Julkkikset

Putous-tähti Minka Kuustonen kertoo lukihäiriöstään: ”Epäonnistumisen pelko on tehnyt minusta supertunnollisen”

Putouksesta tuttu näyttelijä Minka Kuustonen koki jo nuorena, että hän on erilainen kuin muut. Aikuisuuden kynnyksellä ominaisuus sai nimen: lukihäiriö. Se vaikuttaa Minkan elämään yhä.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Putouksesta tuttu näyttelijä Minka Kuustonen koki jo nuorena, että hän on erilainen kuin muut. Aikuisuuden kynnyksellä ominaisuus sai nimen: lukihäiriö. Se vaikuttaa Minkan elämään yhä.

Odota, mä hengähdän, etten takeltele, Minka Kuustonen, 31, henkäisee ja väläyttää hurmaavan hymyn.

Käsi nousee pieneksi hetkeksi rinnalle, ja Minkan silmiin tulee keskittynyt katse.

– Okei, nyt olen valmis haastateltavaksi! hän sanoo silmänräpäyksen kestäneen paussin jälkeen.

Takeltelun pelko alkoi jo kouluiässä ja seuraa Minkaa edelleen jossain määrin. Tänä päivänä hän kuitenkin hallitsee keinot, kuten lyhyet keskittymisharjoitukset, joiden avulla hän pääsee stressaavista tilanteista eteenpäin.

Minka tajusi olevansa erilainen kuin muut

Olen erilainen kuin muut. Ajatus tuli Minkan mieleen ensimmäisen kerran kymmenvuotiaana koulussa. Tuntui, että muut olivat joissain tehtävissä valmiita paljon ennen häntä. Minka jännitti etenkin tilanteita, joissa hänen piti lukea ääreen ja sisäistää nopeasti uutta tekstiä.

– Muistan hyvin, että odotin lukuvuoroani peloissani. Jännitys sai minut lukkoon. Inhottavinta oli ehkä juuri tuo jännitys: pelko siitä, että epäonnistun, takeltelen tai että en suoriudu tehtävistä normaaliajassa.

 Minka meni lukion viimeisellä luokalla testeihin ja sai lukihäiriödiagnoosin. Hänen erityislaadullaan – joka tosin on hyvin yleinen – oli vihdoin nimi.

Minka Kuustonen sai aikuisuuden kynnyksellä tietää, että hänellä lukihäiriö.

Minkan piti kehittää oma tapa oppia

Näyttelijäntyön opiskelujen edetessä Minka tuli yhä tietoisemmaksi lukihäiriön vaikutuksista. Hän joutui esimerkiksi vuorosanoja opetellessaan tekemään enemmän töitä kuin muut.

– En ollut yhtä nopea oppimaan pitkiä näytelmiä ulkoa kuin toiset.

Minkan oli kehitettävä itselleen sopiva tapa oppia.

– Ajattelen näytelmää ja roolia partituurina, nuotteina. Kirjoitan käsikirjoituksen itselleni uudestaan ja lisään siihen paljon tarkkoja yksityiskohtia omasta roolihahmostani. Jos esimerkiksi aion hymyillä kahden repliikin välissä, piirrän paperille auringon.

Lukihäiriöllä ei ole – päinvastoin kuin moni luulee – mitään tekemistä älyn tai muistin kanssa.

– Kun hahmotan asiat kunnolla ja ajan kanssa, oppi menee pitkäkestoiseen muistiini tai liikemuistiini ja pysyy siellä todella hyvin.

15 hahmoa Putoukseen

Lukihäiriö on vaikuttanut osaltaan Minkan persoonallisuuden kehittymiseen ja itsetuntoon. Tunnollisuudesta kertoo esimerkiksi se, että Minka alkoi valmistautua sketsiohjelma Putouksen lähetyksiin jo varhain viime syksynä. Sketsihahmokisaan hän teki yhteensä 15 hahmoa ennen kuin lopulta valitsi ohjelmaan Ratiomies Murosen Karin.

– Olen kunnianhimoinen ja haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Lukihäiriöstä ja koulun lukutehtävistä alkanut epäonnistumisen pelko on aiheuttanut minussa sen, että valmistaudun kaikkiin tehtäviini supertunnollisesti.

Juttu on katkelma Annan nro 8/2017 kansijutusta.

Lue myös:

Putous-tähti Minka Kuustonen: ”Siskoni on tärkein peilini”

Putous-juontaja Roope Salminen palkkasi personal trainerin: ”En koskaan näytä samanlaiselta kuin Elastinen”

Putous-tähti Jenni Kokander avioliitostaan: ”Hemmottelen miestäni usein, sillä hänkin hemmottelee minua”

X