Julkkikset

Pippa Laukka polkee maantiepyörää vaikka kotinsa kellarissa – ”Tarve liikkua on kuin koodattu minuun”

Urheilulääkäri Pippa Laukan pyöräilytreenit eivät jää sään takia väliin. Triathlonharrastaja polkee maantiepyörää kotinsa kellarissa läpi talven.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Triathlon-harrastaja Pippa Laukka pyöräilee kesät talvet.

Urheilulääkäri Pippa Laukan pyöräilytreenit eivät jää sään takia väliin. Triathlonharrastaja polkee maantiepyörää kotinsa kellarissa läpi talven.

Urheilulääkäri Pippa Laukka on aktiivinen triathlon-harrastaja. Treenitahti ei hidastu silloinkaan, kun pyörätiet jäätyvät.

”Pyöräilen ulkona niin pitkään kuin se sään puolesta on mahdollista. Kun kelit huononevat lokakuussa, siirryn treenaamaan kotini kellariin. Kiinnitän maantiepyöräni harjoitusvastukseen. Pyörä pysyy paikoillaan ja minä poljen normaaliin tapaan. Vaihteita ja vastusta voi vaihdella oman mielen mukaan.

Treenihuoneessamme on televisio. En katso juuri muuten ollenkaan telkkaria, mutta polkiessani olen ahminut Netflixistä kaikki Britannian hoviin sijoittuvan The Crown– sarjan tuotantokaudet. Kiireisinä päivinä saatan lukea samalla sähköposteja, jos päätän tehdä kevyemmän harjoituksen.”

Pyörän selkään heti työpäivän jälkeen

”Nousen pyörän selkään ympäri vuoden kolmesta viiteen kertaan viikossa. Pisimmillään treenaan pari tuntia kerrallaan. Usein lämmittelen omalla pyörälläni kotona ennen kuin menen läheiselle kuntosalille personal trainerini kanssa.

Sisällä polkeminen ei ole riippuvaista säästä. Kynnys liikkumiseen pysyy matalana pitkänkin työpäivän jälkeen. Tuntuu mukavalta päästä treenin kimppuun heti, kun olen saanut vedettyä pyöräilyhousut jalkaani.”

Lue myös: Jos selkä kipeytyy tai reidet menevät hapoille kuntopyörää polkiessa, säädöt ja tekniikka kannattaa tarkistaa – vältä nämä tyypilliset virheet

Pippa Laukka triathlon. Pippa kuntopyörän selässä.
Syksyn tullen Pippa kiinnittää maantiepyöränsä harjoitusvastukseen.

Pyöräily on triathlonin haastavin osuus

”Olen harrastanut triathlonia lähes kuusi vuotta. Monet kuvittelevat pyöräilyn olevan helpoin osuus uimiseen ja juoksuun verrattuna, mutta minulle se on ollut haastavin. Kun aloitin triathlonin, keskivauhtini pyöräilyssä oli 23 kilometriä tunnissa. Intensiivisen kellaripyöräilyn ansiosta olen parantanut tulostani. Nykyinen vauhtini on 30 kilometriä tunnissa.

Nautin, kun treeni rullaa. Parasta on matka, ei päämäärä – vaikka tässä tapauksessa maaliviivaa ei olekaan.

Jokainen treeni on myös matka omaan kehooni, terveyteeni ja hyvinvointiini. Se on aina palvelus itselleni. Omasta hyvinvoinnistani huolehtiminen tuottaa minulle valtavasti iloa. Tarve liikkua on kuin koodattu minuun – urheilu on yksi suurimpia nautintoja, joita elämässäni koen.”

Pippa Laukka triathlon. Treenikaveri.
Australiankelpie Junnu huoltaa emäntänsä ­pyöräilyvarusteita.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 3/2022.

X