Julkkikset

Outi Mäenpää kertoo Seurassa kateudesta, kun näyttelijät kilpailevat samoista rooleista: ”Muutama ystävyyssuhde on katkennut”

Outi Mäenpään uralla pääroolit jäivät lähes 15 vuodeksi. Työtahti oli kiivas Mustan jään tuomaan pääosa-Jussiin asti, sitten hiljeni.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Niclas Mäkelä

– Olen ollut impulsiivinen nuorena. Toivon, että se on iän myötä kääntynyt spontaaniudeksi, Outi Mäenpää pohtii Seurassa.

Outi Mäenpään uralla pääroolit jäivät lähes 15 vuodeksi. Työtahti oli kiivas Mustan jään tuomaan pääosa-Jussiin asti, sitten hiljeni.

Näyttelijä Outi Mäenpää kuvaa Seura-lehdessä sitä, kuinka rooleista kilpaileminen vaikuttaa elokuva- ja teatteritaiteen alalla kollegiaalisiin suhteisiin ja myös ystävyyteen.

Hän itse jäi ulos päärooleista pian menestyselokuva Mustan jään (2007) jälkeen. Outi Mäenpää palkittiin pääosasta Jussi-patsaalla.

– Jotkut läheiset kollegat ovat sanoneet olleensa kateellisia joistakin rooleistani. On ollut tosi hienoa, kun he ovat sanoneet sen. Se on tarkoittanut, että ystävyys voi jatkua puhtaana, Outi kertoo Seuran haastattelussa.

– Muutama ystävyyssuhde on katkennut kateuden takia. Se on hyvin surullista.

Outi muistelee soittoaan näyttelijäkollegalle ennen eräitä koekuvauksia, joista molemmat olivat kiinnostuneet. Outi halusi varmistaa, että ystävyys jatkuu, vaikka hänkin hakisi samaa roolia. Rooli päätyi Outille.

– Ystäväni itki ja sanoi, että on hyvin kateellinen minulle, mutta ystävyys jatkui silti. Se meni juuri niin kuin pitääkin. Jos olisi ollut riski ystävyyden päättymisestä, en olisi mennyt koekuvauksiin. Arvostan ystävyyttä enemmän kuin työtä.

Nelinkertainen Jussi-voittaja Outi Mäenpää on palannut päärooleihin: Vuosisadan häät -elokuvassa hän on Viima, joka etsii seuralaista ex-miehensä häihin. Elokuvan ensi-illassa hän edusti ensimmäistä kertaa punaisella matolla yhdessä kumppaninsa, kirjailija Juha Ruusuvuoren kanssa.

– Tapasimme ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten. Elämä on arvaamatonta, mutta mielenkiintoista. On hienoa olla täällä kannustamassa, vaikka minulla ei olekaan mitään tekemistä elokuvan kanssa, Juha Ruusuvuori mietti Annan haastattelussa kutsuvierastilaisuudessa.

Outin seuraava pääosarooli odottaa Espanjassa J-P Valkeapään uuden elokuvan kuvauksissa. Outin ja Juhan ei tarvitse olla toisistaan täysin erossa kuuden viikon kuvausreissun aikana, sillä Juhalla on Etelä-Portugalissa asunto, josta käsin hän aikoo käydä Outia moikkaamassa.

Yhden tärkeän luottamustehtävän Outi kertoi antaneensa eläinrakkaalle Juhalle.

– Kotiin jäävä koiranpentuni vähän huolestuttaa minua, mutta onneksi sitä hoitavat poikani, tallityttö ja mieheni, Outi nauroi ensi-illassa.

Outi Mäenpään haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Seuran uudessa numerossa 41/2021.

X