Vesa Vierikko on tyytyväinen rauhallisemmasta työjaksosta raskaan viime vuoden jälkeen. Eläkepäivistä hän ei silti haaveile. - Tyhjänpanttina oleminen ei sovi minulle.
Julkkikset

Seitsemän lapsen isä Vesa Vierikko: ”Paransin tapani parisuhteessa”

Perhe – vaimo ja seitsemän lasta – on näyttelijä Vesa Vierikolle, 61, elämän tärkein asia. Arvaamattomasta tuuliviiristä kasvoi luotettava kumppani toisen avioliiton myötä. – Rupesin kunnon ihmiseksi.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia, OM-arkisto

Yksi olut herralle! Trattoria Sognon tarjoilija tietää Vesa Vierikon tilauksen ilman, että tämä avaa suutaan. Vesa on tuttu näky kotinsa lähellä sijaitsevassa italialaisravintolassa Helsingin Töölössä. Näyttelijän tapoihin kuuluu poiketa lähiravintolassa lounaalla ennen illan esitystä ja oluella työpäivän päätteeksi.

Vesalle on tärkeää, että hänellä on arjessa ympärillään tuttuja ihmisiä. Trattoria Sogno on hänelle kuin toinen olohuone, ja teatteri on kuin toinen koti.

– Teatteri perustuu täydelliseen luottamukseen kollegojen kanssa. Siellä ei voi pitää yllä suojamuureja, vaan jokaisen on uskallettava olla oma itsensä.

Kun Vesa kävelee teatterin ovesta sisään, hän tuntee olevansa turvassa. Hän vertaa työprojektin loppumista siihen, kun lapset kasvavat ja lähtevät pois kotoa. Yhteys on olemassa, vaikka ei ollakaan enää päivittäin saman katon alla.

”Ilman perhettä minusta olisi saattanut tulla juoppo”

Kaikkein tärkein yhteisö Vesalle on hänen oma perheensä: vaimo ja seitsemän lasta kahdesta eri liitosta. Lapsista vanhin on 43-vuotias ja nuorin 9-vuotias. Vesalla on myös viisi lastenlasta.

Oma perhe Vesalla on ollut 18-vuotiaasta lähtien.

– Tuntuisi järjettömältä ajatella arkea ilman perhettä. Perhe on antanut elämääni merkityksen ja syyn paiskia töitä. Ilman perhettä minusta olisi saattanut tulla juoppo.

Vesa kuvailee hänen ja vaimonsa Kati Vierikon välejä avoimiksi ja toista kunnioittaviksi. Kaksi itsenäistä ihmistä osaa antaa suhteessa toiselle tilaa, ja kaiken perustana on ehdoton luottamus. Näin ei ole aina ollut Vesan parisuhteessa. Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon vuonna 1997.

Vesa Vierikko Kati-kihlattunsa kanssa vuonna 2002.

– Rikoin vaimoni luottamuksen. Petin häntä henkisesti ja fyysisesti. Kun palasin reissuiltani kotiin, mietin, että millähän valheella pelastaisin tällä kertaa nahkani.

Lopulta luottamus suhteessa oli rikkoutunut niin pahasti, ettei se enää ollut korjattavissa. Oli pakko erota.

– Ero oli elämäni käännekohta. Olin ollut arvaamaton tuuliviiri, jonka oli pakko muuttaa toimintaansa. Rupesin kunnon ihmiseksi. Olen parantanut tapani parisuhteessa ja nykyään olen uskollinen.

Vesa Vierikko kaipaa lapsiperhearjen vastapainoksi omaa aikaa

Vesalla ja Katilla on erilaiset harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, mutta Vesan mukaan he vierailevat mielellään toistensa elämässä.

– Minä suostun joskus lähtemään vaimoni kanssa kävelylle, ja vaimo taas lähtee toisinaan kanssani lasilliselle.

Yhteiset kolme lasta asuvat kaikki vielä kotona. Vesa arvelee olevansa isänä ankarampi ja kärttyisämpi kuin nuorempana. Toisaalta hän on nykyään läsnä lastensa arjessa.

– Edellisessä liitossani minä kävin töissä ja vaimo hoiti pääasiassa kodin ja lapset. Iltaisin kuuntelin, kun lapset tuhisivat parvisängyssä.

Vaikka perhe on Vesalle kaikki kaikessa, iso lähipiiri vaatii myös aikaa ja uhrauksia. Välillä tuntuu siltä, että lähes kaikki vapaapäivät kuluvat lasten ja lastenlasten syntymäpäiväjuhlilla ja muissa perheen tapaamisissa. Vesa huomaa kaipaavansa lapsiperhearjen vastapainoksi omaa aikaa.

– Lapset ovat jo onneksi sen verran isoja, että he ovat välillä koko porukalla yötä serkkujensa luona. Silloin vietämme Katin kanssa kahdenkeskisiä hetkiä.

Viime vuosi oli Vesalle raskas. Kesällä hän menetti Alzheimerin tautia sairastaneen äitinsä. Loma jäi väliin, sillä Vesa kuvasi kolmea eri elokuvaa kolmessa kaupungissa, Helsingissä, Porissa ja Kotkassa. Varasto 2 ja Suomen hauskin mies ovat jo saaneet ensi-iltansa, Olavi Virta -elokuva saa syksyllä. Kuvausten jälkeen hän teki tauotta teatteritöitä.

Vesa on kieltäytynyt töistä vain kahdesti elämänsä aikana

Vesalla on kokemusta burnoutista: hän sairastui siihen Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina vuosina 2002–2012. Nykyään hän huomaa ajoissa, jos uupumus vaanii. Se alkaa väsymyksenä ja ärtyisyytenä. Oireet tunnistaa myös vaimo, joka kehottaa hiljentämään tahtia.

– Nyt on helpompaa, sillä näyttelen vain Ryhmäteatterin Muodonmuutos-esityksissä. Kesäni on lähes vapaa.

Vapaa-ajalla Vesa matkustaa Kangasalle, jossa odottaa äidinperintönä saatu vanha mummonmökki. Mökillä häärääminen yksin ja perheen kanssa on haaveena juuri nyt.

Töistä Vesa on kieltäytynyt ainoastaan kahdesti elämänsä aikana. Eikä hän aio kieltäytyä vastedeskään.

– Tyhjänpanttina oleminen ei sovi minulle. Burnout voi tulla myös työttömyydestä.

X