Janni Hussi
Ennen Janni Hussi jopa pelkäsi syömistä, nykyään hän haluaa nauttia siitä.
Julkkikset

Ortoreksiasta kärsinyt ex-fitnesstähti Janni Hussi: ”Satuttaa, kun joku sanoo, että oletpas sinä lihonut”

Fitnesskisat ja niihin valmistautuminen eivät enää kuulu Janni Hussin arkeen. – Minun on täytynyt vain hyväksyä se, etten voi olla jatkuvasti kisakunnossa oleva, 47 kiloinen fitnesskissa. Nyt siihen painoon on tullut 13 kiloa lisää, Janni sanoo. Painoon liittyvät ilkeät kommentit ovat saaneet hänet toisinaan itkemään.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Nelonen Media

Selviytyjät Suomi -ohjelmassa kilpaileva fitnessmalli Janni Hussi, 26, paljastaa, miten kilpailijat testattiin ennen kuvauksiin lähtemistä.

– Kaikille tehtiin laajat terveystarkastukset ja psyykkiset testit. Verikokeista otettiin kaikki mahdolliset testit HIV:stä sinkkiarvoihin. Sitten meillä oli kuntotestit ja kaksi eri psykologin haastattelua sekä keuhkojen toimintakoe, Janni muistelee.

Mutta millainen suhde Jannilla itsellään on omaan vartaloonsa? Janni vastasi Annan Vartaloni tarina -juttusarjan kysymyksiin.

Miten liikunta on vaikuttanut kehosuhteeseesi?

– Liikunta on minulle tärkeää ja olen aina harrastanut sitä. Kun on kilpaillut fitnesslajeissa, jotka keskittyvät nimenomaan ulkonäköön ja oman kehon arviointiin, niin onhan sitä tullut tarkasteltua itseään enemmän ja vähemmän kriittisesti. En ole kilpaillut vuoden 2014 jälkeen. Olen opetellut olemaan itselleni armollisempi. Välillä onnistun siinä paremmin ja välillä huonommin.

Millainen vartalo sinulla oli lapsena ja nuorena?

– Olen aina ollut aika reitevä. Joskus minulle on kommentoitu, että onpas sinulla isot reidet, sinullahan on tuollaiset tukkireidet ja sinulla on miehiä isommat reidet. Tällaiset kommentit ovat saaneet minut välillä miettimään, että voi vitsin pimpulat, ovatko nämä nyt niin isot. Olen ollut reisistäni epävarma. Mutta nyt ajan myötä olen oppinut hyväksymään, että ne ovat minun terveet ja vahvat jalkani. Aika harva nostaa kyykystä 100 kiloa.

Mistä olet kehossasi ylpeä?

– Vatsalihaksistani. Vatsalihakseni ovat aina olleet vahvuuteni fitnesskisoissakin. Vaikka minulla olisikin rasvaa jossain, vatsalihakseni tulevat esiin todella helposti.

Onko kehoasi kommentoitu julkisesti?

– On. Olen tullut suurella kansalle tietoisuuteen fitnesshommien kautta. Nyt kun en niitä enää tee, en ole fitnesskunnossa, vaikka liikun paljon ja ehkä jopa enemmän kuin keskivertoihminen. Välillä tulee palautetta, että mitä fitnestä tuossa on. En ole enää mikään fitnesskilpailija. En olisi enää edes valmis näkemään sitä kaikkea vaivaa, mitä fitnesskropan eteen vaaditaan. Välillä kehoni kommentointi satuttaa. En ole mikään tunteeton superihminen. Kyllä se satuttaa, kun joku sanoo, että oletpas sinä lihonut.

Vuodenvaihteen aikoihin kirjoitin blogipostauksen ihan jostain muusta aiheesta, mutta postauksen kuvat oli otettu Espanjassa ja minulla oli niissä sporttitoppi ja shortsit. Sain postauksen julkistamisen jälkeen todella monta viestiä. Yksi niistä oli tällainen, että ”Luulin, että Välimeren ruokavalio on terveellinen, että onko Biisonimafian pojat lihoneet samalla tavalla kuin sinä?” Menin vaa’alle ja myönsin, että painoni on noussut pari kiloa. Mutta se on ihan ok. Naisilla paino heittelee jo ihan kierronkin mukaan. Silloin, kun negatiivisia palautteita tuli tuon yhden postauksen jälkeen niin paljon, purskahdin itkuun. Jos jollekin toiselle olisi tullut pari kiloa, en menisi hänelle kommentoimaan. Pääosin palaute on kuitenkin positiivista.

Oletko ollut joskus yli- tai alipainoinen?

– En ole varmaan koskaan ollut ylipainoinen. Kisojen jälkeen, jos en ole tehnyt oikeanlaista reverse-dieettiä, paino on noussut todella nopeasti. Silloin on tullut kriisi. Ensin olen ollut ihan tikissä ja sitten painoa tuleekin lyhyessä ajassa lisää 10 kiloa.

Alipainoinen sen sijaan olen ollut. Minulla on ollut ortoreksia. Teini-iässä syömiseni alkoi ensimmäistä kertaa häiriintyä. Jätin syömättä, skippasin kouluruokailut ja kyttäsin painoani sairaalloisesti. Lisäksi liikuin ihan sairaalloisia määriä. Jalkapallotreenien jälkeen saatoin lähteä yksin 10 kilometrin juoksulenkille. Se lähti ihan lapasesta. Olin todella väsynyt ja minulla oli koko ajan anemia, johon jouduin syömään rautakuureja. Jalkapallo kuitenkin piti minut loppuen lopuksi tolpillani. Huomasin, että en jaksanut treeneissä. Koska jalkapallo oli intohimoni, aloin muuttaa asioita.

Fitnesskisakuntoon alipaino ikään kuin kuuluu. Minun on täytynyt vain hyväksyä se, etten voi olla 24/7 kisakunnossa oleva, 47 kiloinen fitnesskissa. Nyt siihen painoon on tullut 13 kiloa lisää.

Millainen on suhteesi ruokaan?

– Olen joskus jopa pelännyt syömistä. Syöminen oli minulle välttämätön paha. Minun oli pakko vähän yrittää syödä, jotta pystyin toimimaan. Jossain vaiheessa se muuttui enemmän siihen, että mietin, paljonko missäkin on mitäkin ja mikä kaikki on hyväksi ja mikä huonoksi.

Nykyään suhtaudun syömiseen todella rennosti. Pyrin syömään ravitsevaa ruokaa, mutta enää en ole valmis menemään vain makrot ja mikrot edellä. Nyt haluan myös nauttia. Käyn nykyään aika paljon ulkona syömässä kavereiden kanssa. Ruokailu on minulle myös sosiaalinen hetki.

Selviytyjät Suomi Nelosella sunnuntaisin klo 20:30.

X