Tarja Halonen
Tarja Halonen, 74, (sd.) toimi Suomen presidenttinä 2000–2012. Nykyisin hän vaikuttaa kansainvälisissä ja kotimaisissa luottamustoimissa, esimerkiksi puheenjohtajana Tarja Halosen Globaalin kestävän kehityksen säätiössä.
Julkkikset

Presidentti Tarja Halonen muistuttaa, ettei työ ole vielä tehty: Tasa-arvolla on ohut pinta

Näillä naisilla on vaikutusvaltaa ja halua muuttaa yhteiskuntaa. He ovat politiikan, viihteen, kulttuurin, median ja tieteen huipuilta. He nostavat esiin asioita, jotka ovat heidän mielestään tärkeitä ja joista pitää puhua juuri nyt.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia, meikki ja hiukset: Mervi Markkanen

”Tulen perheestä, jossa miesten ja naisten välinen tasa-arvo oli itsestäänselvyys. Maailman avautuessa opin, että näin ei muualla olekaan. Sain huomata, että suuri osa maailman naisista ja tytöistä on erittäin epätasa-arvoisessa asemassa verrattuna miehiin.

Tasa-arvon pitäisi toteutua niin, että jokaisella on yhtäläiset oikeudet. Ehkä vaikein asia on kysymys seksuaali- ja lisääntymisoikeudesta. Jokaisella naisella pitäisi olla oikeus päättää, kenen kanssa ja milloin menee naimisiin ja tekeekö lapsia.

Miten tyttöjen ja naisten asemaa voidaan kohentaa? Ensimmäiseksi on tunnustettava tosiasiat. Kuviteltua tasa-arvoa ei ole vielä olemassa. Toiseksi pitää toteuttaa kansainvälisiä sopimuksia. Olen mukana YK:n alaisuudessa toimivassa Every Woman, Every Child -ryhmässä, jossa on tehty paljon töitä, jotta saataisiin sopimukset toimimaan myös käytännössä. YK ajaa kestävää kehitystä, jonka päämääränä on taata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen edellytykset. Me saavutamme tämän tavoitteen vain, jos saamme tyttöjä ja naisia mukaan.

Suomessakin on vielä korjattavaa. Esimerkiksi Me too -kampanja osoitti sen, että tasa-arvolla on ohut pinta. Kun sitä vähän raapaisee, tulee selkeitä eriarvoisuuden hyväksyviä asenteita esille. Silti maailman mittakaavassa olemme edistyksellisiä. Suomi voi olla muille maille tukena sekä myönteisenä että rohkaisevana esimerkkinä siitä, että tasa-arvon toteuttaminen on kaikille eduksi.”

X