Piritta Hagman, 37.
Piritta Hagman
Julkkikset

Piritta Hagman: ”Olen ollut miehelleni katkera siitä, että hän on saanut sekä uran että perheen”

Vuosia Piritta Hagman, 37, eli miehensä Niklaksen uran ehdoilla ja työnsi omat haaveensa sivuun. Ajoittain hän kärsi masennuksesta ja hetkittäin hän oli katkera miehelleen. Nyt, vuosien odottelun jälkeen, on Pirittan vuoro. Hän on uuden elämänvaiheen alussa.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Äiti, sinua ei enää auta edes halaus.

Näin sanoi viime syksynä Piritta Hagmanille hänen keskimmäinen lapsensa, Lila, 7. Piritta on opettanut kolmelle lapselleen halauksen tepsivän jokaiseen pulmaan.

Piritta oli kuitenkin niin keskittynyt naputtelemaan tietokonetta, ettei hän huomannut, kun tytär yritti kivuta syliin. Hänen piti vastata uuden yrityksensä FemiHealthin sähköposteihin ja saada illaksi valmiiksi essee opintoja varten.

– Lapset ovat parhaita mittareita näyttämään minulle, milloin olen liian kiireinen. He kertovat heti, jos en ole läsnä. Viime syksynä ja tänä keväänä olen saanut heiltä turhan usein tällaista palautetta.

”Elän elämäni kiireisimpiä vuosia”

Kolmilapsisen perheen yrittäjä-opiskelijaäidin päivä alkaa arkiaamuisin varhain. Piritta herää ennen seitsemää ja vie perheen koirat ulos. Hänen aviomiehensä, Niklas Hagman, on jo lähtenyt ajamaan Lauttasaaresta kohti Hämeenlinnaa, missä hän pelaa jääkiekkoa SM-liigajoukkue Hämeenlinnan Pallokerhossa.

Seuraavan kahden tunnin aikana Piritta laittaa aamiaisen kolmelle lapselleen, lukee sähköpostit, varmistaa että reppuihin on pakattu jumppatuntia varten oikeat varusteet, saattaa lapset kouluun ja päiväkotiin ja ajaa hiljattain perustetun yrityksensä tiloihin Katajanokalle Helsingissä. Firma tarjoaa hyvinvointi- ja liikuntapalveluja eri-ikäisille naisille, ja se on erikoistunut muun muassa äitiysfysioterapiaan ja -osteopatiaan.

Käytännössä Piritta kantaa suurimman vastuun kolmilapsisen perheensä arjen pyörittämisestä, tekee töitä ja opiskelee. Väsyttääkö Pirittaa?

– Nämä ovat todennäköisesti elämäni kiireisimpiä vuosia, mutta samalla myös toteutan unelmiani, hän sanoo.

– Vaikka kotiäitiys on ollut elämässäni arvokkainta ja hienointa, olen kaivannut muutakin, Piritta sanoo.

”Minulla on ollut tarve löytää urapolkuni”

Perheensä puolesta Piritta on tehnyt elämänsä aikana monia uhrauksia. Hän on elänyt vuosia miehensä uran ehdoilla ja pyörittänyt yksin lapsiperheen arkea.Niklaksen työ on vienyt perhettä muun muassa Kanadaan ja Pohjois-Amerikkaan, missä heidän kolme lastaan ovat syntyneet.

Pariskunta on elänyt etäsuhteessakin. Kun Niklas pelasi jääkiekkoa Venäjällä KHL:ssä vuosina 2012–2013, Piritta hoiti heidän lapsiaan Porissa. Kaksi seuraavaa vuotta he elivät etäsuhteessa Porissa ja Helsingissä.

– Viime kesänä löysimme lopultakin kodin Lauttasaaresta Helsingissä. Muutto jälleen kerran uuteen kaupunkiin oli lapsille rankka paikka, Piritta sanoo.

Piritta sen sijaan elää uutta elämänvaihetta, koska hänellä on aikaa opiskella ja tehdä töitä. Hänen haaveensa ovat lopultakin toteutumassa.

– Vaikka kotiäitiys on ollut elämässäni arvokkainta ja hienointa, olen kaivannut muutakin. Minulla on ollut kaikki nämä vuodet tarve löytää oma urapolkuni.

”Jokaisen muuton yhteydessä olen tuntenut kiukkua”

Opiskelemaan Piritta on pyrkinyt ja päässyt ennenkin. Hän on opiskellut fysioterapeutiksi, synnytysvalmentajaksi, doulaksi, imetysohjaajaksi, personal traineriksi ja pilatesohjaajaksi.

Suunnitelmat oman uran jatkamisesta ovat kuitenkin kariutuneet aina siihen, että perhe on muuttanut Niklaksen töiden perässä uuteen kaupunkiin tai maahan.

– Olen ollut katkera miehelleni siitä, että hän on saanut sekä uran että perheen. Katkeruuteni on noussut esiin yleensä riitatilanteissa. Silloin olen saattanut purkaa tunteeni Niklakseen.

– Jokaisen muuton yhteydessä olen tuntenut surua, kiukkua ja pettymystä. Vaikka muutto uudelle paikkakunnalle onkin ollut aina hieno mahdollisuus, se on samalla vienyt minua kauemmas ammatillisista haaveistani. Joku lapsistani oli aina vauvaikäinen, enkä halunnut jättää pientä lasta hoitoon.

Toistuvat muutot ovat opettaneet Pirittalle sen, että elämää ei voi suunnitella kovin pitkälle etukäteen.

– Suunnitelmalliselle luonteelleni se on ollut vaikeaa, hän sanoo.

Elämäntavassa on ollut myös hyviä puolia. Piritta arvostaa sitä, että hän on nähnyt maailmaa. Ulkomailla vietety vuodet ovat tehneet hänestä itsenäisen.

– Lisäksi jokaisesta uudesta kotimaasta olen löytynyt myös uusia ystäviä.

Juttu on katkelma Annan nro 11/2017 kansijutusta.

Lue myös:

Piritta Hagman: ”Minulla on taipumus vetää itseni piippuun”

Piritta Hagman: ”Masennusjaksoni ovat olleet suhteemme kovimmat paikat”

Krista Kosonen: ”Äitiys yllätti minut iloisesti”

Nanna Karalahti: ”Äidiksi tulo on muuttanut kaiken”

X