Julkkikset

Äidin vaihdevuodet saivat Nina Mikkosen pelkäämään tulevaa – turhaan: ”Myös vaihdevuosioireille on lupa nauraa”

Kuumia aaltoja ja lyhyttä pinnaa. Mutta myös seesteisyyttä ja uudenlaista lempeyttä. Nina Mikkonen kertoo, mitä on oivaltanut vaihdevuosista – ja samalla itsestään.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

Nina Mikkonen täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Haikeuteen sekoittuu kiitollisuutta.

Kuumia aaltoja ja lyhyttä pinnaa. Mutta myös seesteisyyttä ja uudenlaista lempeyttä. Nina Mikkonen kertoo, mitä on oivaltanut vaihdevuosista – ja samalla itsestään.

Yrittäjä ja mediapersoona Nina Mikkonen, 58, pahoittelee aluksi, että on unohtanut vastata toimittajan sähköpostiin. Toisaalta juuri keskittymiskyvyn puute ja hajamielisyys kuuluvat Ninan itsessään tunnistamiin vaihdevuosioireisiin.

Ensimmäisen kerran vaihdevuodet välähtivät Ninan ajatuksiin kolmekymppisenä, kun hän seurasi sivusta äitiään.

– Hän oli temperamenttinen, mutta voimakkaat ärhäköitymiset olivat uutta.

Äiti ja Nina tulivat keskustellessaan siihen tulokseen, että mielialan heittelyn täytyi liittyä vaihdevuosiin.

– Muistan miettineeni, että herrajumala, mitähän itselläni mahtaa olla joskus edessä!

Kun Nina täytti 45, saapuivat ensimmäiset vilunväreet ja kuumat aallot, aluksi harvakseltaan. Oireet oli helppo laittaa touhuamisen piikkiin, vaikka yhtäkkinen paleleminen keskellä heinäkuuta tuntuikin oudolta. Pian Nina ymmärsi kulkevansa kohti menopaussia.

Nina Mikkonen huomasi, että jokin on muuttunut

Vuonna 2011, kun ensimmäisistä oireista oli kulunut kaksi vuotta, Timo-puoliso sairastui vakavasti. Seuraavat kuusi vuotta Nina käytännössä valvoi yöt miehensä unta ja kipuja.

– Vasta Timon ja äitini poismenojen jälkeen aloin kuulostella tuntojani.

Samalla Ninalle kävi selväksi se, että stressin ohella myös vaihdevuodet olivat vaikuttaneet unen vähäisyyteen.

– Välillä heräsin kesken unien märissä lakanoissa. Ärsytti, kun yöt kuluivat lakanoita vaihtaessa ja aamulla piti lähteä olemattomilla unilla freesin näköisenä töihin.

Pahimmat kuumat aallot ovat sittemmin helpottaneet ja tulevat vain satunnaisesti.

Vaikka vaihdevuodet ovat muistuttaneet Ninaa vanhenemisesta, niissä on myös hyviä puolia. Kuten se, että runsaat ja kivuliaat kuukautiset ovat poissa. Nina on myös löytänyt itsestään uudenlaista napakkuutta.

– Olen aina ollut luonteeltani palvelija ja jonottaja – se tyyppi, joka pyytelee anteeksi olemassaoloaan. Nyt jokin on muuttunut ja uskallan sanoa takaisin, jos joku tölväisee minua.

Kun mielialat heittelevät ja väsyneenä tekisi mieli syödä makeaa, Nina on kokenut saavansa apua kromivalmisteista sekä E- ja B-vitamiinista. Hormonivalmisteisiin hän ei ole toistaiseksi turvautunut.

Säännöllisillä ateriaväleillä, ruokavaliolla ja liikunnalla on merkitystä hyvinvointiin, mutta jatkuva suorittaminen joutaa Ninan mielestä romukoppaan.

– Vaihdevuosien aikana armeliaisuus itseäni kohtaan on kasvanut. Voin suunnata hyvillä mielin kuntosalin sijaan kävelylenkille metsään tai merenrannalle, jos haluan. Erityisesti rakastan kulkea metsikössä, jossa valo mahtuu siivilöitymään puiden lomasta.

Kun henkinen ja fyysinen ikä eivät tunnu kohtaavan, Nina on huomannut, että huumori auttaa.

– Joskus on yksinkertaisesti vain parempi nauraa, kun katselee peilistä omaa muuttuvaa kehoaan.

Äitinsä tapaan myös Nina tunnisti jossain vaiheessa itsessään tavanomaista voimakkaampaa impulsiivisuutta.

– Julkisilla paikoilla en tunnusta raivonneeni, mutta poikieni kanssa eteen on saattanut tulla tilanteita, joissa olen ärähtänyt herkemmin kuin olisi ollut tarpeellista.

X