tony dunderfelt
Psykologi Tony Dunderfelt kertoo oppineensa elämänsä aikana eniten rakkaudesta.
Julkkikset

Psykologi Tony Dunderfeltin 7 oivallusta elämästä: ”Olen yrittänyt opetella riitelemään”

– Onni on kokemus ja siihen voi vaikuttaa omalla jokapäiväisellä asenteellaan ja psykologisilla taidoillaan, psykologi Tony Dunderfelt sanoo.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Niclas Mäkelä

Parisuhteesta olen oivaltanut sen, että rakkaus ei riitä. Se voi kuulostaa julmahkolta, mutta niin on. Tarvitaan myös keskustelutaitoja ja taitoa ylläpitää intohimoa.

Isänä olen oivaltanut, että vaikka ongelmiin pitää puuttua, niin yhtä tärkeää on antaa lapsen kasvaa rauhassa. Lapsen elämää pitää ohjata mahdollisimman vähän. Täytyy hyväksyä, että hän löytää itse elämäntehtävänsä, ja se voi olla erilainen kuin isä tai äiti kuvitteli.

Onnesta olen oppinut, että se on hyvin mahdollinen. Onni on kokemus ja siihen voi vaikuttaa omalla jokapäiväisellä asenteellaan ja psykologisilla taidoillaan.

Rahaan en ole kiinnittänyt paljonkaan huomiota. Se on virtaava ilmiö, sitä tulee ja menee.

Riitelemään olen yrittänyt opetella. Luonteenomaisesti olen aina halunnut välttää riitoja, mutta koska ihmiset haluavat riidellä, niin olen joutunut riitelemään, mutta yritän aina hoitaa riidat nopeasti alta pois. Periaatteessa toivoisin, etteivät ihmiset riitelisi lainkaan.

Ikääntymisestä aloin huomata ensimmäisiä merkkejä viisikymppisenä. Olen kuitenkin oivaltanut, että ikääntymisen nopeuteen voi merkittävästi vaikuttaa elämäntavoilla ja asenteella. On lohdullista nähdä, että jotkut kahdeksankymppiset ovat hyvinkin terveitä ja elinvoimaisia.

Rakkaudesta olen oppinut eniten elämäni aikana. Tärkein oppi on erottaa toisistaan yleisinhimillinen ja parisuhderakkaus. Ensimmäinen on toisen ymmärtämistä, lämpöä ja hyviä ajatuksia. Parisuhderakkaus on erilaista, koska siinä keskeistä on toisen ystävällinen haastaminen ja jännitteen ylläpito. Rakkauden valo syntyy oikeastaan kolmesta auringosta: läheisyys, vetovoima ja seksuaalisuus. Ensimmäinen niistä on lämpöä, toinen kipinää ja kolmas huumaa.

Oivalluksia-juttusarjassa tutut ihmiset kertovat, mitä he ovat oivaltaneet elämästä.

Lue myösArto Nybergin 8 oivallusta elämästä: ”Onni on mielestäni loputonta etsintää”

X