Julkkikset

Näyttelijä Vesa Vierikon rankka vuosi: äidin kuolema ja työväsymys

Raskas vuosi on verottanut Vesa Vierikon voimia. Hänen mukaansa väsymystä ei kuitenkaan kannata piilotella. – Jos väsymystä ei myönnä, se iskee paljon pahempana, aiemmin työupuumuksen sairastanut Vesa sanoo.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Ensi kesänä Vesa Vierikko ei aio tehdä töitä. Sen sijaan hän aikoo remontoida mökkiään.

Raskas vuosi on verottanut Vesa Vierikon voimia. Hänen mukaansa väsymystä ei kuitenkaan kannata piilotella. – Jos väsymystä ei myönnä, se iskee paljon pahempana, aiemmin työupuumuksen sairastanut Vesa sanoo.

Näyttelijä Vesa Vierikko tiedostaa olevansa nyt tavanomaista väsyneempi, sillä viime vuosi on ollut hänelle raskas. Kesällä kuvatun Varasto 2 -elokuvan jälkeen mies on painanut tauotta teatteritöitä. Viime kesään osui myös näyttelijän äidin kuolema.

– Äitini sairasti Alzheimerin tautia, joten siinä mielessä kuolema oli helpotus. Se tapahtui hitaasti, ja ehdin valmistella niin itseäni kuin lapsiakin siihen. Hoidettavaa oli kuitenkin paljon, sillä olin äidin edunvalvoja.

Vesan mukaan kesä oli rankka myös siksi, ettei hän ehtinyt pitää leffakuvausten takia lainkaan lomaa.

– Tiedostankin, että olen nyt hyvin väsynyt, Vesa kertoi Varasto 2 -elokuvan lehdistötilaisuudessa Helsingin Tennispalatsissa.

Vesan mukaan jo asian ääneen sanomisesta ja tunnustamisesta on apua.

– Jos väsymystä ei myönnä, se iskee paljon pahempana. Käy niin kuin Akulle, Vesa sanoi viitaten Varasto 2 -elokuvan työkaveriinsa Aku Hirviniemeen, joka sairastui muutama vuosi sitten työuupumukseen.

Uupui Teatterikorkeakoulussa

Vesa tietää itsekin, mistä puhuu. Hän paloi huomaamattaan loppuun toimiessaan teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina vuosina 2002–2012. Vasta töiden lopettaminen sai hänet ymmärtämään tilanteen vakavuuden.

– Burnout syntyi hitaasti, enkä edes tajunnut, miten loppu olin. Heräilin öisin ja mietin hoitamattomia asioita. Sitten olinkin jo aika pitkällä maailmassa, joka ei ollut enää minun käsissäni. Vasta puoli vuotta pestin lopettamisen jälkeen havahduin siihen, miten helppoa elämästäni oli yhtäkkiä tullut.

Parhaillaan Vesaa työllistävät Kansallisteatterin Mielensäpahoittaja ja Ryhmäteatterin Muodonmuutos -näytelmät sekä muut pienemmät työprojektit. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan siitä, että tahti yltyisi tällä kertaa liian kovaksi. Kesän Vesa aikoo ottaa sitä paitsi rennommin, jotta ehtii palautua kunnolla raskaasta vuodesta.

– Minulle on tarjottu kesäksikin teatteritöitä, mutta en aio tehdä niitä. Meillä on mökki, jota pitää korjata, ja sellaisesta työstä nautin. Myös lapset pääsevät peuhaamaan mökillä vapaasti, näyttelijä iloitsi.

Vesalla on 9-, 11- ja 13-vuotiaat lapset puolisonsa, ympäristötieteen tohtori Kati Vierikon kanssa sekä neljä aikuista lasta aiemmasta suhteestaan.

X