Julkkikset

Baba Lybeck: ”Syön kuusi kertaa päivässä”

Toimittaja Baba Lybeck, 49, oppi kiinnittämään huomiota ruokailurytmiinsä sen jälkeen kun hänen painonsa alkoi pudota huolestuttavaa vauhtia. Hän vannoo ”linnunruoan” ja hyvällä omallatunnolla nautittujen herkkujen nimiin.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Toimittaja Baba Lybeck, 49, oppi kiinnittämään huomiota ruokailurytmiinsä sen jälkeen kun hänen painonsa alkoi pudota huolestuttavaa vauhtia. Hän vannoo ”linnunruoan” ja hyvällä omallatunnolla nautittujen herkkujen nimiin.

Baba, ota banaani, saattoivat toimittaja Baba Lybeckin työkaverit sanoa, kun Baba 2000-luvun alussa työskenteli Nelosen uutisissa. Työryhmä istui saman pöydän ympärillä, ja kun Baban verensokeritaso laski, ärtymyksen huomasivat kaikki.

– Piirre on periytynyt myös lapsilleni. Kun he olivat pieniä, meidän täytyi huolehtia, etteivät ruokailuiden välit venyneet liian pitkiksi. Muuten koko perhe olisi räjähtänyt.

Kaikkea kohtuudella – siinä Baban ruokafilosofia. Hän ei laske kaloreita eikä tutki ravintosisältöjä, mutta aktiivisena liikkujana hän on oppinut kiinnittämään huomiota ruokailuihinsa.

Kolme vuotta sitten Baba osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Päivässä oli lukuisia tanssitunteja, ja pelkästään askelkuvioiden miettimiseen kului valtavasti energiaa.

– Olen aina ollut ennemmin laiha kuin lihava, mutta tuolloin aloin laihtua toden teolla. Olin huolissani painonlaskusta, kunnes tajusin, että minun on syötävä entistä useammin. Siitä lähtien olen syönyt parin tunnin välein, kuusi kertaa päivässä.

Lue myös: Baba Lybeck: ”Laitoin etusijalle kaiken muun kuin hyvinvointini”

Baballe riittää, että ostaa tuoretta ruokaa ja täyttää lautasen lautasmallin mukaan. Terveellisestä energiasta pitää huolen myös kodin arkkupakastin, jonka Baba täyttää kesäisin Kauppatorilta ostamillaan kotimaisilla tyrnimarjoilla, mustikoilla, puolukoilla ja mansikoilla.

Ruokavalioon Baba sai vinkkejä myös kymmenen vuotta sitten New Yorkista löytämästään Chi Running -kirjasta.

– Neuvo oli yksinkertainen: syö linnunruokaa. Lisäsin sen jälkeen ruokavaliooni erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja täysjyväviljatuotteita. Niissä on paljon liikkuvalle tärkeitä hivenaineita ja hyviä rasvoja.

Joskus  kokkaus tuntuu pakkopullalta, ja silloin Baban tekisi mieli laistaa hellan ääreltä.

– Sellaisena päivänä en keksi mitään, mitä tekisin. Valmistan lopulta jotain tylsää linssisoppaa tai ostan valmiiksi savustetun kalan ja pilkon lisukkeeksi salaatin.

Toisinaan päälle napsahtaa marttavaihe. Silloin Baba plärää keittokirjoja ja kokeilee erilaisia reseptejä. Hänen bravuurinsa ovat suklaakakku sekä kesällä tuoreilla marjoilla ja kermalla kuorrutettu britakakku.

– Olen hyvä kakuissa. Yhtenä jouluna kotiimme oli kertynyt paljon joulupukkisuklaita. Niiden suklaa ei ollut kovin laadukasta, eikä uponnut edes lapsiin. Joulun jälkeen keräsin ne kaikki kasaan ja sulatin massaksi. Tein massasta suklaakakkua, ja siitä tuli todella hyvää.

Herkuttelusta puhuessaan Baban suusta ei pääse monien naisten tapaan sanoja ”sortua”, ”lipsua” tai ”repsahtaa”.

– Inhoan ajatusta, että herkut olisivat pahe. Koko ajattelutapa on väärin. Nautin herkuista, enkä ole valmis luopumaan niistä. Eikä minun ole koskaan tarvinnut miettiä herkutteluani: kulutan sen, minkä syön.

Kooste Annan kansijutusta 14/2016.

Lue myös: Baba Lybeckin vinkit: Näin kasvatat aerobista kuntoasi

X