Julkkikset

Raskaana oleva Nanna Karalahti suhtautuu tulevaan synnytykseen kuin urheilusuoritukseen: ”Tavallaan jopa odotan kipua!”

Tyttövauvaa odottava Nanna Karalahti sanoo, ettei synnytys jännitä häntä lainkaan. Nanna aikoo päättää kesällä koittavassa synnytyksessä tilanteen mukaan, käyttääkö hän ollenkaan kivunlievitystä.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Tiia Ahjotuli/Otavamedia

– Tietysti Jerekin on fiiliksissä. Uskon, että hänkin kokee nyt ensimmäistä kertaa olevansa suurperheen isä, Nanna pohtii.

Tyttövauvaa odottava Nanna Karalahti sanoo, ettei synnytys jännitä häntä lainkaan. Nanna aikoo päättää kesällä koittavassa synnytyksessä tilanteen mukaan, käyttääkö hän ollenkaan kivunlievitystä.

Toista lastaan odottava liikunta-alan yrittäjä Nanna Karalahti säteili silminnähden odotuksen onnea Granon ja Suomen urheiluliiton juoksuteemaisessa iltapäivässä Helsingin Hotelli Glossa. Nanna kertoi voineensa erinomaisesti koko alkuraskautensa ajan. Tyttövauvan laskettu aika on kesällä. Nannalla ja hänen miehellään Jere Karalahdella on entuudestaan vajaan parin vuoden ikäinen Jax-poika.

– Nyt on tosi ihana ja seesteinen vaihe, ja odotan jo todella paljon tytön näkemistä. Ensimmäisessä raskaudessani pelkäsin koko ajan, mitä tuleman pitää. Tällä kertaa minulla ei ole mitään elämänmuutokseen tai äitiyteen liittyvää stressiä, ja voin fiilistellä ihan erilaisia asioita.

Nanna kertoi suhtautuvansa hyvin rauhallisesti tulevaan synnytykseen. Hän ei ole vielä tehnyt valintaa luomusynnytyksen ja kivunlievityksen välillä.

– Synnytys ei jännitä minua lainkaan. Se on vähän kuin urheilusuoritus, ja tietyllä tapaa jopa odotan synnytyskipua. Ensiksi ajattelin, että sinnittelen niin pitkään ilman lääkkeitä kuin mahdollista, mutta nyt uskon, että teen päätöksen ihan tilanteen mukaan.

”Ihanaa saada tyttö”

Vielä muutama kuukausi sitten Nanna kielsi topakasti raskaushuhut, kunnes kasvava vatsa paljasti odotuksen. Miksei hän halunnut kertoa raskaudestaan?

– Jahtaaminen alkoi ärsyttää minua. En haluaisi, että kaikki elämääni koskevat tiedot julkaistaan heti mediassa – varsinkin kuin odotusaikana voi tapahtua mitä vain. Vaikka raskaudesta on ihanaa puhua, minulle riittää, että perheeni ja läheiseni tietävät siitä. En olisi varmaan muuten puhunut ollenkaan koko asiasta, mutta tällaista on tietysti aika vaikea piilottaa.

Pienen pojan äitinä Nanna odottaa innolla pääsevänsä seuraamaan myös tyttölapsen kehitystä.

– On ihanaa saada nimenomaan tyttö ja nähdä, millaista on pienen tyttövauvan kasvu. Pojilla on kuitenkin usein poikien jutut ja leikit, kuten Jaxilla autonsa ja päristelynsä. Leikkiikö tyttö sitten huulipunani kanssa? Toisaalta onhan Jaxillakin tapana tehdä niin, Nanna nauroi.

Viime syksynä ison omakotitalon Keravalta ostanut perhe on jo ehtinyt sisustaa vauvan huoneen osittain valmiiksi. Nannan tapaan myös Jere ja Jax ovat hyvin innoissaan uudesta tulokkaasta.

– Tietysti Jerekin on fiiliksissä. Uskon, että hänkin kokee nyt ensimmäistä kertaa olevansa suurperheen isä. Jax taas pussaa joka päivä mahaani ja tulee antamaan siskolle halin.

Raskaus ei estä treenaamista

Nanna on jatkanut aktiivista elämäntapaansa raskauden aikanakin ja julkaissut säännöllisesti treenikuvia salilta.

– Ensimmäisessä raskaudessani himmailin todella paljon liikkumisen kanssa. Uskoin muiden neuvoja olla treenaamatta niin kovaa. Nykyään uskallan kuunnella enemmän itseäni ja tuntemuksiani.

Nanna mukaan hän tuntee kroppansa niin hyvin, että hän uskoo tietävänsä, jos joku liike ei ole hyväksi.

– Tunnen rajani, enkä tietenkään lähde uhmaamaan tai ylittämään niitä pieni ihminen vatsassani. Urheilu on kuitenkin niin iso osa elämääni, etten näe mitään syytä lopettaa sitä raskaana ollessanikaan.

X