Julkkikset

Popedan Pate Mustajärvi: ”Kirjani kirjoittaja löytyi omasta sängystäni”

Popedan Pate Mustajärvi tunnustaa, että kovan rokkarin maine kävi lopulta liian raskaaksi. – Myös minulla on on oikeus olla ihan tavallinen pulliainen.
6.10.2016 Teksti: Virpi Valtonen Kuvat: Pekka Holmström /Otavamedia

Suomirockin ikonisen isän ja esikuvan Pate Mustajärven tarina on julkaistu kirjana. Pate Ikurista -henkilökuvateoksen kirjoitti Mustajärvelle hyvinkin läheinen ihminen, oma elämänkumppani Tina Finn.

– Elämänkerta minusta tehdään vasta sitten, kun olen potkaissut tyhjää, mutta kun henkilökuvan kirjoittaja löytyi yllättävän läheltä, omasta sängystäni, niin tuntui helpolta ruveta tekemään sitä, Pate kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä ravintola Ostrobotniassa.

Töitä julkisuuden eteen

– Menneiden muistelu tuntui oikein mukavalta. Juice Leskistä siteeraten: se oli suloista ja haikeaa. Oli hienoa käydä läpi vanhoja leikekirjoja. Huomasin, että varsinkin 80-luvulla olen pitänyt leikekirjaa: leikannut ja liimannut hyvinkin säännöllisesti. Tänä päivänä juttuja ei enää tule keräiltyä, Pate sanoo.

Tuore teos ei ole paljastuskirja, mutta esimerkiksi rokkarin lapsuus avautuu vasta nyt, ja ukkometso ottaa ensimmäistä kertaa kantaa myös julkisuuteen.

– 80-luvulla tein helvetisti töitä, että pääsin julkisuuteen. Sama, mitä vain kirjoitetaan, pääasia oli, että kirjoitetaan. Sen jälkeen olen tehnyt töitä, etten joutuisi julkisuuteen, Pate sanoo ja naurahtaa.

– Kun tekee määrätietoisesti töitä sen eteen, että on kova rokkari, se meininki rupeaa kasvattamaan itse itseään. Yhtäkkiä olin kuulemma jossain tamperelaisessa paskahuussissa vetämässä viivoja, vaikka oikeasti olin Oulussa.

Oikeus olla ihan tavallinen

Paten mukaan hänestä kiertäneistä jutuista kasvoi isoja: puhetta oli paljon, mutta tietoa vähän.

– Jossain vaiheessa ymmärsin, että jonkinlainen yksityisyys täytyy säilyttää tai menee järki. Vaikka toimin julkisuudessa ja olen julkisuudessa, niin siitä huolimatta minulla on myös oikeus siihen, että saan olla ihan tavallinen pulliainen.

Viime kesänä Pauli Antero Mustajärvi täytti 60 vuotta ja ensi vuonna Mustajärven luotsaama Popeda-yhtye täyttää 40 vuotta.

– Suomi-neito täyttää kunnioitettavat sata vuotta, ja Popeda on alkavassa puberteetti-iässä. Ensi vuosi menee juhlahumussa. Pitää pistää paremmaksi kuin Eput, Pate sanoo viitaten tänä vuonna Tampereella Ratinan stadionilla 40-vuotisjuhlakonsertin järjestäneeseen Eppu Normaaliin.

Lue myös:

Michael Monroe: ”Yksikään näinen ei voi väittää, että hänellä olisi minun lapseni”

Lue myös

Suosittelemme