Julkkikset

Näyttelijästä ohjaajaksi siirtynyt Viggo Mortensen: ”Herkkyys on pelottavaa, mutta saa aikaan myös hyvää”

Kuusikymppinen Viggo Mortensen on tietoinen siitä, että elämä on lyhyt. – Ei elämässä ennenkään mikään ollut varmaa, ihmiset ovat vain tulleet pandemian vuoksi tietoisemmiksi elämän rajallisuudesta.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Mvphotos

– Kirjoitin käsikirjoituksen äitini kuoleman ja hautajaisten jälkeen.

Kuusikymppinen Viggo Mortensen on tietoinen siitä, että elämä on lyhyt. – Ei elämässä ennenkään mikään ollut varmaa, ihmiset ovat vain tulleet pandemian vuoksi tietoisemmiksi elämän rajallisuudesta.

Tanskalaistaustainen näyttelijä Viggo Mortensen, 62, vastaa videopuheluun kööpenhaminalaisen hotellin terassilta. Hänen ympärillään on pimeää ja tuulista. Viggo istahtaa rupattelemaan lämpölampun alle – ja pistää tupakaksi.

Suuri yleisö tuntee Viggon parhaiten Taru sormusten herrasta -elokuvien Aragornina, jota hän näytteli vuosina 2001–2003. Rooli toi hänelle jättimäisen menestyksen, mutta sen jälkeen Viggo on halunnut keskittyä taiteellisempiin töihin.

Nyt hän on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa, Fallingin. Hän on myös käsikirjoittanut sen ja näyttelee yhtä päärooleista. Elokuva kertoo Viggon hahmon Johnin hankalasta suhteesta muistisairaaseen, erakoituneeseen ja itsepäiseen Willis-isään.

– Kirjoitin käsikirjoituksen äitini kuoleman ja hautajaisten jälkeen. Kaikki tapahtunut sai minut muistelemaan lapsuuttani. Osa elokuvan kohtauksista on suoraan omasta elämästäni, vaikka tarina onkin kokonaisuutena fiktiivinen, Viggo kertoo.

”Elokuvan avulla halusin tutkia, onko olemassa rajoja sille, mitä omalta perheeltä ja läheisiltä pitää sietää”

Viggo syntyi vuonna 1958 New Yorkissa amerikkalaiselle äidille ja tanskalaiselle isälle. Kun Viggo oli kaksivuotias, perhe muutti Argentiinaan, koska isä palkattiin sinne johtamaan siipikarjafarmia.

Viggo sai kaksi pikkuveljeä. Kun hän oli 11, vanhemmat erosivat riitaisasti. Pojat muuttivat äitinsä kanssa takaisin New Yorkiin. Viggolla on isänsä sukujuurien vuoksi suhde Tanskaan. Yliopiston jälkeen Viggo muutti hetkeksi asumaan Kööpenhaminaan pohtiessaan, mitä hän haluaa elämältä. Siellä hän työskenteli muun muassa kukkakauppiaana, mutta päätyi lopulta muuttamaan takaisin Yhdysvaltoihin. Viggo käy edelleen Tanskassa silloin tällöin ja puhuu kieltä sujuvasti.

Viggon mielestä ei ole olemassa perheitä, jotka ovat joko onnettomia tai onnellisia, vaan sekä että.

– Elokuvan tarinan avulla halusin tutkia, onko olemassa rajoja sille, mitä omalta perheeltä ja läheisiltä pitää sietää. Kuinka paljon voi kommunikoida toisen kanssa, jos hän ei halua vastata? Mitä voi antaa anteeksi? Tällaiset rajat kiinnostavat minua.

Elokuvan voi nähdä myös puheenvuorona miehisyyden erilaisista malleista.

– Miehisyys on jatkuvassa muutoksessa. Maskuliinisuus ei ole vain yksi asia vaan rakentuu päivittäin ihmisten kanssakäymisessä. Myös miesten ja naisten roolit ja suhteet toisiinsa muuttuvat koko ajan, Viggo muistuttaa.

Menestys näyttelijänä ei ollut itsestäänselvyys

Menestys näyttelijänä ei ollut Viggolle itsestäänselvyys. Hän elätti pitkään itsensä erilaisilla hanttihommilla yrittäessään samalla löytää itselleen rooleja.

