Julkkikset

Piritta Hagman: ”Olen ollut miehelleni katkera siitä, että hän on saanut sekä uran että perheen”

Vuosia Piritta Hagman, 37, eli miehensä Niklaksen uran ehdoilla ja työnsi omat haaveensa sivuun. Ajoittain hän kärsi masennuksesta ja hetkittäin hän oli katkera miehelleen. Nyt, vuosien odottelun jälkeen, on Pirittan vuoro. Hän on uuden elämänvaiheen alussa.
16.3.2017 Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Äiti, sinua ei enää auta edes halaus.

Näin sanoi viime syksynä Piritta Hagmanille hänen keskimmäinen lapsensa, Lila, 7. Piritta on opettanut kolmelle lapselleen halauksen tepsivän jokaiseen pulmaan.

Piritta oli kuitenkin niin keskittynyt naputtelemaan tietokonetta, ettei hän huomannut, kun tytär yritti kivuta syliin. Hänen piti vastata uuden yrityksensä FemiHealthin sähköposteihin ja saada illaksi valmiiksi essee opintoja varten.

– Lapset ovat parhaita mittareita näyttämään minulle, milloin olen liian kiireinen. He kertovat heti, jos en ole läsnä. Viime syksynä ja tänä keväänä olen saanut heiltä turhan usein tällaista palautetta.

”Elän elämäni kiireisimpiä vuosia”

Kolmilapsisen perheen yrittäjä-opiskelijaäidin päivä alkaa arkiaamuisin varhain. Piritta herää ennen seitsemää ja vie perheen koirat ulos. Hänen aviomiehensä, Niklas Hagman, on jo lähtenyt ajamaan Lauttasaaresta kohti Hämeenlinnaa, missä hän pelaa jääkiekkoa SM-liigajoukkue Hämeenlinnan Pallokerhossa.

Seuraavan kahden tunnin aikana Piritta laittaa aamiaisen kolmelle lapselleen, lukee sähköpostit, varmistaa että reppuihin on pakattu jumppatuntia varten oikeat varusteet, saattaa lapset kouluun ja päiväkotiin ja ajaa hiljattain perustetun yrityksensä tiloihin Katajanokalle Helsingissä. Firma tarjoaa hyvinvointi- ja liikuntapalveluja eri-ikäisille naisille, ja se on erikoistunut muun muassa äitiysfysioterapiaan ja -osteopatiaan.

Käytännössä Piritta kantaa suurimman vastuun kolmilapsisen perheensä arjen pyörittämisestä, tekee töitä ja opiskelee. Väsyttääkö Pirittaa?

– Nämä ovat todennäköisesti elämäni kiireisimpiä vuosia, mutta samalla myös toteutan unelmiani, hän sanoo.

– Vaikka kotiäitiys on ollut elämässäni arvokkainta ja hienointa, olen kaivannut muutakin, Piritta sanoo.

”Minulla on ollut tarve löytää urapolkuni”

Perheensä puolesta Piritta on tehnyt elämänsä aikana monia uhrauksia. Hän on elänyt vuosia miehensä uran ehdoilla ja pyörittänyt yksin lapsiperheen arkea.Niklaksen työ on vienyt perhettä muun muassa Kanadaan ja Pohjois-Amerikkaan, missä heidän kolme lastaan ovat syntyneet.

Pariskunta on elänyt etäsuhteessakin. Kun Niklas pelasi jääkiekkoa Venäjällä KHL:ssä vuosina 2012–2013, Piritta hoiti heidän lapsiaan Porissa. Kaksi seuraavaa vuotta he elivät etäsuhteessa Porissa ja Helsingissä.

– Viime kesänä löysimme lopultakin kodin Lauttasaaresta Helsingissä. Muutto jälleen kerran uuteen kaupunkiin oli lapsille rankka paikka, Piritta sanoo.

Piritta sen sijaan elää uutta elämänvaihetta, koska hänellä on aikaa opiskella ja tehdä töitä. Hänen haaveensa ovat lopultakin toteutumassa.

– Vaikka kotiäitiys on ollut elämässäni arvokkainta ja hienointa, olen kaivannut muutakin. Minulla on ollut kaikki nämä vuodet tarve löytää oma urapolkuni.

”Jokaisen muuton yhteydessä olen tuntenut kiukkua”

Opiskelemaan Piritta on pyrkinyt ja päässyt ennenkin. Hän on opiskellut fysioterapeutiksi, synnytysvalmentajaksi, doulaksi, imetysohjaajaksi, personal traineriksi ja pilatesohjaajaksi.

Suunnitelmat oman uran jatkamisesta ovat kuitenkin kariutuneet aina siihen, että perhe on muuttanut Niklaksen töiden perässä uuteen kaupunkiin tai maahan.

– Olen ollut katkera miehelleni siitä, että hän on saanut sekä uran että perheen. Katkeruuteni on noussut esiin yleensä riitatilanteissa. Silloin olen saattanut purkaa tunteeni Niklakseen.

– Jokaisen muuton yhteydessä olen tuntenut surua, kiukkua ja pettymystä. Vaikka muutto uudelle paikkakunnalle onkin ollut aina hieno mahdollisuus, se on samalla vienyt minua kauemmas ammatillisista haaveistani. Joku lapsistani oli aina vauvaikäinen, enkä halunnut jättää pientä lasta hoitoon.

