Julkkikset

Pirjo Nuotion haastava suhde teinivanhempiinsa: ”Olen ollut rakkauslapsi, vaikka varmasti vahinko”

Uutisankkurina tutuksi tullut Pirjo Nuotio uskoo olleensa rakkauslapsi, vaikka hänen teinivanhempansa erosivat, kun hän oli vielä pieni. Vaativa lapsuus kasvatti Pirjosta selviytyjän.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Pirjo Nuotion Kotialbumi

69-vuotias Pirjo Nuotio on nykyisin 86-vuotiaan isänsä edunvalvoja.

Uutisankkurina tutuksi tullut Pirjo Nuotio uskoo olleensa rakkauslapsi, vaikka hänen teinivanhempansa erosivat, kun hän oli vielä pieni. Vaativa lapsuus kasvatti Pirjosta selviytyjän.

Uutisankkurina ja tv-kuuluttajana 43 vuoden uran tehnyt Pirjo Nuotio syntyi ja kasvoi Hämeenlinnassa. Hänen vanhempansa olivat menneet naimisiin alaikäisinä presidentti Juho Kusti Paasikiven myöntämällä erikoisluvalla. Äiti oli tuolloin 17, isä 16.

– Presidentin allekirjoittama lupapaperi on minulla edelleen tallessa, Pirjo kertoo.

Vanhemmat erosivat, kun Pirjo oli viiden. Isä lähti Ruotsiin töihin, ja äiti meni pian uusiin naimisiin. Seuraavien viiden vuoden aikana Pirjo sai neljä pikkusisarusta, kolme siskoa ja veljen.

Elämä Suomessa 1950–60-luvuilla oli usein vielä aikamoista taistelua. Maa toipui sodasta, ihmiset olivat köyhiä ja asuivat ahtaasti.

– Meitä oli jo neljä lasta, kun asuimme 24 neliön kodissa omakotitalon yläkerrassa, Pirjo muistaa.

Pirjo Nuotio nelivuotiaana.
Nelivuotias kiharatukkainen Pirjo vietiin Hämeenlinnassa valokuvaamoon.

Pirjon ja isän välit olivat pitkään täysin poikki

Oppikouluun pyrkiminen oli 1960-luvulla iso juttu. Se ei ollut kaikille ollenkaan selvää. Pirjon äiti oletti, että esikoinen menee ammattioppiin ja ryhtyy mahdollisimman pian elättämään itsensä.

Isä oli palannut Ruotsista ja oli tiukasti toista mieltä.

– Isä oli ehdoton. Hän lupasi maksaa oppikouluni ja vahti myöhemmin, että tein läksyni ja pärjäsin.

Pari vuotta Pirjon jälkeen isä aloitti itse oppikoulun Käpylän iltaoppikoulussa Helsingissä. Lukion Pirjo ja isä aloittivat yhtä aikaa, ja keväällä 1971 molemmat kirjoittivat ylioppilaiksi.

Syksyllä kumpikin aloitti opinnot Helsingin yliopistossa. Voisi luulla, että yhteinen opintie olisi yhdistänyt isää ja tytärtä. Toisin kävi.

– Välimme kiristyivät jo teinivuosinani ja olivat pitkään täysin poikki. Olin isän mielestä liian villi. Hän ei hyväksynyt meikkaamista, eikä poikiakaan olisi saanut olla kuvioissa. Kun pääsimme ylioppilaiksi, emme muistaakseni edes onnitelleet toisiamme.

”Jotenkin aistin, että he sittenkin olivat toisilleen suuri rakkaus”

Aikuisiällä Pirjo otti taas yhteyttä isäänsä.

– Tein sen hattu kourassa velvollisuuden tunnosta. Halusin muun muassa, että hän tuntisi lapseni.

Viime vuodet Pirjo on ollut isänsä edunvalvoja. Isä on nyt 86-vuotias ja asuu palvelutalossa.

– Olen varmasti perinyt isältäni määrätietoisuuden ja tavoitteellisuuden. Olemme molemmat olleet sinnikkäitä ja uskoneet, että vaikeudet voi voittaa, kun riittävästi yrittää. Äitini oli lapsuudessani niin työllistetty, että lähennyimme enemmän vasta, kun hän oli mummi lapsilleni. Uskoisin, että meitäkin yhdisti tietty periksiantamattomuus. Olisin kyllä kaivannut läheisempiä välejä sekä isääni että äitiini.

Pirjon äiti kuoli neljä vuotta sitten. Monen erossa vietetyn vuoden jälkeen isä kävi tapaamassa äitiä palvelutalossa.

– He lähentyivät toisiaan vielä viimeisinä vuosina. Jotenkin aistin, että he sittenkin olivat toisilleen suuri rakkaus. Olen ollut rakkauslapsi, vaikka varmasti vahinko. Toisenlaisissa oloissa heidän suhteensa olisi voinut jatkuakin.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 44/2021, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Kuka oli Pirjon lapsuuden tärkeä aikuinen, joka rakkaudellaan pelasti hänet osattomuuden tunteelta? Pirjo ja hänen miesystävänsä Reijo Markku ovat asuneet koko 16 vuoden suhteensa ajan erillään – miksi he ovat päätyneet tähän ratkaisuun ja miten erillissuhde sujuu? Pirjon ikoninen lyhyt hiustyyli syntyi sattumalta: lue sen hauska tarina ja koko juttu numerosta 44/2021 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X