Juha Kukkonen Idän pikajunan arvoitus Suomenlinnan kesäteatteri
Juha Kukkosen Ryhmäteatterille ohjaama Idän pikajunan arvoitus sai ensi-iltansa 11.6. Suomenlinnan kesäteatterissa. Esityksiä on elokuun loppuun saakka.
Julkkikset

Ohjaaja Juha Kukkonen: ”Koira on ihana luontokappale, koska se on aina ihmisen puolella”

Suomenlinnan kesäteatterin ohjaaja Juha Kukkonen on paitsi omistanut koiran, myös esittänyt sellaista näytelmässä. Viime aikoina hän on uppoutunut Agatha Christien maailmaan.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: OM-arkisto

Olet ohjaajana Suomenlinnan kesäteatterissa. Mitä saari merkitsee sinulle?

Se on minulle rakas ja läheinen paikka. Olen ollut Suomenlinnassa ohjaajana sekä näyttelijänä yli kymmenenä kesänä, ja asuimme vaimoni kanssa siellä 13 vuotta, kun poikamme olivat pieniä. Nyt molemmat ovat jo lähes aikuisia.

Miksi halusit ohjata Idän pikajunan arvoituksen?

Kiinnostuin siitä draamallisuuden ja moraalisten pohdintojen vuoksi. Hercule Poirot on vaikeiden kysymysten äärellä: mitä sanoo laki ja mikä on moraalisesti oikein. Ohjasin viime kesänä elokuvana tutun klassikon Yksi lensi yli käenpesän, ja siinäkin oli vakavasta aiheesta huolimatta huumoria. Usein pitää olla vähän hauska, että voi olla jotain, joka pysäyttää ja hiljentää.

Esitit reilu vuosi sitten Ryhmäteatterin näytelmässä ansiokkaasti koiraa. Oletko koiraihminen?

Kyllä, minulla on ollut koira. Nykyisin asumme keskustassa ja molemmilla on epäsäännöllinen työ, joten koiran hankkiminen on jäänyt, mutta aihe putkahtaa esiin silloin tällöin. Valmistauduin rooliin tarkkailemalla kaikkia mahdollisia koiria. Koira on ihana luontokappale, se on aina ihmisen puolella ja tuo monen elämään auringon ja lohdun.

Miten rentoudut?

Näyttelijänä osaan jättää työt hetkeksi harjoitusten jälkeen, mutta ohjaamisesta on vaikeampi irtautua. Harjoitusprosessi on kokonaisvaltainen, ja muu elämä jää syrjään. Ensi-illan jälkeen lähden lyhyelle matkalle.

Mille nauroit viimeksi?

Suomenlinnan-työryhmän kanssa saa harjoituksissa nauraa paljon, mutta kaikki jutut eivät ole julkaisukelpoisia. Ehkä minua viimeksi nauratti interraililla olevan poikani viesti, kun hän kertoi, että he olivat kiivenneet mielestään tyhjälle tivolialueelle ja majoittuneet sinne. Alue ei ollutkaan tyhjä, vaan vartijat pidättivät heidät, mutta lopulta kaikki kävi hyvin. Siinä tulivat omat nuoruuden toilailuni mieleen.

Kenelle sanoit viimeksi ”minä rakastan sinua”?

Vaimolleni aika äskettäin, se taisi olla eilen tai toissa päivänä. Hän tekee parhaillaan televisiosarjaa, joten yhteiselle lomalle ehdimme vasta myöhemmin kesällä.

Jos olisit itse kesäteatterinäyttämöllä, ketä Idän pikajunan arvoituksen roolihahmoa esittäisit?

Hercule Poirotista olisi kiva tehdä oma tulkinta, mutta näytelmän jokainen roolihahmo on näyttelijälle erittäin herkullinen, koska kaikki yrittävät esittää jotain muuta kuin ovat.

Hei, mitä kuuluu? -juttusarjassa kysellään pikaisesti tuttujen ihmisten kuulumisia.

X