Harri Moisio Annassa
– Lähteäkseni parisuhteeseen minun täytyisi olla intohimoisesti rakastunut.
Julkkikset

Radiojuontaja Harri Moisio pettämisestä: ”Jos kumppani sekoilisi firman bileissä, en näkisi mitään tarvetta lopettaa suhdetta sen takia”

Temptation Island Suomi -ohjelman kommentaattori "analyysisetä" Harri Moisio on avioeron kokenut sinkku, joka toivoo, ettei edes saisi tietää kumppaninsa mahdollisesta pettämisestä.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat:  Roope Permanto

Maantierosvon näköinen mies, joka rakastaa sisustamista ja siivoamista. Selkeästi artikuloiva radioääni, joka ei lähikontaktissa saa sanoitetuksi tunteitaan. Temptation Island -ohjelman analyysisetä, joka ruotii muiden parisuhteita, mutta ei ole saanut omiaan toimimaan.

Harri Moisio on täynnä herkullisia ristiriitaisuuksia. Ja vaikuttaa silti olevan harvinaisen sinut itsensä kanssa.

Miksi Harrin kaltainen fiksu ja mukava mies elelee yksin? Tinderistä on toki löytynyt matcheja ja baarista treffiseuraa, mutta tapailu ei ole johtanut seurusteluun. Edellisestä vakavammasta suhteesta on vuosia.

Ennen kuin pureudutaan probleemaan tarkemmin, tehtäköön selväksi, että Harrilla on kaikki hyvin. Hän tykkää elämästään juuri tällaisena. Perusasiat ovat kunnossa: on vakituinen työpaikka Radio Rockin aamujuontajana, kaunis koti Temppeliaukion kirkon lähellä ja lämmin suhde parikymppiseen tyttäreen.

Suuria tunteitakin on koettu. Harri sanoo rakastuneensa kolmesti. Olisi silti oikein mukavaa, jos kohdalle osuisi vielä neljäskin rakkaus. Se, joka kestäisi lopun elämää.

Harri Moisio: Vanhemmiten ymmärtää, ettei luottamus synny minkään excel-taulukon perusteella

Kun Harri Moisio täytti 40, hän toimi niin kuin keski-ikää pelästynyt mies toimii: kasvatti pitkän tukan ja hankki moottoripyörän. Mutta perinteistä äijää hänestä ei ole tullut. Prätkäelokuvasta Easy Rider tutun kappaleen Born to be Wild hän omi tunnuslauseekseen muodossa Born to be Mild.

Harri on enemmän mieto ja lauhkea kuin villi. Se käy ilmi vähän kaikessa.

– Minun on tosi vaikea kertoa, mitä ajattelen ja haluan. Jos nainen kysyy, mitä tahtoisin tehdä, kiusallisen usein vastaan ”ihan sama, kaikki käy”. Jään vain odottelemaan ohjeita.

Riitelemistä Harri inhoaa, niin työssä kuin parisuhteessakin. Hän tekee kaikkensa väistääkseen sen. Temptation Island -ohjelmassa pariskunnat kiistelevät usein rajoista. Saako vierasta kumppania pussata? Saako nukkua lusikassa? Nuorena Harrillekin rajat tarkoittivat jotakin hyvin konkreettista.

– Vanhemmiten ymmärtää, ettei luottamus synny minkään excel-taulukon perusteella. Se on jotakin paljon kokonaisvaltaisempaa.

Mitä Harri ei voisi antaa kumppanilleen anteeksi?

– Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen klassinen pettäminen. Jos kumppani sekoilisi firman bileissä, en näkisi mitään tarvetta lopettaa suhdetta sen takia. Toivoisin, ettei asia koskaan edes tulisi tietooni. Tarkoituksellinen kusettaminen on pahempi asia: jos syrjähyppy tulisi ilmi ja toinen sen silti kiven kovaan kiistäisi. Valehtelua ja luottamuksen pettämistä olisi vaikea unohtaa.

On Harri itsekin kulkenut pettäjän tietä. Joskus kauan sitten, 90-luvulla. Tunnontuskiakin hän kärsi, mutta ei niin paljon, ettei olisi tilaisuuden tullen uusinut rikosta. Hän sanoo sittemmin viisastuneensa.

– Lähteäkseni parisuhteeseen minun täytyisi olla intohimoisesti rakastunut. Sellaisessa tunnetilassa pettäminen ei tule mieleenkään. Kaiken kaikkiaan empatiakyky on tähän ikään mennessä kehittynyt niin paljon, että ymmärtää, kuinka paljon sellainen käytös voi toista loukata.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Harri Moisio kertoo muun muassa parisuhdehistoriansa sekä sen, miksi laastarisuhde on ehdottoman huono asia. Lue koko juttu Annasta 23/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Harri Moisio, 47

Työ: Radio Rockin aamujuontaja.

Perhe: Aikuinen tytär.

Asuu: Yksin Helsingin Töölössä.

Harrastukset: Moottori­pyöräily.

X