Niklas Hagman sanoo, että hänen olisi pitänyt tukea Piritta Hagmania enemmän.
– Minun olisi pitänyt tukea Pirittaa enemmän, Niklas Hagman sanoo ex-vaimostaan Piritta Hagmanista.
Julkkikset

Niklas Hagman kyllästyi omaan käytökseensä ja hakeutui terapiaan: ”Olin aiemmin vaikea elinkumppani”

Perhe eli vuosia Niklas Hagmanin, 40, työn ehdoilla. Vasta uran loppuminen, ero, masennuksesta selviytyminen ja terapia havahduttivat hänet. – Nyt osaan käyttäytyä Pirittaa kohtaan sillä kunnioituksella, jonka hän ansaitsee.
Teksti: Anneli Juutilainen Kuvat: Mirva Kakko ja AOP

Ex-jääkiekkoilija Niklas Hagman sai 11-vuotiaalta Lila-tyttäreltään vilpittömän reaktion, kun isä kertoi lapsilleen osallistuvansa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan:

”Daddy you are gonna die.”

”Isi, sinä tulet kuolemaan.”

Vaikka Lila, Lukas, 13, ja Eliana, 8, olivat isin suunnitelmista vaikuttuneita, he tiedostivat samat haasteet kuin Niklas. NHL-konkari ei osannut tanssia – korkeintaan jammailla hassusti tai liikehtiä musiikin mukana konserteissa tai festareilla. Aluksi tanssiharjoitukset peilin edessä tuntuivat Niklaksesta kiusallisilta. Vielä enemmän hävetti, jos joku katsoi.

– Se että uskallan antaa palaa ja keinuttaa lanteitani välittämättä siitä, miltä omasta mielestäni näytän, on ollut minulle suurin haaste. Pikkuhiljaa olen saanut itseluottamusta eläytymiseen ja sulavaan esiintymiseen.

Se on aikamoinen muutos miehelle, joka on tottunut taistelemaan kaukalossa räkä poskella. Muutos onkin sana, joka kuvailee Niklaksen elämäntilannetta parhaiten juuri nyt.

”Puhumattomuus on ollut suurin ongelmani”

”Pitkään minulla oli tapana lakaista kaikki ikävät asiat maton alle. Puhumattomuus on ollut suurin ongelmani aina. Vihaan konflikteja, joten puolustuskeinoni on ollut se, että vältän vastoinkäymisiä silläkin uhalla, että kriisit jäävät kokonaan käsittelemättä. Osittain olen kantanut myös kovan NHL-äijän imagoa – aivan turhaan.

Lopetin ammattilaisurani kolme vuotta sitten 37-vuotiaana. Urani loppuvaiheessa pelaaminen menetti merkityksensä, intohimo tukahtui ja tilalle tuli tyhjyys.

Mutta en voinut sanoa sitä ääneen, koska ajattelin, että en saisi valittaa. Minullahan oli kaikki, mistä olin haaveillut: hieno ura, kaunis vaimo ja ihana perhe, hyvä taloudellinen tilanne. NHL:ssä lenneltiin pelistä toiseen yksityiskoneella ja jätkien kanssa yövyttiin hienoissa hotelleissa. Kesät vietimme lomaillen Suomessa, ja elämä oli yhtä nousukiitoa.”

Niklas Hagman: ”Tuntui, että heitän elämäni hukkaan”

”Uran lopettamista seurasi tyhjyys. Yhtäkkiä piti totutella siihen, ettei 20 000 ihmistä enää huudakaan nimeäni onnistuneen maalin jälkeen. Kertarytinällä tapahtui myös paljon surullisia asioita. Isäni Matti Hagman kuoli yllättäen 61-vuotiaana, erosin vaimostani Piritta Hagmanista ja rakas koiramme kuoli.

En käsitellyt tai purkanut pahaa oloani vaan ajattelin, että tilanne tasaantuu itsekseen. Mutta eihän siinä niin käynyt. Mikään ei tuntunut miltään, en enää innostunut mistään. Menetin elämänhaluni ja liekin, joka joskus paloi. Kun olin vienyt lapset aamulla kouluun, palasin kotiin sohvalle istumaan. Kaverit houkuttelevat tapaamisiin, mutta en lähtenyt. Viihdyn muutenkin omissa oloissani, mutta silloin erakkofiilis jäi päälle liian vahvasti. Lasten seurassa oli hyvä olla, mutta muuten en jaksanut tavata ihmisiä.

