Pamela Tola
Pamela Tola haaveilee tenniksen aloittamisesta, muttei ole vielä ehtinyt tennistunnille.
Julkkikset

Pamela Tola ymmärsi elokuvaa tehdessään, että vanhuus ei ole sellaista, millaiseksi se usein kuvataan: ”Vanheneminen ei pelota minua enää samoin kuin ennen”

Näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola on huomannut, että laitostuminen liitetään helposti vanhentumiseen. Elokuvaa tehdessään hän huomasi, että vanhuus voikin olla oikeasti jotain ihan muuta.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: OM-arkisto

Ohjasit elokuvan Teräsleidit. Mikä sinussa itsessäsi on terästä, Pamela Tola?

Jos päätän jotakin, vien sen voimalla läpi. Teimme elokuvaa yli seitsemän vuotta, ja olisin voinut luovuttaa monta kertaa, mutta ajattelin aina, että kyllä se tästä.

Mitä opit vanhuudesta elokuvaa tehdessäsi?

Todella paljon. Olen saanut viettää aikaa viisaiden vanhempien ihmisten kanssa ja opin, ettei vanhuus ole pelkkää laitostumista, jollaiseksi se usein kuvataan.

Vanheneminen ei pelota minua enää samoin kuin ennen, vaan mukana on paljon toiveikkuutta ja huumoria.

Millainen vanhus haluaisit itse olla?

Terve ja toimintakykyinen. Sellainen, että voisin ja saisin päättää tekemisistäni. Toivoisin, etteivät viimeisetkään vuodet olisi pelkkää selviytymistä vaan täynnä hyvää elämää ja mielenrauhaa.

Elokuvassasi kiroillaan jonkin verran, kiroiletko itse?

Kotona lasten kuullen en kiroile koskaan ja muutenkin aika vähän. Näyttelijä Saara Pakkasvirran seurassa minulta lipsahti muutaman kerran kirosana. Hän on aika ronski suustaan.

Ehkä minulla on eri persoonia, ja joku niistä saattaa joskus kiroilla.

Teitkö uudenvuodenlupauksia?

En yleensä tee mitään konkreettisia lupauksia, korkeintaan harjoitan vähän henkistä pohdintaa. Esimerkiksi tänä vuonna haluaisin enemmän balanssia vapaa-ajan ja työn välille. Kiirettä on pitänyt.

Aloitatko monen muun tapaan uuden harrastuksen vuoden alussa?

En, minulle pikemminkin syksy on tarmokasta aloittamisen aikaa. Oikeastaan vuosi alkaa silloin. Kesän jälkeen on voimia vaikka mihin. Nyt pimeällä vain jatkan samaa rataa eteenpäin.

Haaveiletko jostain uudesta harrastuksesta?

Olen sanonut useastikin, että haluaisin oppia tennistä, ja yritys lajin pariin on ollut kova, mutta se on jäänyt aikomukseksi. En ole aikuisena vielä päässyt edes tennistunneille asti.

Lapsena vaari opetti minua ja pelasin sitä – silloin olin aika nopea ja sinnikäs.

Missä yllättävissä asioissa olet hyvä?

Olen varmaankin ollut edellisessä elämässäni tonttu, sillä osaan tehdä aivan suitsait kauniin paketin. Tykkään paketoimisesta. Voisin paketoida lahjoja vaikka kaksi päivää putkeen.

Tekstiviestien kirjoittamisessakin olen hyvä ja supernopea. Viimeksi kirjoitin veljelleni tai siskolleni tai ehkä molemmille yhtä aikaa.

Pamela Tola, kenelle sanoit viimeksi minä rakastan sinua?

Pojalleni. Minun on helppo käyttää kyseistä ilmaisua, ja käytän sitä päivittäin.

Näyttelijänä tunnetun Pamela Tolan, 38, ohjaama elokuva Teräsleidit elokuvateattereissa 3.1. alkaen.

X