Kirjailija Camilla Läckberg
Camilla Läckberg on maailman menestyneimpiä kirjailijoita.
Julkkikset

Petettyjen naisten raivosta kirjoittava Camilla Läckberg: ”Olen itsekin ollut kostonhimoinen”

Ruotsalainen dekkarikuningatar Camilla Läckberg kirjoittaa petettyjen naisten kostosta ja myöntää itsekin kostaneensa, vaikkakin viattomammin kuin henkilöhahmonsa.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Magnus Ragnvid

Camilla Läckbergin, 46, hiljattain ilmestynyt trilleri Naiset vailla armoa käsittelee miesten ja naisten välisiä valtasuhteita ja kostoa. Kostonhimo ei ole vieras tunne kirjailijallekaan, mutta omassa elämässään hän on tarpeen vaatiessa onnistunut nielemään ylpeytensä. Muuten kolmen eri miehen kanssa lapsia saaneen kirjailijan uusperhekuvio ei toimisi.

Camilla Läckberg, kirjoissasi naiset kostavat murhanhimoisesti miehille, jotka ovat kohdelleet heitä väärin. Oletko itse koskaan ollut kostonhimoinen?

Käsi sydämellä, olen ehdottomasti ollut kostonhimoinen! En kuitenkaan ole kostanut samalla tasolla kuin kirjani naiset, vaan viattomammin. Sen verran voin paljastaa, että miesten ohenevat hiukset ovat erittäin tehokas ase…

Miksi juuri ruotsalaiset ovat maailmankuuluja dekkaristeja?

Ruotsalainen turvallinen kansankoti on hyvä pelikenttä meille dekkarikirjailijoille. Vakaa ja rauhallinen ympäristö on toimiva vastakohta murhalle ja rikokselle.

Oletko koskaan kirjoittaessasi pelästynyt omia ajatuksiasi?

En oikeastaan. Vaikka kirjoitan joskus aivan kamalista asioista, kuten lapsille tapahtuvista hirveyksistä, tiedän hyvin, että se on vain fiktiota ja fantasiaa. Mutta tietysti on hyvä olla juuttumatta liikaa siihen, miksi pystyy keksimään tiettyjä asioi­ta – se voisi olla analyysisohvalle kellahtamisen paikka…

Lue myös: Agatha Christien parhaat dekkarit – Näiden parissa viihdyt takuulla!

Miksi rikos kiehtoo sinua?

Minua on aina kiehtonut se, mikä saa ihmisen tekemään tietynlaisia asioita. Ihmisluonto on erityisen kiinnostava silloin, kun ihminen tekee kauheita asioita. En niinkään yritä ymmärtää rikollista ihmisenä vaan syitä rikoksen takana.

Lue myös: Dekkaristi-kansanedustaja Marko Kilpi hyötyi traumaterapiasta ja suosittelee sitä muillekin: ”Ihmiset eivät tiedä, mitä heidän sisällään on”

Sinulla on lapsia kolmen eri miehen kanssa. Anna vinkki, miten saada uusperhekuvio toimimaan.

Tärkeintä on, että me kaikki kunnioitamme toisiamme ja huolehdimme siitä, mikä on lapsille parasta. Omat tunteet ja mahdollinen ylpeys on vain osattava painaa alas. Etusijalle on asetettava lasten etu.

Oletko feministi, Camilla Läckberg?

Olen sitä mieltä, että naisilla ja miehillä on samanlaiset oikeudet ja velvollisuudet. Sukupuoli ei saisi määrittää kenenkään lähtökohtia, ja jokainen pitäisi arvioida tekojen ja käyttäytymisen perusteella. Kannustan lapsiani seuraamaan unelmiaan ja toivon, että he saavat elää tasa-arvoisessa aikuisten maailmassa.

Olet sairastanut koronavirustaudin. Mikä siinä oli ikävintä?

Kun ottaa huomioon, kuinka helpolla pääsin, tuntuu väärältä valittaa, mutta täydellinen eristäytyminen oli vaikeaa. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että minulla on ihana koti ja iso televisio.

Mitä haluat tehdä, kun koronarajoitukset hellittävät?

Tavata sukulaisia ​​ja ystäviä, työtovereita ja muita tuttuja, joita rakastan ja arvostan, mutta joita en ole pystynyt tapaamaan kuluneen vuoden aikana. Kaipaan myös matkustamista ja uusien paikkojen löytämistä!

X