Toistuvat muutot ovat opettaneet Pirittalle sen, että elämää ei voi suunnitella kovin pitkälle etukäteen.

– Suunnitelmalliselle luonteelleni se on ollut vaikeaa, hän sanoo.

Elämäntavassa on ollut myös hyviä puolia. Piritta arvostaa sitä, että hän on nähnyt maailmaa. Ulkomailla vietety vuodet ovat tehneet hänestä itsenäisen.

– Lisäksi jokaisesta uudesta kotimaasta olen löytynyt myös uusia ystäviä.

Juttu on katkelma Annan nro 11/2017 kansijutusta.

Lue myös:

Piritta Hagman: ”Minulla on taipumus vetää itseni piippuun”

Piritta Hagman: ”Masennusjaksoni ovat olleet suhteemme kovimmat paikat”

Krista Kosonen: ”Äitiys yllätti minut iloisesti”

Nanna Karalahti: ”Äidiksi tulo on muuttanut kaiken”

Kommentit (5)

Olisko pitänyt miettiä mennessään ns. Urheilijan kyytiin ja vaimoksi.
Itsensä voi toisen orjaksi myydä monella tapaa ja tässä yksi. Kotiin lasten js miehen hoitajaksi, jos sitä ei halua.
Raha puhuu tämänkin kauhean elämän, hymyssä suin kuitenkin takana.
Mitäs läksit jne.

Surkea on NHL-vaimon rooli? Hah. Nainen tekisi saman valinnan hetkeäkään miettimättä kun vaakakupissa olisi miljonäärijulkkisvaimon rooli tai tavallisen suomalaisen mallin taistelu Seiska-lehden palstamillimetreistä. Että kehtaakin teeskennellä ja valittaa.

Miten sä kehtaat edes sanoa noin. Jokainen tajuaa, että huippu-urheilijan vaimona olo ei ole mitään ruusuista, se oikea arki on jotain ihan muuta. Ymmärrätkö, että hän on joutunut luopumaan todella paljosta miehensä uran vuoksi (jatkuvat muutot, epävarmuus tulevaisuudesta, ystävät kaukana, tukiverkko kaukana, oman ammatin toteuttaminen vaikeaa tai jopa mahdotonta, yksinäisyys yms yms.. Onneksi Pirittalla on nyt mahdollisuus tehdä jotain oikeasti omaa. Olen iloinen hänen puolestaan.

Hieno, rehellinen haastattelu. joillekin sopii eläminen miehen siivellä kotiäitina, toiset taas tarvitsevat enemmän sisältöä elämäänsä. Jokainen tehköön omat valintansa.

Voi kun kaikki kunnioittaisivat toista ihmistä ja sen ysityisyyttä. Kotia. Elämää. Mutta on ihmisiä jotka haluavat murhata jäämättä kiinni.
On olemassa hyvin sairaita ja häiriintyneitä ihmisiä, jotka ottavat jonkun ihmisen kohteeksi ja alkaa systemaattinen valheiden tai puolitotuuksien levittely selän takana. He voivat
tahallisesti vaikka vuosikymmeniä värvätä ihmisiä ja järjestää tahallista haittaa ja tarkoitus on stressin kautta tappaa kohde sekä tietenkin hyvin nuoret lapset lähtötilanteessa.
Näitä saadaan aikaan esim. niin mielisairaalta kuin se kuulostaa, varoittelemalla systemaattisesti, että älkää vain ja olkaa hiljaa.

Kun ihmisiä varoitellaan he alkavat kytätä ja vahtia kohdetta ja hänen liikkeitään ja heille tulee pakkomielle tehdä sitä mistä on varoitettu. Yhden elämästä tulee kaikkien elämä.
Esim tietynlaista erikoista käytöstä tehtiin vuosia molemmin puolin manipuloijapomoa. Kyseinen manipuloiva sadisti ei tietenkään kerro aikaisempia tekojaaan uhria kohtaan ja mitä tällä saralla on aiemmin tehty.
-värvääjien värvääminen
-vihan lietsonta
-manipulointi vahingoittamaan tahallisesti tarkoituksena tappaa
-tahallinen haitan teko
-valheiden systemaattinen levittely
-yksityisyyden tuhoaminen rikollisesti
Kiinnostus tietotekniikkaan lähtökohtana
Näin mm kohteen lapset joille on opetettu että toisten tahallinen vahingoittaminen on väärin, on manipuloijapomon värväämien raksamiesten ymyym sekä paikkakunnalla pitkään monta sukupolvea notkuneidrn liian helpolla päässeiden verkostoituneiden oktlähiöasukkaiden taholta pyritty tappamaan ja heidän elämä tuhoamaan. Ja värvätyt nauttivat.

Olisko pitänyt miettiä mennessään ns. Urheilijan kyytiin ja vaimoksi.
Itsensä voi toisen orjaksi myydä monella tapaa ja tässä yksi. Kotiin lasten js miehen hoitajaksi, jos sitä ei halua.
Raha puhuu tämänkin kauhean elämän, hymyssä suin kuitenkin takana.
Mitäs läksit jne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *