Henri Alén
"Ilman vaimoani en voisi elää näin", Henri Alén sanoo.
Julkkikset

Paniikkihäiriöstä kärsivä huippukokki Henri Alén: ”Paniikkikohtauksia tulee, jos niitä miettii”

Henri Alén, 38, pyörittää viittä ravintolaa lähes ilman vapaapäiviä. Hullun työnteon ja paniikkihäiriön yhdistäminen ei ole ihan yksinkertaista.
Teksti: Piia Sainio Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Huippukokkia on turha kutsua lasilliselle töiden jälkeen. Henri ”Henkka” Alénin työpäivä kestää nimittäin yhteen asti yöllä. Tapaamme siis keskellä päivää, ennen töiden alkua. Toivottavasti viiden ravintolan omistaja ei sentään uhraa lounastaan tämän lasillisen vuoksi!

– Söin lounasta jo aamupäivällä kotona. Kolmelta iltapäivällä on päivän toinen ateria, yhteinen lounas henkilökunnan kanssa, Henkka sanoo.

Säännöllinen ruokailu on hänelle tärkeää siksikin, että se auttaa pitämään paniikkikohtaukset loitolla. Henkalla diagnosoitiin paniikkihäiriö kuutisen vuotta sitten. Ensimmäisestä kohtauksesta on kymmenen vuotta.

Paniikkihäiriön hoidossa tärkeää on stressinhallinta, kuten liikunta, lepo ja niukka alkoholinkäyttö. Tänä keväänä Henrin elämä on ollut kaikkea muuta kuin stressitöntä.

Isäksi tuleminen tasapainotti elämää

Maaliskuussa Henkka avasi Tommi Tuomisen kanssa blinibaari Bystron Helsingin Etelärantaan ja huhtikuussa sen naapuriin fine dining -ravintola Finnjävelin.

– On ollut pirunmoista hässäkkää. Nousen aamulla ylös ja alan hommiin, yöllä puoli kahden maissa tulen kotiin. Aamulla herään taas 7.20, herätän lapsen ja laitan hänet kouluun. Ja sitten alan taas hommiin.

Toisaalta hässäkkä on jatkunut ainakin siitä saakka, kun Henkka avasi hittiravintola Murun vuonna 2010.

Varsinaisesti rauhallista Henkan elämä ei ole ollut koskaan. Ei edes silloin, kun hänestä tuli isä.

– Kun tytär syntyi kahdeksan vuotta sitten, kuvasin pariakin tv-ohjelmaa, tein cateringiä ja kaikkea muuta, Henri sanoo.

– Jos minulla on liikaa vapaa-aikaa, alan turhautua tosi nopeasti. On pakko keksiä heti jotain uutta.

Isäksi tuleminen kuitenkin tasapainotti elämää.

– Lapsen saaminen on ihan parhaita juttuja ikinä. Jos ei olisi lasta, olisin varmaan jo kuollut työntekoon.

”Kun Muru avattiin, olin kävelevä luuranko”

Sunnuntai on ravintoloitsijan viikon ainut vapaapäivä.

– En yleensä suunnittele sunnuntain ohjelmaa mitenkään. Pitäisi kyllä, koska päivä karkaa niin nopeasti. Ehdin vain pestä pyykkiä ja siivota, ja sitten onkin jo ilta.

Kauanko hän aikoo jaksaa noin?

– Olen jaksanut tätä jo 10 vuotta, mitäs tässä enää, antaa mennä vaan, Henkka heittää huolettomasti.

Entäs paniikkihäiriö? Pysyvätkö kohtaukset loitolla tuossa menossa?

– Paras on olla ajattelematta niitä. Mitä enemmän kohtauksia miettii, sitä enemmän niitä tulee. Tärkeintä on pyrkiä unohtamaan ne.

Vuosien aikana Henkka on oppinut, että tärkeää on myös kuntoilu. Esimerkiksi ennen Finnjävelin avaamista hän kävi vuoden ajan salilla ja lenkillä kolmesti viikossa.

– En ole enää 25-vuotias. Selkä on kerran leikattu, eikä fysiikka kestä sitä, etten pitäisi itsestäni huolta.

Oppi tuli kantapään kautta silloin kun Murua avattiin.

– Olin kävelevä luuranko. Minulla oli järkyttävä univaje, enkä ollut syönyt kuukausiin kunnolla, olin totaalisen loppu. Ja kovin duuni alkaa vasta sitten kun ovet ovat auki. Murun alkuajoista en muista mitään.

Henkan paino tosin putoaa edelleenkin 10 kiloa aina kun hän avaa ravintolaa.

Vaimo pitää perheen koossa

Onneksi vaimo ymmärtää. Hän on samalla alalla ja tietää, millaista työ on. Kalenteriin merkityt vapaapäivät eivät aina toteudu, koska joku työntekijä saattaa sairastua tai tulee jokin muu kriisi tai vesivahinko tai erityisjuttu…

– Vaimo on perheemme koossa pitävä voima. Ei minulla olisi mahdollisuutta tehdä näitä asioita ilman näin mahtavaa puolisoa, se on raaka totuus.

– Ostan hänelle usein kukkia ja pyrin sanomaan ääneen sen, että arvostan. Välillä järjestän pieniä yllätyksiä, teen vaikka pikasiivouksen kotona, Henkka kertoo.

Tänä vuonna on tiedossa 10-vuotishääpäivä.

– Hääpäivänä ajattelin heittää yläfemmat ja juoda samppanjat sen kunniaksi, että tässä vielä ollaan.

Välillä on ollut vaikeaakin, mutta Henkan mielestä vaikeisiin aikoihin ei pidä jumittua.

– Ajattelen mieluummin niin, että vaikeuksista on selviydytty, ja se vasta onkin helkutin hienoa.

Lue myös:

Stressiä, paniikkihäiriö, masennusta – Rebirthing-hengitys auttaa moneen ongelmaan

Huippukokki Henri Alén: ”Eettisyys on seuraava suuri ruokatrendi”

Ujous ahdistaa – Miten päästä eroon ujoudesta?

Apua, minulla on jännitysvatsa!

X