Julkkikset

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Parisuhteessa ei enää tyydytä hätäiseen ja toista huomioimattomaan seksuaalisuuteen”

Psykologi Tony Dunderfelt, 62, on parisuhteen, seksuaalisuuden ja nyt myös henkisyyden puolestapuhuja. Hänen mukaansa me romantisoimme entisajan parisuhteita.
Teksti: Riina-Maria Metso Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia

Tony Dunderfeltin katse pyyhkii lähiökuppilan seiniä ja pöytiä. Ei ikkunoiden eteen vedettyjä verhoja. Ei punaista valoa. Eihän tämä paikka olekaan niin mystinen kuin hän viitisenkymmentä vuotta sitten kuvitteli. Mutta juuri tähän herttoniemeläiseen ravintolaan Tony halusi tulla tänään, elämänsä ensimmäisen kerran.

– Katselin usein tätä ravintolaa ulkopuolelta lapsena, kun asuimme tuossa Hiihtomäentien kukkulalla. Tämä paikka sopii hyvin nyt, kun omassa elämässäni on synteesin teon fiilistä. Ympyrä sulkeutuu, psykologi-kirjailija sanoo.

Ympyrän kehä on mittava. Tony on yksi Suomen tunnetuimmista psykologeista. Hän on se mies, joka tarjosi terapiaa julkkiksille Elämä pelissä -ohjelmassa ja saattoi parit naimisiin Ensitreffit alttarilla -sarjassa. Parisuhde ja seksuaalisuus ovat Tonyn erikoisaluetta, josta on syntynyt useita kirjoja.

Henkisyyden avulla onnellisemmaksi

Matka mieleen ja positiivisuuteen alkoi jo 1970-luvulla, kun Tony meditoi dalai-laman luona Pohjois-Intiassa ja otti vastaan kummasteluja kasvissyönnistään. Nyt joka toinen joogaa ja positiivinen psykologia on kaikkien huulilla. Siitä Tony on iloinen.

– Se ei kuitenkaan riitä. Voidaan mennä askel eteenpäin.

Se askel on henkisyys. Tony tietää kyllä, että sana sekoitetaan helposti hengellisyyteen tai koetaan huuhaana. Mutta hän on vakuuttunut, että juuri henkisyyden treenaamisella ihminen voi tulla onnellisemmaksi. Hänelle henkinen tarkoittaa ihmisen luovia taitoja.

Koska sana on vaikea, Tony on antanut sille uuden nimen. Henkinen on aureettinen puoli ihmisestä. Alun Au on kullan kemiallinen symboli. Ee kuvaa eettisyyttä. Keskellä pärisevä r-kirjain on Tonyn mukaan aina liikkeessä ja kuvaa luovaa toimintaa.

Henkisyyttä voi treenata siinä missä juoksukuntoakin. Helppo harjoitus onnistuu missä tahansa.

– Vaikka ravintolassa kaljaa juodessa, Tony naurahtaa ja ottaa kulauksen tuopistaan.

Sitten hän antaa jälleen katseensa kiertää ravintolan seinillä. Harjoituksen ideana on huomioida aktiivisesti puolen minuutin ajan ympäristössään kauniita ja toimivia asioita.

– Tuossa on kaunis valokuva, täällä on kivat edulliset hinnat ja riittävästi valoa, Tony raportoi verkkaisasti ääneen.

– Yhtä hyvin voisin voivotella, miten täällä on likaiset lattiat tai ikkunat pesemättä. On taito pitää yllä lämmintä mielenkiintoa ympäristöään kohtaan.

Entisajan romantisoidut parisuhteet

Seksi ja vetovoima. Niistä Tony puhuu mielellään, kun keskustellaan parisuhteesta. Hän alkoi puhua niistä yhä enemmän, kun huomasi, että kukaan muu ei sitä tee. Miksi ei?

Tony laskee päänsä käsiinsä ja pudistelee sitä hiljaa.

– Pariterapiassa korostetaan perinteisesti toisen arvostamista ja kuuntelemista. Tärkeitä nekin ovat. Mutta me romantisoimme entisajan parisuhteita. Se oli niin ihanaa, kun mummo ja vaari olivat yhdessä 50 vuotta. Kyllä se on ollut poikkeus, jos mummolla ja vaarilla on ollut virkeää seksielämää ja vetovoimaa, hän lataa.

Sitten psykologi raaputtaa päätään.

– Ei entisajan parisuhteisiin ole reittiä takaisin. Ihmiset eivät enää tyydy hätäiseen ja toista huomioimattomaan seksuaalisuuteen. Halutaan ymmärtää syvemmin, mitä rakkaus on.

Mitä se on parisuhdegurulle? Mikä on Tonyn oma parisuhdetilanne? Sitä hän ei suostu kertomaan. Sen sijaan hän tekee käsillään tasapainottamisliikettä tuopin vieressä. Ikään kuin tilanne olisi kiikun kaakun.

– Parisuhdetilanteeni on juuri nyt sopiva. Olen viettänyt hienoa perheaikaa, mutta uusperheeseen minusta ei enää ole. Asun yksin, matkustan paljon ja otan aikaa kirjoittamiselle. Itsenäisyys on minulle avainsana, hän muotoilee.

Mistä oikea kumppani löytyy?

Mistä Tony itse lähtisi etsimään kumppania?

– Kaduilta, vaikka se kuulostaakin pahalta. En lähtisi Tinderin deittimaailmaan, kokisin sellaisen postittamisen ja tekstaroinnin pitkäveteisenä ja raskaana.

Tonylla on neuvo sinkuille ikään katsomatta: etsiydy paikkoihin, joista itse pidät. Yhdelle se on baari, toiselle sulkapalloyhdistys ja kolmannelle taideympyrät.

– Kumppanin tulee olla samalla aaltopituudella, joten ensin on oltava varma omasta aaltopituudestaan. Kun elät itse sitä elämää, mitä haluat, löytyy sopiva kumppanikin helpommin.

X