Anne Kukkohovi
Anne Kukkohovi
Julkkikset

Pitkän avioliiton jälkeen uutta elämänvaihetta opetteleva Anne Kukkohovi: ”Talous on ollut haaste”

Anne Kukkohovilla on takana elämänsä hirvein vuosi. Nyt hän rakentaa arkeaan uudelleen eron ja äidin kuoleman jälkeen. – Olen keskellä sopeutumisprosessia. Ei 17 vuoden avioliiton jälkeen opita yksineläjäksi hetkessä, hän sanoo.
Teksti: Maria Tojkander Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Anne Kukkohovi, 47, muutti Eiraan omaan asuntoonsa keväällä helmi–maaliskuun vaihteessa. Takana oli ero puoliso Joni Kukkohovista ja pitkän avioliiton päättyminen. Poika Miska asuu Annen kanssa, mutta on isänsä kanssa aina halutessaan.

– Mietin eroa niin kauan, että olin jo pitkälti käsitellyt eron tuskan siinä vaiheessa, kun erosta tuli totta. Ensimmäiseksi minä ajattelin käytännön seikkoja ja sitä, miten uusi elämä lähtisi rullaamaan, Anne sanoo.

Ensimmäisinä viikkoina muuttonsa jälkeen Anne putosi sängystä kaksi kertaa. Hän oli tottunut kahden hengen sänkyyn.

Jos yhden hengen sängyssä oli totuttelemista, sitä on myös yhden aikuisen talouden pyörittämisessä.

– Olen keskellä sopeutumisprosessia. Ei 17 vuoden avioliiton jälkeen opita yksineläjäksi hetkessä.

”Eron jälkeen kuluja pitää arvioida eri tavalla”

Miska on jo 17-vuotias.

– Sen ikäinen tarvitsee paljon ruokaa. Ja hän haluaa kotiruokaa, enkä minä ole mikään ehtoisa emäntä! Äskettäin Miska antoi sellaista palautetta, että tekemäni ruoka oli niin suolaista, että hänen suuhunsa sattui!

Anne Kukkohovi

Anne Kukkohovi kertoo kestävänsä arjen vastoinkäymiset huumorin avulla.

Käytännön ongelma on sekin, kuka vaihtaa lamput ja laittaa television paikoilleen. Joni auttoi Annea verkkoyhteyden kanssa, mutta se on vasta alkua.

Rahaakaan ei ole nyt Annella liikaa, kun hänen ja Jonin kasvava yritys, Supermood, nielee paljon työtä, joka ei heti tuota.

– Talous on ollut haaste. Eron jälkeen täytyy yhtäkkiä arvioida omia ja teinin kuluja eri tavalla kuin parisuhteessa, jossa kaikki jaetaan. Uuteen asuntoon pitää väistämättä tehdä hankintoja.

Huumori auttaa kestämään arjen hankaluudet

Anne kestää arjen hankaluudet huumorin avulla.

– Nauramalla ongelmat pienenevät, sanoo Anne, joka lataa akkujaan pitämällä yhden naisen stand up -komediaohjelmien katselumaratoneja.

– Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos en tee sellaisia asioita, joilla osoitan kunnioittavani itseäni. Olen alkanut puolustaa itseäni. Nykyään sanon, jos olen eri mieltä.

Luit lyhennelmän Anna-lehden kansijutusta. Miksi Anne ei ole erostaan huolimatta hakenut vielä virallista avioeroa? Kuinka hän on selviytynyt äidin kuoleman aiheuttamasta surusta? Miten hän on oppinut pitämään puoliaan työelämässä? Lue lisää numerosta 31/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Anne Kukkohovi: ”Äidin sairauden aikana olemme lähentyneet”

X