Julkkikset

Kuningatar Elisabetin lapsista Anne oli se, jonka vierellä äiti kuoli – kuka todella on paitsioon jättäytynyt prinsessa?

Englannin prinsessa Anne ei ole koskaan sovittautunut perinteiseen prinsessarooliin. Britteihin vetoaakin juuri hänen maanläheinen elämänasenteensa.

Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

Prinsessa Annen maanläheisyys vetoaa ihmisiin.

Englannin prinsessa Anne ei ole koskaan sovittautunut perinteiseen prinsessarooliin. Britteihin vetoaakin juuri hänen maanläheinen elämänasenteensa.

Ei ole sattumaa, että juuri prinsessa Anne, 72, saattoi äitinsä, kuningatar Elisabetin arkun Balmoralin linnasta Edinburghin kautta Lontooseen. Se oli ollut äidin toive.

Prinsessa Annen asema Britannian kuninkaallisessa perheessä on aina ollut tietyllä tapaa erityinen, koska hän on perheen ainoa tytär. Ainoa prinsessa.

Anne on tosin kaikin tavoin halunnut vältellä perinteistä siveää prinsessaroolia. Hän on monesti kiroillut valokuvaajille, ja nuorempana hän oli muutenkin kuninkaallisessa roolissaan usein vastakarvaan. Kun hän täytti 18, hänen oletettiin ottavan vastaan äitinsä myöntämä Princess Royal -titteli, joka on 1600-luvulta asti kuulunut kuninkaallisen perheen vanhimmalle tyttärelle. Mutta Anne ei innostunut asiasta. Hänestä tuli Princess Royal vasta vuosia myöhemmin.

Jos nykyajan nuoret prinsessat ovat muoti-ikoneita ja glamoröösejä maailmantähtiä, Anne on koko ikänsä ollut kaikkea muuta. Hän on itsekin sanonut, ettei täytä satuprinsessalle asetettuja vaatimuksia, koska ei ole perinteisellä tavalla sievä eikä kaino.

Mutta hänessä on jotain muuta. Kuten historioitsija Tony McMahon on huomauttanut, ihmiset pitävät Annesta erityisesti hänen maanläheisyytensä vuoksi.

Ärhäkkä äly periytyi isältä

Kun prinsessa Anne Elizabeth Alice Louise syntyi elokuun 15. päivä vuonna 1950, Englannin kuninkaana oli hänen isoisänsä Yrjö VI. Anne oli kruununperimysjärjestyksessä kolmas äitinsä, kruununprinsessa Elisabetin ja kaksi vuotta vanhemman veljensä Charlesin jälkeen. Anne oli kaksivuotias, kun hänen äidistään tuli kuningatar.

Prinsessa Anne löysi hevosista elämäntehtävän.
Prinsessa Anne löysi hevosista elämäntehtävän.

Anne menetti kuopuksen asemansa yhdeksänvuotiaana, kun pikkuveli Andrew syntyi. Neljä vuotta myöhemmin syntyi perheen nuorimmainen Edward.

Annen välit molempiin vanhempiinsa olivat hyvät ja lämpimät. The Crown-sarjassa asiantuntijana ollut histo­rioitsija Robert Lacey uskoo, että äiti ja tytär olivat toisilleen erityisen läheiset varsinkin Annen teinivuosina, jolloin tytär sai äidiltä muoti- ja pukeutumisneuvoja. Myös rakkaus hevosiin ja ratsastukseen yhdisti kahta kuninkaallisen perheen naista.

Anne oli myös isän tyttö. Hänen sanotaan perineen suorapuheisuutensa ja terävän kielensä sekä ärhäkän älynsä juuri prinssi Philipiltä.

Myös isoveli Charlesiin Annella on hyvät välit, vaikka sisaruksilla on hyvin erilainen muistikuva lapsuudestaan. Anne ja kaksi nuorempaa veljeä eivät jaa isoveljensä ajatusta siitä, että vanhemmat olivat liikaa poissa ja että äiti ei pitänyt lapsistaan riittävästi huolta.

Anne kielsi taannoin Town and Country -lehdessä, että väitteissä olisi mitään perää.

– Väite on uskomaton.

Prinsessa Anne inhosi edustamista nuorena

Prinsessa Anne on ensimmäinen brittikuninkaallinen tyttö, joka kävi oikeaa koulua. Hän oli 13-vuotias aloittaessaan opinnot tytöille tarkoitetussa Benenden School -sisäoppilaitoksessa. Sitä ennen hän oli opiskellut kotiopettajan kanssa.