Pakenin tyhjää oloani päihteisiin. Ei minulla mitään pitkiä ryyppyputkia ollut, mutta välillä alkoholia meni turhan paljon ja tuntui, että heitän elämäni hukkaan. Peilissä näin laiskan vätyksen enkä pitänyt näkemästäni.”

Niklas Hagman sanoo, että hän halusi saada itsensä kuntoon itsensä ja lastensa vuoksi.

– Halusin saada itseni kuntoon lasteni ja itseni vuoksi, Niklas sanoo. Kuva: Otavamedia

”Olen karistanut itsestäni piirteet, joista en pitänyt”

”Puolitoista vuotta sitten päätin, että tilanteelle pitää tehdä jotain. Ex-vaimoni oli kehottanut minua hakeutumaan terapiaan jo aiemmin, ja lopulta tein niin. Minulla ei ollut enää mitään hävittävää. Halusin saada itseni kuntoon lasteni ja itseni vuoksi. Kun uskalsin hakea apua, sain masennusdiagnoosin. Söin hetken aikaan masennuslääkkeitä, joiden avulla pääsin pahimman jyrkänteen yli. Se auttoi minua, mutta en ole varma hyödyinkö enemmän itse lääkeaineesta vai siitä, että ajattelin sen helpottavan oloani.

Kun vointini parani, lopetin lääkityksen. En halunnut voida paremmin pillerin ansiosta. Päätin selviytyä muuttamalla itseäni ja käsittelemällä ongelmani. Terapiassa ajatukseni kirkastuivat. Ensimmäistä kertaa elämässäni puhuin kipeistä asiois­ta ja sen jälkeen olen pystynyt avautumaan myös enemmän ystävilleni ja lähipiirilleni omista tuntemuksistani. Se on lähentänyt minun ja monen ystäväni suhdetta. Olen vihdoin ymmärtänyt, miten tärkeää on osata puhua asioista toisten kanssa.

”Perheeni menee kaiken muun edelle. Siksi en voisi ikimaailmassa tapailla naista, joka ei tulisi toimeen ex-vaimoni kanssa.”

Puolen vuoden aikana olen saanut muutettua itseäni tavalla, jota en osannut edes kuvitella. Olen karistanut itsestäni piirteet, joista en pitänyt: muun muassa puhumattomuuden ja sulkeutuneisuuden.”

Niklas Hagman: Isäni alkoholismi teki suhteemme välillä vaikeaksi

”Opin luistelemaan kaksivuotiaana ja olen elänyt ja hengittänyt jääkiekkoa koko elämäni. Isäni oli yksi ensimmäisistä NHL:ään päässeistä suomalaisista, ja hän pelasi ammatikseen jääkiekkoa 20 vuotta. Faija oli idolini jo ihan pienestä pitäen. Hoilotin kaikille, että hän on maailman paras jääkiekkoilija. Ylpeydelläni ei ollut mitään rajaa.

Mutta isä oli myös alkoholisti lähes koko uransa ajan. Se lakaistiin usein maton alle. Kiekkopiireissä ongelma tiedostettiin, mutta toisaalta faijalle annettiin siimaa, koska hän oli ylivoimaisen lahjakas pelaaja.

Muistan lapsuudestani, että välillä faija nukkui sängyssä myöhään. Sain kuulla isin olevan vain väsynyt enkä ajatellut asiaa sen enempää. Itse ymmärsin hänen ongelmansa vasta teini-iässä. Totta kai hänen alkoholisminsa teki välillä suhteemme vaikeaksi, varsinkin sen jälkeen, kun sain omia lapsia. Silloin ilmoitin hänelle, ettei hän saanut olla lasteni kanssa tekemisissä, jos oli juonut.”

”En tykännyt siitä, miten käyttäydyin alkoholin alaisena”

”Kesti pitkään ennen kuin todella ymmärsin, että alkoholismi on sairaus. Ajattelin, että hän juo vain omasta halustaan ja olin siitä kauan todella vihainen. Nyt se kaduttaa. Vasta oman lopettamiseni jälkeen olen ymmärtänyt enemmän häntä ja sitä, miksi hän ehkä turvautui alkoholiin. Harmittaa, etten osannut suhtautua silloin hänen sairauteensa oikein. Omien vaikeiden aikojeni jälkeen mieleeni on noussut uudelleen suru ja toive siitä, että olisipa faija vielä täällä. Ehkä hän olisi osannut jeesata minua omien sopeutumisvaikeuksieni kanssa. Lopetin itse alkoholin käyttämisen puoli vuotta sitten. Se ei ole koskaan ollut minulle ongelma, mutta olen halunnut minimoida pienenkin vaihtoehdon kokonaan pois. Haluan suojella omia lapsiani. En tykännyt myöskään siitä, miten käyttäydyin alkoholin alaisena.

