johanna vuoksenmaa
– Mielestäni kenenkään kanssa ei voi olla sen takia, että pelkäisi jäävänsä yksin.
Julkkikset

Rakastunut ohjaaja Johanna Vuoksenmaa: ”Kävi niin onnellisesti, että yhtenä heinäkuun iltana näin vanhan tuttuni Muffen uudessa valossa”

Ehkä tunteilla on tapana laimeta, kun ikää tulee? Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa oli jo taipuvainen uskomaan niin, kunnes tapahtui jotain yllättävää.
Teksti: Piia Sainio Kuvat: Sara Pihlaja

Baaritiski on suljettu koronarajoitusten vuoksi. Musiikki ei soi. Istumme nojatuoleissa Tampereen Torni-hotellin alakerran aulabaarissa. Lasiseinien takana päivän valo hiipuu hiljalleen pois.

Johanna Vuoksenmaalla on takana erikoinen vuosi. Uuden elokuvan piti tulla ensi-iltaan loppiaisena. Sitä viimeisteltiin täyttä häkää koko syksy, kun ei vielä tiedetty, että ensi-ilta siirtyy koronatilanteen vuoksi ainakin puoli vuotta eteenpäin.

Elokuussa Johanna kävi lähellä uupumusta. Leffanteon lomaan hän oli joutunut ujuttamaan tv-sarjan käsikirjoittamista, koska koronarajoitukset laittoivat kohtauksia uusiksi. Ennen pahinta työsumaa hän myös erosi pitkäaikaisesta kumppanistaan, uutistenlukija Matti Röngästä. Silti ohjaaja istuu tuossa vastapäätä elinvoimaisena ja naurua hersyvänä. Melkoinen vuosi kuitenkin, ero ja kaikki?

– Emmä tiiä… Aikuisesta parisuhteesta, joka muuttui hissukseen… Johanna hakee sanojaan.

– Se oli osa hidasta jatkumoa, ja siitä puuttui kaikki dramatiikka. Huomasimme, että olimme muuttuneet semmoisiksi puuhakavereiksi pitkän ajan kuluessa. Olihan se tietysti tosi surullista, muttei kaveruus onneksi ole mihinkään kadonnut.

Entä veikö ero viisikymppisenä ajatukset yksinäiseen vanhuuteen?

– Mielestäni kenenkään kanssa ei voi olla sen takia, että pelkäisi jäävänsä yksin. Mutta toki tilanne oli outo silloin huhtikuussa, kun päätettiin erota. Koronakaranteenit olivat meneillään, eikä juuri ketään voinut tavata, Johanna muistelee.

– Ajattelin, että onhan minulla elämässäni monenlaista rakkautta, ei minulta mitään puutu. Mutta olisi tosi kurjaa, jos minulta vietäisiin pois se, mitä minulla nyt on! hän ilmoittaa ja heläyttää ilmoille lämpöä kuplivan naurun.

– Kävi niin onnellisesti, että yhtenä heinäkuun iltana näin vanhan tuttuni Muffen uudessa valossa. Ja olimme molemmat vapaitakin.

Muffe on porvoolainen kirjoittaja Ari Halla-aho, 54, Johannan poikaystävä. Nimenomaan poikaystävä tuntuu sopivalta nimitykseltä, ei miesystävä.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Johanna Vuoksenmaa kertoo muun muassa vaihdevuosista ja huumorista. Lue koko juttu Annasta 53-1/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X