– Elämä on suuri mysteeri.
– Elämä on suuri mysteeri.
Julkkikset

Pirkko Saisio on nähnyt enneunia: ”Ihmeitä tapahtuu niille, jotka niihin uskovat”

Pirkko Saisio on perehtynyt uskontoihin ja sanoo olevansa sovussa uskonasioiden kanssa. – Hyväksyn ajatuksen, että elämä on suuri mysteeri, joka mahdollisesti ratkeaa tai sitten ei. Ajatus ei nykyään häiritse minua millään tavalla, ei kaikkea tarvitse tietää.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Pirjo Honkasalo

Pandemian alussa, vajaat kaksi vuotta sitten, Pirkko Saisio aloitti ihan eri kirjan, mutta siitä ei tullut kukkaroa saati nuttua.

Sen sijaan Saikki halusi kuvitella lumoutumisen hetkiä. Syntyi muhkea romaani Passio.

– Mietin sitä, minkä varassa ihminen elää, mikä on oikein ja väärin, mikä on elämän tarkoitus. Pyrkimys oli löytää ikuisuuden pisara, ihmisen mahdollinen sielu.

Selkeää vastausta ei paljastunut.

– Kaunokirjallisuuden tehtävä on tuottaa kysymyksiä, vastaukset pitää jokaisen löytää itse. Ne syntyvät siitä, kuinka kirjallisuus resonoi lukijaan, hän sanoo.

Vuosisatojen ja Euroopan halki kulkevaan tarinaan Saisio on mahduttanut synnit ja kielletyt ajatukset, sielun etsinnän sekä uskon ja epäilyksen. Kysymyksiä riittää: Onko turhamaisuus syntiä? Onko sydämeni mustempi kuin olen arvannut? Onko ruumiin ylösnousemus mahdollista?

– Kautta historian ihmiset ovat etsineet vastauksia samoihin kysymyksiin, mutta halusin kertoa meitä ennen eläneistä ihmisistä, jotka edustavat oman aikansa maailmankuvaa.

Saikki on miettinyt ikuisuuskysymyksiä nuoresta asti, niin kirjoituksissaan kuin muutenkin.

Hän jopa harkitsi ateistisesta työläistaustastaan huolimatta teologian opintoja, mutta hylkäsi ajatuksen, koska siihen aikaan nainen ei voinut päästä papiksi.

Hän on tutustunut varsin perinpohjaisesti viiteen pääuskontoon ja sanoo olevansa sovussa uskonasioiden kanssa.

– Hyväksyn ajatuksen, että elämä on suuri mysteeri, joka mahdollisesti ratkeaa tai sitten ei. Ajatus ei nykyään häiritse minua millään tavalla, ei kaikkea tarvitse tietää.

Uskonnon ihmeisiin Saisio suhtautuu uteliaan kiinnostuneena. Hänen mielestään on vaikea erottaa, mikä on vaistoa tai intuitiota ja mikä on mysteeri. Hän on itsekin kokenut selittämättömiä asioita.

– Olen nähnyt joitakin selkeitä enneunia, isoissakin asioissa. Mystisyyden raja on veteen piirretty viiva. Uskon, että ihmeitä tapahtuu niille, jotka niihin uskovat.

Saisio siteeraa vanhaa luokkakaveriaan, joka on pappi:

– Iän karttuessa vastaukset ovat kadonneet, mutta kysymykset jäävät.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Pirkko Saidio kertoo muun muassa siitä miten kirjoitti massiivisen romaanin vähän yli puolessa vuodessa. Lue koko juttu Annasta 49/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X