– Oma isäni karkasi kotoa 14-vuotiaana. Hän oli oman onnensa seppä, hyvin itsepäinen. Hän teki asiat omalla tavallaan muiden vastustuksesta huolimatta. Itsekin olen kohdannut näyttelijänä paljon hylkäyksiä. Mutta kuten isäni, minäkin olen aina jatkanut yrittämistä.

Vaikka Viggolla on nykyään näyttelijänä yli 30 vuoden kokemus, ei rahoituksen löytäminen omalle ohjaustyölle ollut helppoa. Viggolla on pöytälaatikossaan useita käsikirjoituksia, jotka eivät ole ottaneet tuulta alleen.

”Ei elämässä ennenkään mikään ollut varmaa.”

Fallingin rahoitus järjestyi, kun Viggo suostui näyttelemään itse pääroolin. Seitsemän kuvausviikon sijaan elokuvan rahat riittivät viiteen.

– Ohjaajan eteen tulee koko ajan vaikeuksia, joihin ei voi varautua ennalta. Ratkaisuja täytyy tehdä päivittäin. Olenkin nykyään itse katsojana anteeksiantavampi pienistä virheistä, joita huomaan valkokankaalla.

Viggo Mortensen on monipuolinen taiteilija

Viggo Mortensen on monipuolinen taiteilija: maalaa, kirjoittaa runoja, kustantaa taidekirjoja…

Viggolla on yksi poika, 31-vuotias Henry entisestä avioliitostaan. Henryä käy kiittäminen siitä, että tunnemme Viggon Aragornina: 11-vuotiaana poika fanitti J.R.R. Tol­kienin kirjoja ja suostutteli isänsä ottamaan roolin vastaan.

Falling-elokuvassa Viggon roolihahmolla on adoptiotytär toisen miehen kanssa. Viggo halusi käsikirjoittaa elokuvaansa homopariskunnan, jonka elämä on aivan tavanomaista.

– He rakastavat, kuuntelevat ja kunnioittavat toisiaan. He ratkaisevat ongelmat empa­tian avulla, kun taas Willis-isä menee konflikteissa täysin jumiin ja sulkeutuu kokonaan.

Pandemia-aikana Viggo on elänyt pitkälti neljän seinän sisällä. Hän kertoo lukeneensa normaalia enemmän kirjoja, katsoneensa uudelleen klassikkoelokuvia ja pitäneensä yhteyttä läheisiinsä. Viggo on seurustellut vuodesta 2009 asti espanjalaisnäyttelijä Ariadna Gilin kanssa. Näyttelijän kerrotaan olevan ultra private – äärimmäisen yksityinen.

Henry Mortensen (vas.) syntyi Viggon ensimmäisestä avioliitosta. Yli kymmenen vuotta näyttelijän rinnalla on kulkenut hänen nykyinen kumppaninsa, espanjalainen Ariadna Gil.
Henry Mortensen (vas.) syntyi Viggon ensimmäisestä avioliitosta. Yli kymmenen vuotta näyttelijän rinnalla on kulkenut hänen nykyinen kumppaninsa, espanjalainen Ariadna Gil.

Pandemia ei ole saanut häntä pelkäämään.

– Ei elämässä ennenkään mikään ollut varmaa, ihmiset ovat vain tulleet pandemian vuoksi tietoisemmiksi elämän rajallisuudesta. Fakta on, että me kaikki kuolemme joskus. Mutta jos asiaa katsoo oi­kealta kantilta, se voi rohkaista tavoittelemaan ha­lua­miaan asioita.

Viggo Mortensen on itse innostunut elokuvien lisäksi muun muassa maalaamisesta, valokuvaamisesta ja runojen kirjoittamisesta. Hänellä on myös oma kustantamo, joka julkaisee vaihtoehtotaiteilijoiden teoksia.

– Olen koko ajan tietoinen siitä, että elämä on lyhyt. Haluan ehtiä tehdä ja kokea niin monta asiaa kuin mahdollista, niin kauan kuin vielä täällä olen.

Viggon tavoitteena on päästä tulevaisuudessa ohjaamaan lisää elokuvia, mielellään itse käsikirjoitettuja. Samaan aikaan hän tiedostaa, ettei niiden toteutuminen ole itsestään selvää.

– Jos on tavoitteita, pitää mahdollisesta torjunnasta huolimatta uskaltaa laittaa itsensä alttiiksi. Herkkyys on pelottavaa, mutta saa aikaan myös hyvää.

X