Antti Holma
Julkkikset

Puolitoista kuukautta syöpätuloksia odottanut Antti Holma: ”Sain melanooman, vaikka en edes ota aurinkoa”

Näyttelijä Antti Holma sairastui salakavalaan melanoomaan, vaikkei hän edes viihdy auringossa. "Olen entinen röökinpolttaja, joten jos minua olisi pitänyt rankaista jostain, olisin saanut keuhko- tai suusyövän", hän toteaa.
Teksti: Virpi Valtonen Kuvat: Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Tiistaina paljastettiin, että supertähden Cheekin elämästä kertovan Veljeni vartija -elokuvan päärooliin on valittu näyttelijä, käsikirjoittaja ja kirjailija Antti Holma.

Hän näyttelee elokuvassa sekä Jare ”Cheek” Tiihosen että tämän kaksosveljen Jere Tiihosen roolit.

– Antti on täydellinen Jare, ohjaaja ja käsikirjoittaja JP Siili kommentoi.

Antti itse kertoi Annalle valitsevansa roolityönsä tarkoin. Kun häntä pyydettiin elokuvan koekuvauksiin, pohti hän asiaa jonkin aikaa.

– Istuin alas itseni kanssa. On hyvä merkki jos minua vähän pyörryttää ja minun pitää käydä työtilanteen edessä istumaan. Tämä tuplarooli oli tarpeeksi yllättävä ja älytön juttu ja ajattelin, että se vaatii pokkaa. En pysty välttämättä itseäni kehumaan suurena taiteilijana, mutta sen pystyn sanomaan että minulla on pokkaa. Kaksoisroolissa työnnän naamaani kunnolla ihmisten silmille, Antti muotoilee.

Hän kertoi, että Cheekin persoona ja imago ja tuplarooli itsessään ovat asioita, jotka eivät tule päästämään häntä näyttelijänä helpolla.

– Olen kova poika kritisoimaan maailmaa ja muiden tekemisiä, joten minun pitää valita työni sillä tavalla, etten tee asioita helpoimman kautta. Laitan myös itseni tuleen.

Henkilön Anna (@anna_lehti) jakama julkaisu

Antti Holma kertoo tietävänsä hyvin Cheekin herättävän persoonana intohimoja niin hyvässä kuin pahassa.

– En tunne Cheekin tuotantoa ja henkilöhistoriaa, mutta tiedän hänen mielettömän menestyksensä ja hänen saamansa kritiikin. Tiesin myös sen, että tämä elokuva tulee tökkimään monia moneen kohtaan, mikä on minulle henkilökohtaisesti kauhean hyvä asia. Nautin siitä valtavasti. En ole hakemassa keneltäkään sellaista yleistä hyminää ja hyväksyntää.

Hyytävää odotusta

Antti Holma kertoi helmikuussa Instagram-tilillään, että hänen käsivarrestaan tammikuussa poistettu syylä olikin osoittautunut syöväksi.

Kuvatekstissä hän nimesi itsensä melanoomaan eli ihosyöpään viitaten Mela-Anaksi.

Annalle Antti kertoi käyneensä Veljeni vartija -elokuvan koekuvauksissa jo leikkausta seuranneena päivänä.

– En silloin vielä tiennyt mikä tilanteeni syövän suhteen on. Sanoin, että jos hoidot jatkuvat ja tukka lähtee päästä, en pysty rooleja tekemään. Mutta kun ne eivät jatkuneetkaan niin ajattelin, että ei minua hirveästi enää pelota töiden suhteen mikään. Mieluummin haluan tämän kokemuksen, kuin istun Lontoossa ja kirjoitan omia tulevia juttujani, joita tekisin joka tapauksessa.

Antti pystyy puhumaan melanoomadiagnoosistaan ja hänelle tehdyistä toimenpiteistä ilman tunnepurkauksia, mutta sanoo, että odottavan aika oli pitkä.

– Puolitoista kuukautta oli aika hyytävää, kun odotin tuloksia siitä, onko melanooma levinnyt. On tietenkin suuri onni, ettei se ollut. Syöpä on minulla kuitenkin viisi vuotta kaverina, vaikka tilanne on nyt sellainen, että kaikki syöpäkudos on saatu pois. Sain viime kuussa puhtaat paperit siinä mielessä, että mitään ei ole enää toistaiseksi jäljellä, seuraavat viisi vuotta syöpäkontrolleissa käyvä Antti kertoo.

– Kaksi niin sanottua vartijaimusolmuketta leikattiin pois, ja tästä käsivarrestani vähän isompi viipale. Imusolmukkeiden poisto oli ikään kuin varotoimenpide, jossa tutkittiin sitä, ettei syöpä ole levinnyt.

Ei edes pidä auringosta

Antti Holma sanoo, ettei hän ole koskaan ollut auringonpalvoja tai oikeastaan edes pitänyt auringosta.

– Elämä ei mene sillä tavalla järkevästi. Olen entinen röökinpolttaja, joten jos minua olisi pitänyt rankaista järkevästi jostain, niin olisin saanut keuhko- tai suusyövän, Antti toteaa.

– En ole ollut auringonpalvoja koskaan enkä edes viihdy auringossa. En oikein rusketu, mutten palakaan. Solariumissa olen käynyt elämässäni töitäni varten ehkä kaksi kertaa, Antti laskee.

Hän painottaa, ettei tahdo melanooman takia harteilleen sankarin viittaa.

– Monet puhuvat aina, että syöpää vastaan pitää taistella. Minua se syöpään liittyvä taistelumentaliteetin hokeminen inhottaa. Ei tässä mitään taistelua ollut. Olen vain hirveän onnekas. Kävin hoidoissa ja olen pitänyt itsestäni huolta, hän toteaa.

Veljeni vartija saa ensi-iltansa elokuvateattereissa helmikuussa 2018 ja sen budjetti on 1,8 miljoonaa euroa.

Lisäksi Antti Holma kuvaa parhaillaan muun muassa Maastamuuttajat-nimistä televisiosarjaa, jossa pääosassa ovat Suomesta ulkomaille muuttaneet ihmiset.

– Se on kiva juttu. Tapaamme Suomesta ulkomaille muuttaneita ihmisiä, ja vielä olisi yksi reissu jäljellä Sydneyyn. Nyt ollaan taas semmoisessa vauhdissa kuin olin muutama vuosi sitten. En kuitenkaan enää käy ylikierroksilla niin kuin kävin kolme vuotta.

Lue lisää:

Antti Holma: ”Minulla on ollut yksi suuri rakkaus”

Rakastatko auringonottoa mutta pelkäät melanoomaa? Näin torjut ihosyövän riskin!

Cheek ulkonäöstään: Nämä kaksi asiaa haluaisin muuttaa

X