Minun ei ole tarkoitus ryhtyä absolutistiksi, mutta pitkän tauon jälkeen minun ei tee enää mieli alkoholia. Kynnys tipattoman rikkomiseen kasvaa koko ajan.”

Niklas Hagman: Podin huonoa omaatuntoa siskoni vuoksi

”Minulla on itseäni kolme vuotta nuorempi pikkusisko, joka on autistinen. Hän puhuu muutamia sanoja, ja häneen saa pieneksi hetkeksi kontaktin. Hän elää hyvin vahvasti omassa maailmassaan, johon kuuluvat hevoset, piirtäminen ja laulaminen. Autismin vuoksi meistä ei koskaan tullut kovin läheisiä, koska yhteyden luominen on sairauden vuoksi vaikeaa.

Urani huipulla podin huonoa omaatuntoa siitä, että olin saanut itse niin paljon, mutta siskollani ei ollut samoja mahdollisuuksia edetä elämässään. Nyt siskoni asuu espoolaisessa asuntolassa ja elää onnellista ja hyvää elämää.”

Niklas Hagman sanoo, että hän ei osannut arvostaa Pirittan panosta yhteiselämään tarpeeksi. Kuva: Niklas Hagman sanoo, että hän ei osannut arvostaa Pirittan panosta yhteiselämään tarpeeksi.

Niklas Hagman sanoo, että hän ei osannut arvostaa Pirittan panosta yhteiselämään tarpeeksi. Kuva: Niklas Hagman sanoo, että hän ei osannut arvostaa Pirittan panosta yhteiselämään tarpeeksi.

”Minun olisi pitänyt tukea enemmän Pirittaa”

”Piritta ja minä erosimme virallisesti joulukuussa 2018. Kaksitoista vuotta kestänyt avioliittomme päättyi kuitenkin jo edellisenä keväänä. Asuimme pitkään saman katon alla lasten vuoksi ja etsimme sopivia ratkaisuja eroperheen arjen toimivuuden takaamiseksi. Nyt olemme löytäneet toimivan mallin. Lapset jäivät asumaan Lauttasaareen vanhaan kotiimme, ja asumme siellä Piritan kanssa vuoroviikoin. Meillä on molemmilla myös omat kotimme, mutta kuskailemme lapsia harrastuksiin tai touhuamme heidän kanssaan myös silloin kun ei ole ’oma viikkomme’.

Koko perheemme eli minun urani ehdoilla monen vuoden ajan. Jos voisin, tekisin monet asiat nyt toisin. Minun olisi pitänyt tukea enemmän Pirittaa, joka pyöritti perheemme arkea uusissa kaupungeissa ilman tukiverkostoa.”

Niklas Hagman: ”Olin aiemmin vaikea elinkumppani”

”Nuorempana ajattelin vain sitä, että pääsimme asumaan hienoihin paikkoihin: Floridaan, Dallasiin, Torontoon, Calgaryyn ja Anaheimiin. Minä sain aina uudessa jengissä 20 uutta kaveria, mutta Piritta oli vieraassa maassa kotona lasten kanssa ja varmasti yksinäinen. Eihän se reilua ollut, enkä silloin osannut arvostaa hänen panostaan tarpeeksi.

Nyt tuntuu pahalta ajatella hänen uhrauksiaan. Jos olisin jo tuolloin osannut puhua asioista, olisin voinut olla enemmän hänen tukenaan. Olin aiemmin vaikea elinkumppani. Nyt osaan käyttäytyä Pirittaa kohtaan sillä kunnioituksella, jonka hän ansaitsee. Haluan lastenikin näkevän, että kohtelen heidän äitiään kauniisti. Olemme todella hyviä ystäviä ja pystymme jakamaan asioita toisillemme – mutta myös elämään erillämme.”

”Osaan olla perheelleni enemmän läsnä kuin aiemmin”

”Isänä olen aika rento hassuttelija, jos ehkä vähän liiankin lepsu. Erityisesti tytöille huomaan antavani turhan helposti periksi, jos he pyytävät jotain tavaraa tai vaatetta.

