– Kun omaksun uuden rutiinin, minun on vaikea sallia itselleni siitä poikkeamista.
– Kun omaksun uuden rutiinin, minun on vaikea sallia itselleni siitä poikkeamista.
Julkkikset

Olli-Pekka Heinonen kohtasi avioeron jälkeen lukioaikaisen rakkautensa – se oli alku uusperheelle: ”Tuntui tosi hyvältä löytää tuttu ihminen”

Erottuaan lastensa äidistä entinen ministeri Olli-Pekka Heinonen kohtasi torilla vanhan rakkautensa lukioajoilta. Syntyi uusperhe. – Perheiden yhdistyessä jokainen joutuu pohtimaan omaa rooliaan.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sampo Korhonen

Olli-Pekka Heinonen, entinen ministeri ja Opetushallituksen pääjohtaja, on joutunut opettelemaan sitä, että sallii itselleen iloa tuottavia asioita.

Onnellisuutta ja iloa Olli-Pekan elämään tuovat nykyisin iso perhe sekä mahdollisuus ainakin viikonloppuisin antautua luovalle työlle eli kirjoittamiseen ja ajatteluun. Tuloksena jälkimmäisistä on tällä viikolla ilmestyvä kirja, jossa Olli-Pekka pohtii muun muassa sitä, miten kasvatetaan ihmisiä maailmaan, jossa tulevaisuus ei olekaan enää vain kiehtova mahdollisuus vaan aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta.

Perheen ytimen muodostavat vaimo Taina Heinonen, Olli-Pekan kolme aikuista lasta, Iiro, 30, Saara, 27, ja Oskari, 22, sekä Tainan aikuiset pojat.

– Hetket, jolloin olen tuntenut siteen meidän kaikkien välillä ja kuullut yhteisen naurun ja ilon, ovat onnea.

Lastensa äidin kanssa Olli-Pekka päätyi eroon 13 vuotta sitten.

– Avioero oli ehdottomasti vastoin kaikkia mielikuviani elämästä ja kokemuksena kova. Olin järkyttynyt ja pettynyt itseeni. Pelkäsin myös lasten kohtaamaa tuskaa. Nyt kuitenkin tuntuu, että eron jälkeen olen pystynyt olemaan heille aikaisempaa parempi malli ihmisenä ja vanhempana.

”Tunsimme toisemme lukiovuosilta”

Olli-Pekka ja Taina tapasivat toisensa Helsingin kauppatorilla. Tapaaminen oli kuin entisajan tv-mainoksesta, jossa vanhat ihastukset kohtasivat toisensa ja taustalla laulettiin, että sinäkö se oot. Taina oli torilla ostamassa kukkia, Olli-Pekka kahvilla tuttavansa kanssa.

– Tunsimme toisemme lukiovuosilta. Seurustelimme silloin useamman vuoden. Romanssimme päättyi, kun lähdimme kumpikin tahoillemme opiskelemaan.

Nyt kumpikin oli eronnut. Kohtaaminen torilla johti uuteen tapaamiseen.

– Tuntui tosi hyvältä löytää tuttu ihminen, johon saattoi luottaa, Olli-Pekka sanoo.

Kun pari muutti yhteen ja avioitui vuonna 2012, Olli-Pekasta tuli uusperheen isä. Tainan pojat asuivat heidän kanssaan jatkuvasti aikuistumiseensa asti. Olli-Pekan lapset vuorottelivat myös äitinsä luona.

Olli-Pekka sanoo rehellisesti, että uusperheellisyys on vaativa laji. Se on vienyt hänet monta kertaa itsetutkiskelun äärelle.

– Jokainen perhe on erilainen ja kaikilla on hieman erilaiset arvostukset. Perheiden yhdistyessä jokainen joutuu pohtimaan omaa rooliaan. Osaako sopeutua uuteen tilanteeseen ja osaako auttaa toisia sopeutumaan? Kohdellaanko perheessä kaikkia tasavertaisesti, jotta jokaisella on mahdollisuus kasvaa omaan potentiaaliinsa?

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Olli-Pekka Heinonen kertoo muun muassa taustastaan pidättyväisen rukoilevaisuuden vaikutuspiirissä ja isoäidistä, joka alkoi teititellä Olli-Pekkaa, kun tästä tuli ministeri.  Lue koko juttu Annasta 45/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X