Julkkikset

Nuorena Saimi Hoyer häpesi mallin uraansa – nämä 5 asiaa Saimi haluaisi nuoren itsensä tietävän

Toimittaja Anneli Juutilaisen kirjassa Kirjeitä nuorelle itselleni yrittäjä Saimi Hoyer paljastaa nuoruutensa suurimmaksi peloksi sen, että hän päätyisi elämään tylsän elämän. 

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Saimi Hoyer, 44, toteaa olevansa ylpeä siitä, että löysi lopulta oman tiensä kaikista nuoruuden epävarmuuksista huolimatta.

Toimittaja Anneli Juutilaisen kirjassa Kirjeitä nuorelle itselleni yrittäjä Saimi Hoyer paljastaa nuoruutensa suurimmaksi peloksi sen, että hän päätyisi elämään tylsän elämän. 

Yrittäjä ja entinen huippumalli Saimi Hoyer janosi nuorena vaiherikasta elämää ja oli kiinnostunut niin esiintymisestä kuin kirjailijan ammatistakin.

Kansainvälinen mallin ura käynnistyi kuitenkin sattumalta, kun valokuvaaja huomasi Saimin tämän vaihto-oppilasvuotena Tina Turnerin konsertissa Bolognassa. Aluksi Saimi häpesi uravalintaansa niin paljon, että väitti olevansa töissä firenzeläisessä pesulassa.

Saimi on kuvaillut itseään Anneli Juutilaisen Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa jääräpäiseksi. Mutta miten Saimi nyt neuvoisi tuota jääräpäätä? Listasimme kirjan pohjalta viisi Saimin neuvoa nuorelle itselleen.

1. Erilaisuus vie eteenpäin

Outo lauta, jonka tukka on kuin Pelle Hermanilla. Näin Saimin kiusaajat häntä yläasteella nimittelivät.

Saimi kertoo, ettei teini-ikäisenä kokenut itseään kauniiksi, koska pojat eivät koskaan ihastuneet häneen. Erilaisuus tuntui herkässä iässä olleesta Saimista pahalta, mutta johdatti hänet myöhemmin muotimaailman huipulle.

Näin Saimi kirjoittaa Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa:

”Myöhemmin huomasin, että juuri se erilaisuus, poikkeavuus valtavirrasta, on vienyt minua elämässä eteenpäin.”

2. Unohda tekotaiteellisuus

Lukion jälkeen Saimi mietti pitkään, mikä hänestä tulisi isona. Saimin näyttelijävanhemmat Jyrki Nousiainen ja Soila Komi olivat tehneet pitkän uran esiintyjinä ja esiintyminen kiinnosti myös Saimia. Näyttelemisen lisäksi Saimi pohti myös ammattia kulttuuritoimittajana.

Au pairin elämästä Firenzessä haaveilleen Saimin suunnitelmat muuttuivat viime hetkellä, kun hän päätti hakea Oriveden opiston kirjoittajalinjalle äitinsä kannustamana. Saimi kertoo kirjassa itsenäistyneensä opiskeluvuoden aikana perheestään ja kokeneensa myös jonkinlaisen kapinavaiheen: kutrit vaihtuivat mustaksi värjättyyn siilitukkaan ja Saimi opetteli itselleen uuden, minimalistisen ja hitaan puhetavan.

Näin Saimi kirjoittaa Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa:

”Olin tekotaiteellinen tyttö, joka liikkui vain taiteellisissa porukoissa ja kirjallisuuspiireissä. Nyt ymmärrän, että se kaikki oli turhaa ja olin silloin eksyksissä.”

3. Älä ole jääräpäinen

Nuorena Saimi kertoo olleensa jääräpää, jonka oli vaikea kuunnella tai luottaa muiden ihmisten mielipiteisiin. Piirre tuli esiin etenkin Saimin mallin uran alkuaikoina, jolloin hän esimerkiksi leikkasi irokeesin mallitoimiston vastustuksesta huolimatta.

Vahvatahtoista nuorta itseään Saimi ohjeistaisi ottamaan varovaisesti revittelyn kanssa, etenkin työasioiden suhteen.

Näin Saimi kirjoittaa Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa:

”Vuosien ajan haaveilin kirjailijan ammatista. Nuorelle Saimille sanoisin, että sen aika tulee kuitenkin myöhemmin, lupaan sen. Kannustaisin itseäni nauttimaan nyt vuosista ulkomailla ja elämään. Olen myöhemmin ollut onnellinen siitä, että annoin palaa täysillä ja otin kaiken irti elämästäni.”

4. Kuuntele vanhempiasi

Saimi on kiitollinen ympärillään olevasta tukiverkostosta, jolta hän on saanut apua aina, kun on sitä tarvinnut. Vanhempiensa avustuksella Saimi on pystynyt vahvistamaan itsetuntoaan ja selviämään elämänsä vaikeimmistakin ajanjaksoista.

Näin Saimi kirjoittaa Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa:

”Haluaisin sanoa nuorelle itselleni, että älä yritä selvitä kaikesta itse, vaan pyydä apua ja tukea.”

”Nuorelle itselleni sanoisin: kuuntele vanhempiesi tarinoita, kokemuksia ja hyödynnä heidän oppejaan. Vietä myös enemmän aikaa vanhojen sukulaisten kanssa ja kuuntele heidän juttujaan. Ne tarinat katoavat heidän mukanaan hautaan.”

5. Pysähdy pienten ihmeiden äärelle

Parikymppisenä Saimi ei haaveillut äitiydestä ja kuvailee eläneensä vuosia ”sumussa” kiireisen uransa takia. Sairastuessaan IgG-vasta-ainepuutokseen Saimi joutui pitkiksi ajoiksi sairaalaan. Vuodet opettivat hänelle, kuinka arvokkaita elämän pienet ilot ovat.

Nyt Saimi elää sanojensa mukaan unelmaansa yrittäjänä. Saimin kaksi poikaaKaspar, 12, ja Hektor, 10 ovat puolestaan näyttäneet hänelle, millaista on tuntea elämän suurinta rakkautta.

Näin Saimi kirjoittaa Kirjeitä nuorelle itselleni -kirjassa:

”Tarvitsin rajuja kokemuksia, ennen kun ymmärsin pysähtyä. Toivon, että muistan aina pitää luonnon läsnä elämässäni ja arjessani, koska oma hyvinvointini ja jaksamiseni perustuu siihen.  Nyt voin sanoa olevani onnellinen siitä, että olen elänyt elämäni täydellä liekillä. En kadu mitään.”

Lähde: Anneli Juutilainen, Kirjeitä nuorelle itselleni -kirja

X