– Isyys on keikauttanut elämäni tärkeysjärjestyksen päälaelleen. Omat tekemiseni eivät ole enää universumin keskipiste, vaan vain yksi osa sitä, Pasi Pekkola sanoo.
– Isyys on keikauttanut elämäni tärkeysjärjestyksen päälaelleen. Omat tekemiseni eivät ole enää universumin keskipiste, vaan vain yksi osa sitä, Pasi Pekkola sanoo.
Julkkikset

Kirjailija Pasi Pekkola toivoo, että työelämä muuttuisi tasa-arvoisemmaksi: ”Miesten on otettava askeleita taaksepäin, jotta naiset saisivat mahdollisuuksia näyttää kykynsä”

Pasi Pekkola vaihtoi toimitusjohtajan tehtävät vapaan kirjailijan elämään. Se on saanut hänet pohtimaan, millaiseksi miehen rooli on muuttunut ja miten tasa-arvo toteutuisi parhaiten kotona ja työelämässä.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Juha Tanhua

Lahtelaiskirjailija Pasi Pekkola, 39, istuu entisen mallasjuomatehtaan tiloihin avatussa kahvilassa ja hämmästelee viinilistalta valitsemansa muscat-alkuviinin sakkaista, hapanolutta muistuttavaa ulkonäköä. Kesällä avatusta kahvilan ja viinibaarin yhdistelmästä on tullut kirjailijan suosikkipaikka Lahdessa.

– Harrastan viinejä, ja täällä on kiinnostava valikoima alkuviinejä, Pasi Pekkola kertoo.

Nyt onkin hyvä hetki istua viinilasillisen ääreen, sillä Pasi on saanut kaksivuotisen kirjoitusurakkansa päätökseen, ja hänen neljäs romaaninsa Kaikki isäni naiset ilmestyi hiljattain.

– Kirjan valmistuminen on aina juhlahetki. Nyt se ei ole enää minun kirjani vaan kuuluu lukijoille. Kirja on selvästi koskettanut ihmisiä, sillä lukijat ovat lähestyneet minua aiempaa rohkeammin.

Romaania on arvosteluissa kutsuttu ”Me too -romaaniksi”, sillä kirjassa Pasi ottaa kantaa Me too -keskusteluun ja pohtii sitä uhrin ja tekijän läheisten näkökulmasta. Seksuaalisen häirinnän lisäksi hän käsittelee kirjassaan miehen roolin muuttumista viime vuosikymmeninä niin isänä, puolisona kuin työntekijänäkin. Siitä hänellä on omakohtaista kokemusta.

Lue lisää: Naiset kertovat: tällaista on seksuaalinen häirintä suomalaisilla työpaikoilla – ”Kunnanjohtaja hipelöi taksin takapenkillä”

Pasi Pekkola on huomannut, että miehen rooli on muuttunut

Pasi kasvoi perinteisessä 1980-lukulaisessa perheessä, jossa isä teki uraa ja äiti oli vuosia kotiäitinä. Aikuistuttuaan hän teki pitkän uran ammattilaiskoripalloilijana ja Kiinassa toimitusjohtajana ennen kuin heittäytyi vapaaksi kirjailijaksi.

Nyt Pasilla on 7- ja 5-vuotiaat lapset ja vaimo, joka tekee vaativaa työtä isossa yrityksessä Pasin keskittyessä kirjoittamiseen. Säännöllisestä palkkatyöstä luopuminen on tuntunut miehestä kuitenkin luontevalta ratkaisulta ja jopa elinehdolta taiteen tekemiselle.

– Perheeni on ymmärtänyt valintani ja kannustanut minua. Ulkopuolisille olen sen sijaan joutunut välillä perustelemaan ratkaisuani. Monen on ollut vaikea ymmärtää kirjailijaksi heittäytymistäni, Pasi kertoo.

Ihmettelyistä huolimatta Pasi on huomannut, että perhedynamiikka ja yleinen mieskuva on muuttunut paljon edelliseen sukupolveen verrattuna, kun sekä miesten että naisten roolit ovat laajentuneet. Miehiltä vaaditaan nyt toisenlaisia taitoja kuin ennen, ja monet miehet kipuilevat muutoksen kanssa.

– Omalla sukupolvellani on paljon hyvää omaksuttavaa aiemmilta sukupolvilta, mutta meidän on kyet­tävä myös uudistamaan perheen sisäisiä rooleja. Miehisyyteni on jatkuvassa muutoksessa. Liukastelen ja astun harhaan, mutta uskon kulkevani oikeaan suuntaan. Opin jatkuvasti lisää siitä, mikä minulle miehenä olemisessa on hyvää ja arvokasta.

Tilaa naisille työelämässä

Oman miehisyyskipuilunsa Pasi Pekkola kertoo purkaneensa uuteen kirjaansa.

– Olen miettinyt paljon sitä, millainen isä haluan olla lapsilleni, millaisen parisuhteen ha­luan muodostaa ja miten hommat saadaan toimimaan niin, että molemmat vanhemmat osallistuvat yhtä paljon. Työn ja perheen yhdistäminen on minulle arvokas asia. Se ei ole mikään ilmassa leijuva vaatimus, vaan itsestäni lähtöisin oleva halu olla enemmän läsnä lapsille arjessa.

Taustalla on ajatus siitä, että hän haluaa olla mukana muuttamassa mieskuvaa ja näyttämässä omille lapsilleen mallia osallistuvasta isästä.

– En tiedä, miltä maailma näyttää vuosikymmenten kuluttua, kun omat lapseni ovat mahdollisesti vanhempia. He saattavat tarvita silloin täysin uudenlaisia taitoja. Toivon, että pystyisin antamaan heille eväitä tasa-arvoiseen parisuhteeseen, Pasi pohtii.

Tasa-arvoisen parisuhteen ja perhe-elämän lisäksi Pasi toivoo, että miehet uskaltaisivat jatkossa antaa enemmän tilaa osaaville naisille myös työelämässä.

– Miesten on otettava askeleita taaksepäin, jotta naiset saisivat mahdollisuuksia näyttää kykynsä. Sitä ei kannata ajatella luopumisena, sillä lopulta työelämän kehitys on vääjäämätön. Silloin kun parhaat osaajat sukupuolesta riippumatta pääsevät toteuttamaan itseään, se on kaikille vain hyväksi, Pasi Pekkola sanoo.

Pasi Pekkolan tapaamispaikka

Kahiwa Coffee & Wine, Päijänteenkatu 9, Lahti

Miksi juuri täällä?

”Tämä kortteli on pieni pala Berliiniä Lahdessa. Satavuotiaassa rakennuksessa on historian havinaa. On hienoa nähdä, miten alue on herännyt eloon.”

Mitä tilataan?

”Panamalaista vuosikertakahvia ja itävaltalaista muscat-alkuviiniä. Hauskoja erikoisuuksia molemmat.”

Millä mielellä tänään?

”Todella hyvällä! Keksin viimein, miten ha­luan toteuttaa seuraavan kirjani.”

Ajankohtaista

Pasi Pekkola kirjoitti Kaikki isäni naiset -romaanin, joka ilmestyi äskettäin.

X