Julkkikset

Onnellisesti seurusteleva Pirkka-Pekka Petelius: ”Parisuhteessa on oltava avoin”

Monen alan viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Petelius, 64, on onnellinen mies. Elämässä on sopivassa suhteessa rakkautta, kiinnostavia töitä ja aikaa luontoretkille. – Parhaimmillaan parisuhde on sellainen, että kumpikaan ei osaa selittää, miksi ollaan yhdessä. Sen kuuluukin olla osa elämän mysteeriä, Pirkka-Pekka sanoo.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia, Pirkka-Pekka Peteliuksen Kotialbumi

Pirkka-Pekka Petelius juontaa Planeettamme Maa II Live in Concert -tapahtuman Helsingin Hartwall Arenalla 24.2. – Tässä työssä yhdistyy minulle moni tärkeä asia: rakkaus luontoon, elokuva, musiikki ja välitön yleisökontakti.

Monen alan viihdetaiteilija Pirkka-Pekka Petelius, 64, on onnellinen mies. Elämässä on sopivassa suhteessa rakkautta, kiinnostavia töitä ja aikaa luontoretkille. – Parhaimmillaan parisuhde on sellainen, että kumpikaan ei osaa selittää, miksi ollaan yhdessä. Sen kuuluukin olla osa elämän mysteeriä, Pirkka-Pekka sanoo.

Rakkain arkirutiinini…

on uutisten seuraaminen. Uutisfriikkinä katson uutisia televisiosta, netistä ja lehdistä monta kertaa päivässä. Minun täytyy heti aamulla saada tietää, mitä maailmalla on tapahtunut. Ennen iltauutisia arvuuttelen, mitkä ovat lähetyksen pääaiheet. Minulle tulee levoton olo, jos joudun olemaan uutispimennossa.

Olen juuri nyt innostunut…

tulevasta työrupeamastani: olen toista kertaa mukana juontamassa Planeettamme Maa II Live in Concert -tapahtumaa Helsingin Hartwall Arenalla. Työ on ollut minulle aina loppumaton innostuksen lähde. En ole koskaan ollut lähelläkään burnoutia. En edes vuonna 1987, jolloin tein töitä niin paljon, että en ehtinyt juuri nukkua. Olin päivät teatterin harjoituksissa ja tv-nauhoituksissa, illat näytöksissä ja öisin kuvasimme Aki Kaurismäen kanssa Hamlet liikemaailmassa -elokuvaa. Olen siitä kummallinen, että työ ei uuvuta minua, vaan saan siitä lisää virtaa.

”En ole pihi”

Käytän rahaa…

tarpeen mukaan. En ole pihi, mutten liioin törsääkään. En ole tarkka taloudestani, sillä raha ei yksinkertaisesti kiinnosta minua. Välillä mietin, että olisin voinut suunnitella tarkemmin talouttani ja laittaa rahaa sijoituksiin poikimaan. En ole kuitenkaan jaksanut vaivautua. Ja miksi olisin? Minulla on koti Helsingissä, mökki Nuuksiossa, toimiva auto ja rahaa matkustaa. Minulta ei puutu mitään.

Hoidan ihmissuhteitani…

pitämällä läheisiini tiiviisti yhteyttä. Soittelen usein ystävilleni ja kolmelle lapselleni. Tapaan ystäviä aina, kun se on mahdollista – ja tutustutan heitä myös toisiinsa. Hotakaisen Kari kutsuu minua leikkisästi ”parittajaksi”, koska tykkään saattaa samanhenkisiä ihmisiä yhteen.

”Rakkaus on osa elämän mysteeriä”

Elän tällä hetkellä…

parisuhteessa ja olen onnellinen. Se ei tarkoita, että olisin onneton yksin. Onni pitää löytää aina itsestä, ei toisesta ihmisestä. Kun on omaan elämäänsä tyytyväinen, rakkaus on ihanaa ekstraa. Parhaimmillaan parisuhde on sellainen, että kumpikaan ei osaa selittää, miksi ollaan yhdessä. Sen kuuluukin olla osa elämän mysteeriä.

Huomioin kumppaniani…

olemalla läsnä, kuuntelemalla ja ymmärtämällä. Parisuhteessa on tärkeää olla avoin toiselle. Vain siten kahden ihmisen välillä voi syntyä aitoa vuorovaikutusta.

Laitan ruoaksi…

kalaa, kanaa ja kasviksia. Olen jättänyt punaisen lihan lähes kokonaan pois ruokavaliostani. Sen ekologisen kuormittavuuden takia minun ei enää tee sitä mieli. Olen melko laiska kokkaamaan yhdelle tai kahdelle, mutta ystäväporukalle teen mielelläni ruokaa.

Seuraan somessa…

lähinnä Twitteriä. Uutisfriikille se on loistava tapa pysyä kärryillä maailman menosta ja ottaa kantaa. En jaksa lukea ihmisten jonninjoutavaa jorinaa siitä, kuinka he ovat paistaneet laskiaispullia.

”Rentoudun tekemällä puutarhatöitä ja retkeilemällä luonnossa.”

”Pelkään maapallon tulevaisuuden puolesta”

Harrastan liikuntaa…

siksi, että se tuntuu hyvältä. Sairastin syksyllä keuhkokuumeen, joka kesti kuukauden. Minua otti todella paljon päähän, kun en päässyt liikkumaan.

Haluaisin matkustaa…

useammin. Minulla on lasketteluvimma. Olen ollut parhaimmillaan kolme kertaa talvessa Alpeilla laskettelemassa ja muutaman kerran Lapissa. Lisäksi käyn ulkomailla vähintään kerran tai pari vuodessa. Terrorismin uhka tekee matkustamisen epävarmemmaksi, mutta en anna pelolle valtaa. Koen, että maapallo kuuluu meille kaikille.

Pelkään juuri nyt…

maapallon tulevaisuuden puolesta. Mietin usein, miltä maapallo näyttää 50 vuoden päästä. Miten lastemme ja lastenlastemme käy? Kierrätän, yritän käyttää muovia niin vähän kuin mahdollista ja osallistun aktiivisesti kansalaistoimintaan. Istun muun muassa WWF:n Suomen hallintoneuvostossa.

Ihmettelen ihmisiä…

joilla ei ole omasta mielestään mitään tekemistä. Miten sellainen on edes mahdollista? Kokonainen ihmiselämä ei riitä kaikkeen siihen, mitä haluaisin tehdä.

X