Anne viihtyi koulussa erinomaisesti. Brittikuninkaallisista useita kirjoja kirjoittanut Penny Junor oli Annen kanssa samassa koulussa vuotta ylemmällä luokalla. Penny muisteli lehtihaastattelussa Annen olleen vilkas ja itsenäinen koululainen. Anne sopi joukkoon ja hänestä pidettiin, koska hän oli kuten kaikki muutkin eikä sallinut sosiaalisen arvojärjestyksen tai sääntöjen rajoittaa käytöstään.

Anne valmistui koulusta vuonna 1968 suoritettuaan brittiläisen ylioppilastutkinnon. Seuraavana vuonna hän aloitti kuninkaalliset velvollisuutensa. Ensimmäinen tehtävä oli avata paikallinen koulutus- ja valmennuskeskus Shropshiressä.

Jälkeenpäin Anne on kertonut, kuinka hän nuorena inhosi edustamista, ja että se oli hänestä tylsää.

– Kuka oikeasti nauttii siitä, että astuu sisään huoneeseen, joka on täynnä ihmisiä, joita ei koskaan ole tavannut, Anne pohti muutaman vuoden takaisessa BBC:n dokumentissa.

– Kyllä, siihen tottuu. Mutta kuinka moni nuori ihminen vapaaehtoisesti haluaa sitä?

Vaikka Anne ei halunnut muotivaatteilla koreilevan teiniprinsessan roolia, toki hän minihameissaan ja kuohkeaksi tupeeratussa tukassaan oli hyvinkin vetävän näköinen 1960-luvun teini. Mutta ennen kaikkea Anne oli kuitenkin rehti ja reipas hevostyttö.

Tämä saattoi olla hänen elämänsä pelastus, sillä kuninkaalliseen perheeseen kruununperijän jälkeen syntyneen toisen lapsen rooli voi olla hankala, ja oman paikan ja kiinnostuksen löytyminen on siksi tärkeää.

Juuri tästä syystä Anne oli onnekas, että hänellä oli hevoset ja ratsastaminen.

Tämän hän mainitsi itsekin Vanity Fair -lehden 70-vuotishaastattelussa kaksi vuotta sitten.

–Ajattelin, että jos aioin tehdä jotain kuninkaallisen perheen ulkopuolella, hevoset olisivat siihen todennäköisesti paras tapa.

Annesta tulikin menestynyt ratsastaja ja alan vaikuttaja. Hän voitti EM-tasolla kenttäratsastuksessa kultaa vuonna 1971 ja kaksi hopeamitalia vuonna 1975. Vuonna 1971 hänet äänestettiin BBC:n äänestyksessä Vuoden urheilijaksi. Vuonna 1976 hän kilpaili Britannian joukkueessa Montrealin olympialaisissa. Hän toimi myös Kansainvälisessä olympiakomi­teassa, ja vuosina 1986–1994 hän oli isänsä jälkeen Kansainvälisen ratsastajainliiton puheenjohtajana.

Mutta kilpailumenestyksen lisäksi Anne löysi talleilta muutakin.

Prinsessa Anne jätti lapset vaille titteleitä

Nuorella prinsessalla riitti poikaystäviä, kuten Sandy Harper, jonka kanssa 19-vuotias prinsessa hengaili lontoolaisdiskoissa, sekä Annea huomattavasti vanhempi komea Richard Meade, joka oli aikansa merkittävä brittiläinen olympiatason ratsastaja.

Seurapiirien huvittavasta pienuudesta kertoo, että yksi Annen poikaystävistä oli Andrew Parker Bowles, josta tuli sittemmin Camilla Parker Bowlesin aviomies. Kovin vakavaksi pariskunnan seurustelu ei kehittynyt, koska Annen avioliitto katolisen Andrewn kanssa ei olisi ollut mahdollinen. Heidän ystävyytensä kuitenkin säilyi, ja Andrew on Annen tyttären kummisetä.

Mutta jo vuonna 1968 Anne oli tavannut hevospiirien juhlissa kapteeni Mark Phillipsin, joka myös oli huippuratsastaja. Kuninkaallistoimittaja Junor on sanonut, että Annen ja Markin suhde oli ennen kaikkea rakkautta ratsailla – Marriage made in the saddle – sillä hevosia lukuun ottamatta heillä oli vain vähän yhteistä.

Nuoripari vihittiin 14. marraskuuta 1973. Häät olivat komeat, vieraita Lontoon Westminster Abbeyssä oli 2 000.

Annella oli hiuksissaan sama tiara, joka hänen äidillään oli ollut omissa häissään vuonna 1947. Paasipoikana oli 23-vuotiaan morsiamen veli prinssi Edward ja morsiusneitona serkku, prinsessa Margaretin tytär lady Sarah Armstrong-Jones.

Kuten tapana on, kuningatar tarjosi avioitumisen yhteydessä prinsessan aatelittomalle puolisolle jaarlin titteliä, mutta Mark Phillips kieltäytyi.

