Julkkikset

Olympiamitalisti Mira Potkonen on yhä lähempänä unelmaansa: ”Tahdon tehdä historiaa”

Rion olympiamitalisti, nyrkkeilijä Mira Potkonen on jo nyt tehnyt suomalaista urheiluhistoriaa varmistamalla itselleen pronssimitalin. Loppuviikosta selviää, yltääkö hän kultamitaliin asti. Mutta mikä on ajanut suomalaisnaisen nyrkkeilykehään?
Teksti: Virpi Valtonen Kuvat: Sara Pihlaja / Otavamedia

Mikä sinua veti olympialaisiin?

– Unelmoin olympiakehästä ja voittamisesta. Haluan seistä korkeimmalla palkintopallilla ja kuulla siellä Maamme-laulun. Naisten nyrkkeily oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa vasta Lontoossa vuonna 2012. Silloin ei ollut yhtään suomalaisnaista mukana. Tahdon tehdä historiaa.

Mistä olet luopunut nyrkkeilyn takia?

En mistään – päinvastoin nyrkkeily on tuonut elämääni pelkkää hyvää. Välillä painon tiputtaminen ja nälässä kärvisteleminen kiristävät hermoja. Karsintojen aikana saa kuitenkin jo syödä hyvin. Ja lähempänä kisoja treenitkin kevenevät. Loppumetreillä kaivetaan nyrkkeilijästä esiin nopeus ja räjähtävyys.

Loukkaannuit viime syksynä. Miltä tilanteesi näyttää nyt?

– Eturistisiteeni meni poikki viime lokakuun lopussa, ja polveni leikattiin heti marraskuussa. Olen kuitenkin luottavaisin mielin, sillä olen tehnyt kovasti töitä parantumisen eteen ja kuntoutunut hyvin.

Oletko säästynyt muilta loukkaantumisilta?

Mitään suurempia loukkaantumisia minulla ei tätä ennen ole ollut, mitä nyt kerran peukalo on murtunut. Loukkaantuminen ei tietenkään ole kivaa, mutta en jäänyt harmittelemaan sitä. Kun en päässyt kehään, vietin aikaa kuntosalilla enemmän kuin koskaan elämässäni.

Mistä motivoidut ja saat energiaa?

Halusta voittaa.

X