Päivi Lipponen kertoo olleensa paljon kotona terveytensä kanssa kamppailleen miehensä Paavo Lipposen turvana.
Julkkikset

Päivi Lipponen miehensä sairauskierteestä: Paavo tarvitsi kaiken mahdollisen avun

Kun Päivi Lipposen aviomies Paavo Lipponen sai sydänkohtauksen talvella 2017, perheen arki järkkyi pahasti. Keskellä kirjantekoprosessia ollut ex-kansanedustaja oli miehensä turvana läpi rankan sairauskierteen.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: Pekka Mustonen / Otavamedia

Talvesta 2017 tuli Päivi Lipposelle varsin erilainen kuin mitä hän oli etukäteen odottanut.

Ex-kansanedustaja oli keskellä kiireistä kirjantekoprosessia, kun hänen miehensä, entinen pääministeri Paavo Lipponen, sai sydänkoh­tauksen ja joutui pahaan sai­rauskierteeseen.

Aika oli rankkaa koko perheelle.

– Jälkeenpäin katsottuna se oli todella haastava ja pysäyttävä ajanjakso, mutta nyt kaikki on hyvin. Toivotaan, että suunta on vain ylöspäin. Onni onnettomuudessa oli, että kirjoitin kotona ja pystyin olemaan paljon läsnä miehelleni, mikä loi hänelle turvaa, Päivi Lipponen kertoi Annalle.

– Hänen oli hankala liikkua, ja hän tarvitsi kaiken mahdollisen avun. Jos olisin tehnyt pitkää päivää kodin ulkopuolella, huoli hänestä olisi ollut paljon kovempi, Päivi kuvaili raskaita aikoja.

Tarina totalitarismin noususta Euroopassa

Lipposen esikoisromaani Ihmisyyden vuoksi kertoo kahden sukupolven tarinan totalitarismin noususta Euroopassa.

– Olin kypsytellyt aihetta pitkään, mutten ollut uskaltanut tarttua siihen, sillä haaste tuntui mahdottoman isolta. Muutama vuosi sitten vuokrasin Pietarista asunnon, kävin paljon museoissa ja matkustelin junalla Itä-Eurooppassa. Silloin aiheen tärkeys vahvistui entisestään ja päätin panna kaiken osaamiseni käyttöön. Oloni on uskomattoman onnellinen, kun kaiken työn jälkeen kirja on vihdoin valmis, Päivi iloitsi.

X