Julkkikset

Perhearkea elävä rap-artisti Paleface: “Olen siitä harvinainen räppäri, että en tuhlaa vaatteisiin, kelloihin tai autoihin”

Rap-artisti Palefacesta eli Karri Miettisestä, 41, on tullut oman perheen ansiosta aiempaa suunnitelmallisempi rahankäyttäjä. Kulutusvalinnoissaan hän miettii paljon ekologisia näkökulmia.
23.7.2019 Teksti: Anneli Juutilainen Kuvat: Jonne Räsänen

“Olen työllistänyt itseni musiikillani lähes 20 vuoden ajan. Kun kirjoitin urani alussa veroilmoitukseen rap-artisti, verottaja soitti perään ja kysyi, mitä se tarkoittaa.

Olen kiitollinen siitä, että olen saavuttanut taiteilijana sellaisen aseman, että pystyn elättämään itseni ja perheeni hyvin. Vaimoni on ollut monta vuotta kotona nyt 9- ja 4-vuotiaiden lastemme kanssa, joten olen perheemme pääasiallinen tulonsaaja. Samalla tiedostan, että on hyvä olla ajattelematta liikaa tulovirtojen epätasaisuutta tai sitä, etten tiedä juuri nyt yhtään, mitä teen vuoden päästä ja mistä tulot silloin tulevat.”

Palefacen rahankäyttö on muuttunut viime vuosina

“Viime vuosina rahankäyttöni on muuttunut melko paljon. Enää en juokse levykaupoissa tai käytä rahaa yhtä leväperäisesti ravintoloissa käymiseen kuin nuorempana. Pidän huolen siitä, että tililläni on koko ajan rahaa pahan päivän varalle.

Olen myös siitä harvinainen räppäri, että en tuhlaa vaatteisiin, kelloihin tai autoihin. Vältän isoja logoja vaatteissani enkä halua olla minkään merkin mainoskasvo. Hyödynnän mieluummin omaa näkyvyyttäni pukemalla ylleni aktivistipaidan, jossa on jokin minulle tärkeä sanoma.”

Eniten rahaa menee ruokaan, asumiseen ja lapsiin

“Perheessämme menee eniten rahaa elämiseen: ruokaan, asumiseen ja lapsiin, jotka kasvavat koko ajan ja tarvitsevat jatkuvasti uusia vaatteita, kenkiä ja tarvikkeita.

Kulttuuririentoihin kuten taidenäyttelyihin ja konsertteihin menee myös jonkin verran rahaa. Ne kuuluvat työhöni: minun täytyy olla kartalla siitä, mitä ympärillä tapahtuu.”

Ekologisuus näkyy kulutustottumuksissa koko ajan enemmän

“Ekologisuus näkyy kulutustottumuksissani koko ajan enemmän. Perheessämme ei tingitä hyvistä ja laadukkaista ruoka-aineista. Suosimme luomua ja lähellä tuotettuja aineita, ja syömme kasvispainotteista ruokaa. Mietin paljon hiilijalanjälkeäni ja puhun siitä paljon myös esikoisemme kanssa. Joudun lentämään työni vuoksi paljon ja yritän kompensoida sitä muun muassa säännöstelemällä kuumalla vedellä lutraamista. Olen myös laskenut kotimme lämpötilaa parilla asteella vähentääkseni energiankulutusta.

Tulevaisuudessa suunnittelen ostavani Luonnonperintösäätiön kautta pienen kaistaleen ikimetsää. Sen voi tehdä netissä hyvin helposti. Olen opettanut myös lapsilleni, että jokaisen pienillä teoilla on suuri merkitys.”

3 x satsaan

Lapset. “Lapsiin menee joka kuukausi iso siivu rahaa. Lapsillamme on neljä vuotta ikäeroa, joten emme pysty kierrättämään heidän välillään paljoa vaatteita. Tuntuu, että molemmilta jää jotain koko ajan pieneksi.”

Ruoka. “Terveellinen ja tuore luomuruoka on kalliimpaa, mutta siitä en tingi. Tuen mielelläni pieniä tuottajia ja ostan aina suomalaista, mahdollisimman lähellä pääkaupunkiseutua tuotettua lähiruokaa.”

Terveellinen luomuruoka on kalliimpaa.

Vaimo. “On kiva päästä välillä karkaamaan jonnekin kaksin, vaikkapa ulos syömään. Yritän järjestää meille yhteistä aikaa ja ostelen vaimolleni myös lahjoja. Hän ihailee sitä, että osaan valita hänelle oikeankokoisia vaatteita.”

Paleface yhdessä vaimonsa kanssa.

Kumman valitset?

Oma asunto vai vuokralla?

Toistaiseksi vuokralla. On kiva elää ilman suurta pankkilainaa. Velattomana askel on mukavan kepeä.

Kotimaa vai kaukomatka?

Kotimaa. Meillä on Inkoon saaristossa mökki ja yritämme käyttää sitä niin paljon kuin mahdollista. Emme harrasta Thaimaan-lentoja.

Kivijalka vai verkkokauppa?

Kivijalka, ainakin ruoan ja kirjallisuuden suhteen. Arvostan yrittäjyyttä ja hyvää palvelukulttuuria. Asioin mieluummin oikeiden ihmisten kuin tietokoneen kanssa.

Perusvoide vai luksusseerumit?

Taidan olla perusvoide-miehiä. Perusmeininki on paras meininki – paitsi politiikassa.

Käytetty vai uusi?

Käytetty, käyn mielelläni kirppareilla ja myymme myös omia juttujamme kirpparilla eteenpäin. Joskus nettikirpparit ovat jees, mutta minut voi löytää myymästä tavaroitamme Sähinän kirpputorilta Lauttasaaresta.

Arvovalintoja-sarjassa tutut ihmiset kertovat, millaisia kuluttajia he ovat ja mikä on heidän suhteensa rahaan.

Lue myös

Suosittelemme