Miltei päivälleen neljä vuotta häiden jälkeen perheeseen syntyi poika Peter Mark Andrew, joka sai kunnian olla kuningatar Elisabetin ensimmäinen lapsenlapsi, ja tästä neljän vuoden kuluttua tytär Zara Anne Elizabeth.

Vaikka Anne oli kuningattaren tytär, hänen lapsistaan ei tullut prinssiä ja prinsessaa, toisin kuin hänen veljiensä lapsista. Kuningatar tarjosi heille titteleitä, mutta Anne kieltäytyi. Hän oli sitä mieltä, että titteleistä olisi lapsille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Prinsessan lapset olivat siis tuiki tavalliset Peter ja Zara Phillips. He itse kommentoivat asiaa kaksi vuotta sitten äitinsä 70-vuotispäivien aikaan esitetyssä dokumentissa.

Peterin mukaan heidät kasvatettiin ymmärtämään, että heidän täytyisi tehdä työtä ja ansaita elantonsa huolimatta siitä, kuka heidän isoäitinsä oli. Zaran mielestä taas tittelittömyys sai heidät työskentelemään kovemmin ja yrittämään enemmän.

Hääpäivänä tuhansien kilometrien päässä toisesta

Annen ja Mark Phillipsin avioliiton epäonnistumisesta alkoi levitä huhuja 1980-luvun lopulla, mutta vielä tuolloin ajatus kuninkaallisen perheen jäsenen avioerosta tuntui kaukaiselta. Lehdistön saamien tietojen mukaan aviopari oli ajautunut hyvin etäälle toisistaan, eikä heitä ollut aikoihin nähty yhdessä julkisuudessa. He matkustelivat erikseen ja viettivät viisitoistavuotishääpäivänsäkin tuhansien kilometrien päässä toisistaan.

Annen kotitalo Gatcombe Park.
Annen kotitalo Gatcombe Park.

Avioerosotkua syvensi tieto, että Mark Phillips oli ollut vaimolleen uskoton ja hänellä oli vuonna 1985 syntynyt tytär uusiseelantilaisen naisen kanssa.

Elokuussa 1989 Anne ja Mark Phillips ilmoittivat asumuserosta. Virallinen avioero astui voimaan vuonna 1992.

Prinsessa Anne oli kuninkaallisen perheen lapsista ensimmäinen, joka avioitui, ja ensimmäinen, joka erosi.

Avioeron aikaan Annen nimi yhdistettiin hetkellisesti hänen turvamieheensä Peter Crossiin, mutta todellisuudessa hän oli löytänyt jo uuden vakavan rakkauden.

Suhteen alkutaivalta varjosti julkinen kohu, joihin kuninkaallisessa perheessä saatiin sittemmin tottua.

Prinsessa Annellakin on ollut kohunsa

Prinsessa Anne on aina halunnut elää mahdollisimman yksityistä elämää ja pitänyt julkisuudessa matalaa profiilia. Mutta on hänkin saanut osansa kohuotsikoista.

Britannian kuningashuonetta kiusasivat 1980–90-lukujen taitteessa julkisuuteen vuotaneet rakkaudentunnustukset. Ensimmäisenä vuorossa olivat Annen saamat neljä intiimiä rakkauskirjettä, joiden lähettäjäksi paljastui laivaston komentaja ja kuningattaren adjutantti Timothy Laurence. Tämä tapahtui ennen kuin Annen asumusero oli tullut voimaan. Myöhemmin kävi ilmi, että kirjeet oli varastettu Annelta.

Lopulta kohu päättyi onnellisesti. Anne ja Timothy Laurence vihittiin vuonna 1992 Skotlannissa, koska Englannin kirkko ei vielä tuolloin suostunut vihkimään eronneita. Häissä oli paikalla vain kuninkaallinen perhe. Morsiusneitona oli Zara Phillips.

Anne voitti Charlesin ahkeruudessa viime vuonna

Annea kuvataan naiseksi, jolla on jalat maassa ja joka tarttuu toimeen, kun tarve niin vaatii. Ja usein se vaatii, sillä ahkeruus on brittihovissa arvostettu hyve. Viime vuosina, kun kuningatar Elisabetilta siirtyi tehtäviä nuoremmille, erityisesti Anne ja Charles ovat käyneet kisaa siitä, kumpi on ahkeroinut enemmän. Viime vuonna Anne voitti veljensä kahdella virallisella työtehtävällä.

Prinsessa Anne ja ensimmäinen aviomies Mark Phillips. 
Prinsessa Anne ja ensimmäinen aviomies Mark Phillips.

