Laulaja Jussi Rainio. 
– Maailma olisi avarampi ja täynnä mahdollisuuksia, jos sitä katsoisi aina lapsen silmin, uskoo Neon 2 -yhtyeen laulaja Jussi Rainio.
Julkkikset

Neon 2 -yhtyeen Jussi Rainio varttui epävakaissa oloissa – yksi kesä oli erilainen: ”Sain elää hetken vailla huolen häivää”

Karu lapsuus jätti muusikko Jussi Rainioon, 56, pysyvät arvet. Yhtenä kesänä kaikki oli kuitenkin hetken toisin – muistona tunnelmallinen kuva.
Teksti: Riikka Heinonen  Kuvat: OM-arkisto ja Jussi Rainion kotialbumi

Kuvassa seison kiikaroimassa rantakalliolla saaressa Uudenkaupungin edustalla vuonna 1975. Isosiskoni ottamassa kuvassa ovat mukana myös pikkuveljeni, äitini ja isäpuoleni. Olen 10-vuotias ja muuttanut juuri isäni luota epävakaista oloista Helsingistä äitini luokse Uuteenkaupunkiin. Sain vihdoin elää normaalia, huoletonta lapsen elämää, johon minulla ei sitä ennen ollut ollut mahdollisuutta. Isäpuoleni oli hankkinut veneen, ja vietimme kesät merellä ja saaristossa telttaillen ja mökkeillen.

Jussi Rainio lapsuudenperheensä kanssa vuonna 1975. 

Jussi Rainio kiikaroi perheen kesälomareissulla vuonna 1975.

Isän kylmässä ja homeisessa puuhuvilassa ei ollut juoksevaa vettä eikä sisävessaa. Tuntui uskomattomalta päästä lämpimään nykyaikaiseen kotiin ruokapatojen ääreen ja äidin helmoihin. Viime kesänä menehtynyt äitini oli lapsuuteni sankari.

Muistan olleeni valtavan helpottunut. Elämä oli täynnä toivoa, mahdollisuuksia ja kiitollisuutta. Kesätkin tuntuivat aina aurinkoisilta. Kuvan haalistuneet värit vain korostavat lämmintä tunnelmaa.

Olen taitava imemään negatiivisia asioi­ta itseeni, mutta tästä kuvasta minun on vaikea keksiä mitään kielteistä sanottavaa. Kuva edustaa minulle jokseenkin ainutkertaista hetkeä elämässäni, kun sain elää vailla huolen häivää.

Parin vuoden kuluttua äitini ja isäpuoleni erosivat. Sittemmin huolia on kasaantunut. Olen kärsinyt läpi elämäni masennuksesta ja ahdistuksesta, jotka johtuvat osittain lapsuudentraumoistani.

Lue myös: Neon 2 -laulaja Jussi Rainio kärsii kroonisesta masennuksesta: ”Lapset ovat väyläni onneen”

Jussi Rainio: ”Hetkessä eläminen on aina ollut minulle äärimmäisen vaikeaa”

On uskomatonta, että kuvanottohetkestä on kulunut yli 40 vuotta. Rantakalliolla kiikaroivalla Jussilla ei ollut aavistustakaan, että hän tulisi joskus laulamaan tuhansien ihmisten edessä. Laulajan ura ei ollut haaveissani, vaan tupsahti sattumalta eteeni. Isoveljeäni oli pyydetty Neon 2 -bändiin, mutta hän passitti minut sijastaan Rami Alangon treenikämpälle laulamaan.

Jos voisin sanoa itselleni tuossa hetkessä jotain, kehottaisin laskemaan kiikarit käsistä ja elämään täysillä hetkessä. Sanoisin, että älä murehdi menneitä tai huoli tulevista. Hetkessä eläminen on aina ollut minulle äärimmäisen vaikeaa.”

Jussi Rainio, 56, juhlii yhdessä Rami Alangon kanssa Neon 2 -yhtyeen 30-vuotista taivalta. Sinkku ”Pieninä palasina” ilmestyi marraskuussa.

X