Julkkikset

Petteri Orpo ja Niina Kanniainen-Orpo: ”Elämää ei voi rakentaa sen varaan, että odottaa, milloin puoliso tulee kotiin”

Niina Kanniainen-Orpo ja Petteri Orpo ovat asuneet lähes koko avioliittonsa ajan eri kaupungeissa. Jo varhain Niina oppi, että hänen on rakennettava itselleen oma elämä. Varmuus siitä, että toisen tukeen voi luottaa, on auttanut parisuhdetta vaikeina hetkinä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Suvi Elo

Petteri sanoo, että Niina on vahva nainen. – Kymmenen vuotta hän kävi toisella paikkakunnalla töissä, opiskeli sekä hoiti lapset ja kodin, Petteri sanoo.

Niina Kanniainen-Orpo ja Petteri Orpo ovat asuneet lähes koko avioliittonsa ajan eri kaupungeissa. Jo varhain Niina oppi, että hänen on rakennettava itselleen oma elämä. Varmuus siitä, että toisen tukeen voi luottaa, on auttanut parisuhdetta vaikeina hetkinä.

– En kyllä arvannut, mihin lähdin, Niina Kanniainen-Orpo, 43,  sanoo muistellessaan hänen ja Petteri Orpon, 48, seurustelua ja avioliiton alkuaikaa.

Orpot tapasivat toisensa helsinkiläisessä baarissa vuonna 2000. Niina oli opiskellut tietojenkäsittelyä Kajaanin ammattikorkeakoulussa ja valmistunut tradenomiksi. Hän oli käynyt myös lentoemäntäkurssin ja työskenteli Finnairilla. Petteri oli Varsinais-Suomen Kokoomuksen toiminnanjohtaja ja asui Turussa.

– En osannut kuvitella, että Petteri lähtee rakentamaan omaa poliittista uraa, tulemme elämään vuosia eri kaupungeissa ja hoidan lapset käytännöllisesti katsoen yksin, Niina sanoo.

Kotona käymässä

Niina ja Petteri vihittiin Turun tuomiokirkossa kesäkuun 7. päivänä 2003. Nuoripari asettui Helsinkiin, sillä Petteri oli pyydetty sisäministerin erityisavustajaksi. Esikoistytär syntyi Helsingissä seuraavana vuonna 2004.

Vuonna 2005 Petteri houkutteli vaimonsa muuttamaan Turkuun. Sieltä olisi hyvä ponnistaa eduskuntaan.

Niina puolestaan suunnitteli juristin uraa.

Toinen lapsi, poika, syntyi loppuvuodesta 2006. Eduskuntavaaleihin oli muutama kuukausi.

Petteristä tuli kansanedustaja. Niina jäi vauvan ja kaksivuotiaan kanssa Turkuun, kun Petteri muutti arkipäiviksi Helsinkiin.

– Olin taas lähdössä kotoa. Poika istui ruokapöydässä naama jostakin soseesta kirjavana ja huusi perääni, että kiva kun kävit. Kyllä se vähän kirpaisi, Petteri sanoo.

Kotona isänä ja aviomiehenä

Niina ymmärsi nopeasti, että poliitikon puolison on hyvä olla aika itsenäinen ihminen.

– Elämää ei voi rakentaa sen varaan, että odottaa, milloin puoliso tulee kotiin. On oltava omat ystävät ja mielenkiinnon kohteet. Niistä voi sitten jakaa puolisollekin, joka ei välttämättä ole ehtinyt miettiä, mitä tehtäisiin yhdessä vapaa-ajalla, Niina sanoo.

– En voisi jatkaa uraani politiikassa, ellei Niina hyväksyisi ja tukisi sitä, Petteri sanoo.

– Minua taas on auttanut jaksamaan kaikkina näinä vuosina tieto siitä, että Petteri tukee minua eikä pelkää vastoinkäymisiä. Petterissä on hyvää myös se, että kun hän tulee kotiin, hän tulee aviomiehenä ja isänä. Hän tarttuu heti toimeen ja osallistuu myös kotitöihin, Niina sanoo.

Välillä jaksaminen mietityttää

Arki ei ole aina yhtä auvoista.

– Totta kai me myös riitelemme. Välillä oma jaksamiseni mietityttää. Toistaiseksi olemme päässeet aina eteenpäin, ja olen luvannut tukea Petteriä, Niina sanoo.

Välillä häntä turhauttaa, niin kuin juuri nyt. Koko perheelle on varattu lentoliput lomamatkalle pian juhannuksen jälkeen. Todennäköisesti Petteri ei pysty lähtemään mukaan töittensä vuoksi, vaan Niina lähtee lasten ja sukulaisperheen kanssa yksin.

Tulevaisuudelta hän toivoo, että heillä olisi vielä joskus enemmän yhteistä aikaa. Koska politiikka on arvaamatonta, hän ei halua liikaa miettiä ja suunnitella tulevaa.

– Onneksi olen hyvä elämään hetkessä. En murehdi tulevaisuutta.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Petteri Orpo ja Niina Kanniainen-Orpo puhuvat parisuhteestaan ja haaveistaan. Miten parisuhteeseen vaikutti se, kun Niinan äiti sairastui vakavasti? Entä kuinka lapsiperheen arki sujui, kun vanhemmat tekivät uraa ja asuivat eri kaupungeissa? Lue koko juttu Annasta 25–26/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X