Julkkikset

Päivi Storgård kotiuttaa turvapaikanhakijoita avomiehensä kanssa: ”Minä olen heille se puuttuva äiti”

Päivi Storgård opettaa vapaaehtoistyönä turvapaikanhakijoille suomea. – En tykkää siitä, että Facebookissa vaan peukutetaan asioita. Pitää tehdä ja toimia, hän sanoo.

Teksti:
Virpi Valtonen
Kuvat:
Pekka Mustonen

Päivi juhli televisioaikaisen kollegansa Sari Helinin Huonon Äidin Seksikirjan julkaisua Helsingin Erottajan Unikulmassa.

Päivi Storgård opettaa vapaaehtoistyönä turvapaikanhakijoille suomea. – En tykkää siitä, että Facebookissa vaan peukutetaan asioita. Pitää tehdä ja toimia, hän sanoo.

Toimittaja ja kirjailija Päivi Storgård, 50, muutti viime vuonna asumaan pieneen Strömforsin ruukkikylään. Siellä hän rakastui naapuriinsa Kaleva Tikkamäkeen ja muutti emännöimään miehensä 200-vuotiasta taloa.

Päivi sanoo olevansa elämässään juuri nyt erityisen onnellinen

– Olemme asuneet nyt Kalevan kanssa vuoden ajan yhdessä. Olemme onnellisia: viihdymme yhdessä, Päivi kertoi hymyillen.

Päivi Storgård pyörittää työkseen Vespa-yritystä tehden opastettuja retkiä Loviisan vanhaan kaupunkiin sekä Strömforsin ruukin alueelle, Moision kertanoon ja Mustilan arboretumiin. Mutta kun yrityksen Vespat laitetaan pian talviteloille, jatkaa Päivi avomiehensä kanssa vapaaehtoistyötään turvapaikanhakijoiden Suomeen kotiutumisen parissa.

– Opetan turvapaikanhakijoille suomea. Meidän kylällä on 50 nuorta miestä, jotka tarvitsevat edelleen opastusta suomen kielessä ja kulttuurissa. Se on minun tehtäväni vapaaehtoisena, Päivi kertoo.

– Minulle ja Kalevalle oli alusta alkaen selvää, että haluamme tehdä osamme vapaaehtoisina. Kun tiesimme, että nämä kundit tulevat ruukkikyläämme, menimme heidän asunnoilleen ja sanoimme että terve: olemme Päivi ja Kaleva. Siitä se sitten lähti. En tykkää siitä, että Facebookissa vaan peukutetaan asioita. Pitää tehdä ja toimia.

Työnjako Päivin ja metalliartesaanin eli sepän töitä tekevän ja luonto- ja eräoppaan tutkintoa suorittavan Kalevan välillä on selvä.

– Kaleva näyttää turvapaikanhakijoille miehen esimerkkiä. Hän on opettanut heitä soutamaan, onkimaan ja pilkkomaan klapeja. Minä olen tavallaan heille se puuttuva äiti. Olen sen ikäinen, että voisin hyvin ollakin kaksikymppisten kundien äiti. Vahingossa miehet saattavatkin sanoa minua äidiksi, eivät opettajaksi.

Lue myös:

Päivi Storgård psyykkisestä sairaudestaan: ”Salailun lopettaminen pelasti henkeni”

Elämänmuutoksen tehnyt Päivi Storgård uudesta rakkaastaan: ”Kaleva kutsuu minua emännäksi”

X