin, että ihmisen liikkeet hidastuvat elämän ehtoopuolella, suosittu näyttelijä, koomikko ja imitaattori sanoo.

Jukka sairastui suusyöpään syksyllä 2015. Sytostaatti- ja sädehoitojen aikana hän mietti monta kertaa sitä, missä kohtaa elämää hän on tällä hetkellä menossa. Vaikka Jukka kokee itsensä sielultaan iättömäksi, hän kertoo viettävänsä tyypillistä kuusikymppisen elämää. Siihen kuuluvat aikuiset lapset, neljä lastenlasta ja hiljattain tehty päätös jäädä eläkkeelle Kansallisteatterista. Parasta Jukan mielestä 62-vuotiaana olemisessa on se, että silloin osaa suhtautua itseensä armollisesti.

– Eläkkeelle jääminen oli lopulta helppo päätös. Nuorempana minulle ei olisi riittänyt mikään, mutta nyt kuusikymppisenä voin todeta tehneeni jo tarpeeksi töitä.

Avioliitto on kestänyt jo 35 vuotta

”Olen ollut puolisoni Annelin kanssa kimpassa 37 vuotta, joista naimisissa olemme olleet 35 vuotta. Vaimo on ollut aina tärkein tukeni. Hän on kestänyt rinnallani kaikki hektiset työvuoteni.

Olen Annelille kiitollinen paljosta. Minä olin niin paljon poissa kotoa, ettei minusta ollut apua kotitöissä. Vaimoni on pyörittänyt pitkälti yksin koko kolmilapsisen perheen arkea.

Kun sairastuin, Anneli seisoi vahvana rinnallani. Hän oli tärkein keskustelukumppanini kivuliaiden hoitojen aikana. Vakava sairaus voi olla perheessä läheisille jopa raskaampi kuin potilaalle, koska huoli toisesta on kova.

Olen ollut ajoittain poissaoleva kumppani, sillä näyttelijän työ seuraa usein kotiin. Saatan olla fyysisesti läsnä mutta henkisesti omissa ajatuksissani. Toisaalta olen osannut olla myös romanttinen ja rakastava mies, joka näyttää tunteensa. Olen rakastunut vaimooni lukuisia kertoja uudelleen suhteemme aikana – yleensä monta kertaa vuodessa. Se on pitkän suhteen salaisuus!

Omaan kumppaniin rakastumisessa ei ole mukana enää nuoruuden pelkoja ja jännityksiä, mutta perhosia on silti vatsanpohjassa. Ikä ei vaikuta siihen kutkuttavaan tunteeseen. Nautin siitä, että minulla ja vaimollani on eri tavalla kahdenkeskistä aikaa nyt, kun lapset ovat aikuisia ja olen vähentänyt töiden tekemistä. Yhteiset matkat ovat arkemme piristys.

Kun menee nuorena naimisiin, ei voi täysin tuntea puolisoaan. Toisen luonteenpiirteet paljastuvat pikkuhiljaa vuosien yhteiselon varrella. Olen onnekas, sillä olen saanut rinnalleni hienon ja viehättävän naisen.”

Luit lyhennelmän Annan Tässä iässä -jutusta, jossa Jukka Puotila kertoo vakavasta sairaudestaan, eläkkeelle jäämisestään sekä isyyteen liittyvästä huonosta omastatunnosta. Lue juttu Annasta 10/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

 

X