Julkkikset

Näyttelijä Linnea Leino kulki sinnikkäästi pitkää tietä päästäkseen unelma-ammattiin

Näyttelijä Linnea Leino tietää, että saisi aikuisenakin istahtaa serkkunsa syliin – jos vain mahtuisi. Tämän kuvan hän valitsi yhdeksi elämänsä tärkeimmistä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
OM-arkisto ja Linnea Leinon kotialbumi

Näyttelijä Linnea Leino tietää, että saisi aikuisenakin istahtaa serkkunsa syliin – jos vain mahtuisi. Tämän kuvan hän valitsi yhdeksi elämänsä tärkeimmistä.

”Tämä kuva on otettu vuonna 2001 Pariisin laidalla sijaitsevassa France Miniature -teemapuistossa, jossa on pienoismalleja Ranskan tärkeimmistä maamerkeistä ja monumenteista. Asuimme vanhempieni töiden vuoksi kaksi vuotta Ranskassa. Olen kuvassa seitsemänvuotias ja päässyt juuri serkkuni syliin.

Muistan, miten innoissani olin, kun serkkuni oli tullut Suomesta luoksemme. En nähnyt Ranskan-vuosina sukulaisiamme kovinkaan usein, joten serkun syliin pääseminen oli noihin aikoihin harvinaista herkkua.

Aloitin koulun kuusivuotiaana Ranskassa. Elin kahden kielen ja kulttuurin sekamelskassa ja puhuin suomea ja ranskaa sikin sokin. Suomessa jatkoin opintoja Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa, jota kävin ylioppilaaksi asti.

Ranskan kieli on aina ollut tärkeä osa identiteettiäni. Kieli iskostui minuun lapsena niin tiukasti, että puhun sitä vieläkin sujuvasti.

Olin äänekäs ja eläväinen pikkutyttö. Pidin esiintymisestä ja harrastin kaikkea mahdollista. Olen vieläkin ihan samanlainen: aktiivinen tyyppi, joka ei pysy kovin pitkään aloillaan. Kuvanoton aikoihin olin juuri nähnyt Romeo ja Julia -musikaalin Pariisissa ja päättänyt, että minusta tulisi isona näyttelijä. Kun palasimme Suomeen, aloitin näyttelemisen lasten teatteriryhmässä.

Lukion jälkeen hain kolmena vuonna näyttelijäopintoihin ja pääsin lopulta Tampereen yliopistoon opiskelemaan näyttelijäksi. Olen kulkenut pitkän tien toteuttaakseni haaveeni, mutta unelman seuraaminen on kannattanut.

– Voin aina tukeutua sukulaisiini ja saan heiltä haleja ja lohdutusta, näyttelijä Linnea Leino kertoo.
– Voin aina tukeutua sukulaisiini ja saan heiltä haleja ja lohdutusta, näyttelijä Linnea Leino kertoo.

Isäni ottamassa kuvassa ovat mukana myös äitini ja toinen veljistäni. Perhe on aina ollut elämäni tärkein tukipilari. Olen perheenjäsenteni kanssa tekemisissä päivittäin.

Vietämme aikaa mökillä, kyläilemme toistemme luona ja käymme yhdessä syömässä. Kerromme toisillemme kaiken. Vietän mieluusti aikaa myös sukulaistemme kanssa.

En ehkä enää mahdu yhtä näppärästi serkkuni syliin, mutta tiedän, että se paikka on minulle edelleen vapaana.”

Linnea Leino, 29, näyttelee Lapua 1976- ja Spede-elokuvissa, jotka saavat ensi-iltansa syksyllä. Juttu on julkaistu Annassa 21/2023 Elämäni kuva -palstalla.

Lue myös: ”Mulla oli menestyjän identiteetti, aika kovakin” – mitä siitä seuraa, jos nuoruudenhaaveet eivät elämässä toteutuneetkaan?

X