Anne on mukana yli 300 hyväntekeväisyysjärjestössä joko puheenjohtajana tai suojelijana. Monet järjestöistä liittyvät tavalla tai toisella hevosiin ja ratsastukseen, kuten esimerkiksi vammaisratsastusta tukeva järjestö Riding for the Disabled Association. Erityisesti Anne on satsannut Pelastakaa lapset -järjestöön, jonka toiminnassa prinsessa on ollut mukana vuodesta 1970, ensin puheenjohtajana ja myöhemmin suojelijana. Hän on myös vieraillut järjestön edustajana kriisikohteissa eri puolilla maailmaa.

Muutenkin Anne on edustanut maataan yli 500 ulkomaanmatkalla. Vuonna 1990 hän oli ensimmäinen brittikuninkaallinen, joka matkusti Neuvostoliittoon.

Ja vaikka Anne ei olekaan kaikkein trendikkäin pukeutuja, hän toimii myös Britannian Muoti- ja tekstiililiiton puheenjohtajana. Tehtävä silti sopii hänelle, sillä hän ostaa harvoin vaatteita, joita ei ole valmistettu kotimaassa. Hänet tunnetaan myös vaatteiden kierrättäjänä ja siitä, että hän käyttää vaatteitaan hyvin pitkään. Omien sanojensa mukaan siksi, että on pihi rahankäyttäjä.

Lapset asuvat Annen häälahjatilalla

Anne on asunut vuodesta 1976 Gatcombe Park -nimisellä maatilalla, jonka hän sai häälahjaksi äidiltään avioituessaan ensimmäisen kerran. Yli 300 hehtaarin maatilalla kasvatetaan karjaa ja hevosia, ja siellä järjestetään myös ratsastuskilpailuita.

Lähellä, vain muutaman kilometrin päässä sijaitsee kuningas Charlesin ja Camillan Highgroven tila, jolla pariskunta on viettänyt paljon aikaa. Gatcombe Parkin tilalla asuvat myös Annen lapset perheineen. Lapsenlapsia Annella on viisi.

Peter Phillips on tehnyt uraa muun muassa liike-elämässä. Hän avioitui vuonna 2008 kanadalaissyntyisen Autumn Kellyn kanssa, ja heillä on kaksi tytärtä, pian 12 täyttävä Savannah ja Isla, 10. Pariskunta erosi kolmisen vuotta sitten. Viime kesänä Peter toi julkisuuteen uuden seuralaisensa Lindsay Wallacen.

Zara Phillips, Mike Tindall ja prinsessa Anne vuonna 2014. 
Zara Phillips, Mike Tindall ja prinsessa Anne vuonna 2014.

Tytär Zara on äitinsä tapaan menestynyt ratsastaja. Yksi uran huippuhetkiä oli vuonna 2012 Lontoon olympialaisten hopeamitali, jonka hänelle ojensi oma äiti.

Zara on naimisissa rugbypelaaja Mike Tindallin kanssa, ja heillä on kolme lasta Mia, 8, Lena, 4, ja Lucas, 1.

Prinsessa Anne oli äitinsä rinnalla loppuun saakka

Vaikka prinsessa Anne on maansa edellisen hallitsijan toinen lapsi, hän on nykyään kruununperimysjärjestyksessä vasta sijalla 16, sillä edelle ovat kiilanneet kaikki hänen veljensä ja heidän lapsensa ja lapsenlapsensa. Tämä ei kuitenkaan tunnu haittaavan Annea, sillä hän on itsetietoinen ja oman arvonsa hyvin tunteva nainen.

Viime aikoina Britanniassa on jonkin verran keskusteltu siitä, että kuningas Charles mahdollisesti vähentää työtätekevien kuninkaallisten määrää. Hän ehkä poistaa osalta sukulaisiaan kuninkaallisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Keskeisiin tehtäviin jäisivät varmasti vain hän itse, kuningatar Camilla sekä Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine.

Annea muutos tuskin kuitenkaan koskee, sillä nyt hänen erityisasemansa takaa se, että hän on kuninkaan ainoa sisar.

Kuninkaallisen perheen lapsista Anne oli se, joka vietti äitinsä rinnalla tämän elämän viimeiset tunnit. Anne oli myös ainoa perheen naispuolinen jäsen, joka sotilaspukuun pukeutuneena kulki äitinsä arkun perässä halki Lontoon.

Tämä kertoo paitsi äidin ja tyttären läheisistä suhteista myös siitä, kuinka omistautunut prinsessa Anne on kuningashuoneelle.

Kuten kuninkaallisasiantuntija Penny Junor on sanonut: Anne ei koskaan ole ollut sirkushevonen, joka ajaisi omia etujaan.

–Tässä hän on kuten äitinsä, täysin omistautunut tehtävälleen ja monarkialle.

Todellinen prinsessa siis.

Lähteet: brides.com, ft.com, hello.com, mirror.co.uk, people.com, rd.com, royal.uk, scmp.com, townandcountrymag.com, vanityfair.com, washingtonpost.com

X