Olin itse todella villi lapsi ja jossain vaiheessa huomasin olevani sen vuoksi liian ankara myös omalle pojalleni, koska pelkäsin hänestä tulevan kaltaiseni hölmöilijä. Se huoli oli turha, ja nyt olen katunut sitä, että olin joskus hänelle liian tiukka. Jotkin asiat pitää oppia kantapään kautta. Nykyisin osaan olla perheelleni enemmän läsnä kuin aiem­min. Kun ennen menimme yhdessä puistoon, katsoin kellosta, kauanko siellä ollaan suorittamassa leikkimistä ja istuin penkillä näpläämässä puhelintani. Asenteeni on muuttunut ja nautin siitä, että heittelemme korista tai touhuamme jotain muuta yhdessä.

Teemme myös edelleen paljon asioita yhdessä koko perheenä, minä, Piritta ja lapset. Alussa eron jälkeen se ei ollut helppoa, mutta nyt se tuntuu luonnolliselta osalta arkea. Viime kesänä teimme matkailuautolla yhteisen roadtripin Suomessa ja välillä käymme syömässä tai ulkoilemassa kimpassa. Tiedämme, että se on lapsille todella tärkeää.”

Niklas Hagman: ”Olen jättänyt punaisen lihan melkein kokonaan”

”Liikunta on minulle kuin huume. Olen nuoresta asti pitänyt treenaamisesta. Jatkoin salilla käymistä ja lenkkeilyä uran lopettamisen jälkeenkin. Lisäksi pelaan sulkapalloa, padelia ja tennistä. Golfiakin olen harrastanut vähän, mutta olen siinä niin huono, etten oikein jaksa kuluttaa aikaani kentällä sähläämiseen. Pahimman masennuksen aikaan olin kuukauden treenaamatta, ja se aiheutti entistä pahemman olon. Kehoni on tottunut siihen, että sitä haastetaan, joten liikkumattomuus pistää pasmani sekaisin. Vaikka lenkille lähtö ei kiinnostanut ja jalat painoivat tuhat kiloa, pakotin itseni liikkeelle.

Kun pelasin ammatikseni, söin mitä tahansa – mieluiten liharuokia. Viime aikoina olen ruvennut kiinnittämään huomiota omaan ruokavaliooni ja jättänyt pois punaisen lihan melkein kokonaan. Yritän syödä mahdollisimman kasvispainotteisesti ja välttelen sokeria. Alkoholin lisäksi luovuin nuuskasta.”

Niklas Hagman yllätti itsensä ja lapsensa ja on tällä hetkellä yksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelman ennakkosuosikeista.

Niklas yllätti itsensä ja lapsensa ja on tällä hetkellä yksi tanssikilpailun ennakkosuosikeista.

Lue myös: TTK-tähtioppilas Niklas Hagman yllätti opettajansa – näin Kia Lehmuskoski kuvailee ex-kiekkoilijaa

”Minun on vaikea kuvitella uutta kumppania rinnalleni”

”Nuorempana ajattelin, että avioliitto on rakkauden korkein muoto. Nyt se on mielestäni vain paperinpala. En usko, että enää ikinä menen naimisiin, vaikka tietysti mieleni voi vielä muuttua. Avioliitto ei ole minulle enää minkäänlainen parisuhteen mittari. Lapseni ovat elämäni suurimmat rakkaudet. Minun on hyvin vaikea kuvitella uutta kumppania rinnalleni. Kaikki on nyt niin hyvin, etten halua minkään seikan vaikeuttavan asioita.

Perheeni menee kaiken muun edelle. Siksi en voisi ikimaailmassa tapailla naista, joka ei tulisi toimeen Piritan kanssa. Hän on aina lasteni äiti. Välimme ovat todella hyvät nyt, kun olen saanut oman mieleni kondikseen.”

Lue myös: Piritta Hagman suurten päätösten äärellä: ”Erossa olo lapsista oli raastavampaa kuin luulin”

Niklas Hagman: ”Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kehitettyä itsestäni paremman version”

”En vieläkään tiedä, mitä haluaisin ryhtyä tekemään työkseni. Eniten minulla on varmasti annettavaa urheilupiireissä. Valmentajaksi olen varmaan liian kiltti, en voisi koskaan jättää ketään ulos pelikokoonpanosta.

Minulla on vielä paljon työtä oman henkisen kasvuni parissa, mutta tiedän olevani oikealla tiellä. En halua tuhlata elämää olemalla kotona tekemättä mitään. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kehitettyä itsestäni paremman version ja ihmiset lähelläni voivat hyvin. En muista, milloin viimeksi olisin ollut niin onnellinen kuin nyt.”

X